G20: Συμφώνησαν ότι…διαφωνούν για τη Συρία

G20: Συμφώνησαν ότι…διαφωνούν για τη Συρία

Αγεφύρωτο το «χάσμα» Ρωσίας-ΗΠΑ ως προς την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Δαμασκού.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους πάνω στο ζήτημα της πιθανής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη λήξη της συνόδου των G20 που διεξαγόταν στην Αγ. Πετρούπολη της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η σύνοδος υπήρξε «αντιπαραγωγική» και μάλλον θα συμβάλλει στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε πως τελικά είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο, οι δύο άνδρες δεν «έδωσαν τα χέρια».

«Θα βοηθήσουμε τη Συρία; Θα την βοηθήσουμε. Τους βοηθάμε τώρα. Τους προσφέρουμε όπλα, συνεργαζόμαστε σε οικονομικό επίπεδο και, ελπίζω, θα συνεργαστούμε περαιτέρω σε ανθρωπιστικό επίπεδο (…) για να προσφέρουμε βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους, τους άμαχους, που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση», παραδέχτηκε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε με τη σειρά του πως στη σύνοδο επικράτησε «ομόφωνα» η άποψη πως είχε γίνει χρήση χημικών όπλων στη Συρία και πως οι περισσότεροι ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο πίστευαν πως το καθεστώς Άσαντ ήταν υπεύθυνο.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε αρκετές φορές την ανάγκη «απάντησης» της διεθνούς κοινότητας στην χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ -που σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οδήγησε 1.429 ανθρώπους στο θάνατο– ακόμη κι αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει «παράλυτο».

Διαβάστε ακόμη: «Who is Who» της συριακής κρίσης

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία και η Κίνα που αποτελούν μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επέμειναν στη θέση τους πως οποιαδήποτε ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα πρέπει πρωτίστως να φέρει την έγκριση του ΟΗΕ, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος απέδωσε τη χρήση χημικών όπλων σε «πρόκληση από τους αντάρτες που επιδιώκουν έτσι υποστήριξη από το εξωτερικό».

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της συνόδου είναι και η δήλωση του Ρώσου προέδρου πως οι συζητήσεις για το κρίσιμο ζήτημα της Συρίας συνεχίστηκαν χθες και μετά τα μεσάνυχτα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, παρά την άρνηση του βρετανικού κοινοβουλίου να αναλάβει στρατιωτική δράση στη Συρία, δήλωσε πως η ανάληψη στρατιωτικής δράσης μόνο κατόπιν έγκρισης του ΟΗΕ, θα σήμαινε πως η Μεγ. Βρετανία θα «εκχωρούσε την ηθικότητά της και την εξωτερική της πολιτική σε ένα πιθανό ρωσικό βέτο».

Παρότι η Μεγ. Βρετανία, ο Καναδάς και η Τουρκία έχουν δηλώσει πως στηρίζουν την έκκληση των ΗΠΑ για ανάληψη δράσης, η μόνη χώρα-μέλος των G20 που έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει στο πλευρό της Αμερικής, είναι η Γαλλία.

Διαβάστε ακόμη: Το καθεστώς Άσαντ «δείχνουν» οι υπουργοί Άμυνας της Ε.Ε.


«Εκλέχθηκα για να τερματίσω τους πολέμους, όχι για να τους αρχίσω»
«Εκλέχθηκα για να τερματίσω τους πολέμους, όχι για να τους αρχίσω, όμως ο κόσμος δεν μπορεί να παραμείνει με σταυρωμένα τα χέρια, μετά την επίθεση της 21ης Αυγούστου», είπε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου της G20, και ομολόγησε πως θα είναι «δύσκολο» να πείσει το Κονγκρέσο να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας.

«Έθεσα το θέμα στο Κογκρέσο επειδή δεν μπορούσα ειλικρινά να ισχυριστώ ότι η χρήση χημικών όπλων από τον Άσαντ εναντίον αθώων πολιτών και γυναικών και παιδιών απειλούσε άμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Ομπάμα, ενώ παραδέχθηκε πως κατανοεί και τις επιφυλάξεις των Αμερικανών «που βρίσκονται σε πόλεμο εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια».

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε επέμβαση κατά της Συρίας σε περίπτωση που το Κονγκρέσο καταψηφίσει πρότασή του, ο Ομπάμα δεν έδωσε κάποια απάντηση, αλλά αρκέστηκε να σχολιάσει πως αν θεωρούσε ότι υπήρχε άμεση απειλή εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους, θα διάτασσε την ανάληψη δράσης χωρίς να ζητήσει την έγκριση του Κονγκρέσου.

Διαβάστε ακόμη: Ψηφιακά «χαρακώματα»

Ολάντ: Θα περιμένουμε το πόρισμα των επιθεωρητών και την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου
Η Γαλλία θα αναμείνει την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου στην Συρία προτού αποφασίσει για την ανάληψη οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Θα περιμένουμε την έκθεση των επιθεωρητών; Ναι, θα περιμένουμε την έκθεση των επιθεωρητών, όπως θα περιμένουμε την ψηφοφορία του Κογκρέσου» των ΗΠΑ, το οποίο θα αρχίσει να συζητάει το θέμα αυτό από τις 9 Σεπτεμβρίου, σημείωσε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά το πέρας της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε ότι οι ηγέτες της G20 διαφώνησαν κατά την σύνοδο κορυφής όσον αφορά το ποιος ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού.

Ερωτηθείς αν τα στρατεύματα του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν ήδη μετακινήσει τα κύρια όπλα από περιοχές που είναι πιθανόν να αποτελέσουν στόχο, ο Ολάντ απάντησε: «Ένας δικτάτορας δεν μπορεί να τα προβλέψει όλα».