G7: Στήριξη προς την Ουκρανία, «ανθρωπιστικές παύσεις» στη Γάζα

G7: Στήριξη προς την Ουκρανία, «ανθρωπιστικές παύσεις» στη Γάζα
Photo: AFP
Οι ΥΠΕΞ της G7 επανέλαβαν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία, ζήτησαν «ανθρωπιστικές παύσεις» στη Γάζα

Η στήριξη της G7 προς την Ουκρανία έναντι της ρωσικής εισβολής «δεν θα εξασθενήσει ποτέ», διαβεβαίωσαν σήμερα από το Τόκιο όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, την ώρα που το Κίεβο ανησυχεί ότι οι σύμμαχοί του σταδιακά κουράζονται.

Η G7 σκοπεύει «να ενισχύσει τον συντονισμό της αναφορικά με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας με στόχο να περιορίσει την πρόσβασή της σε κρίσιμης σημασίας προϊόντα και τεχνολογίες» και «να λάβει νέα μέτρα ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο η Μόσχα να παρακάμψει τους περιορισμούς αυτούς», αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν των υπουργών.

Παράλληλα οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 ζήτησαν από την Κίνα «να μην βοηθά» τη Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.

Εξάλλου εξέφρασαν τη στήριξή τους στην κήρυξη «ανθρωπιστικών παύσεων» και τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο κυρίως να μπορέσει να εισέλθει «άμεσα» ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα και να απομακρυνθούν από εκεί οι άμαχοι.

Το Ισραήλ έχει «δικαίωμα να αμύνεται, με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο», σημείωσαν οι υπουργοί, ενώ υπογράμμισαν «τη σημασία να προστατευθούν οι άμαχοι» και ζήτησαν από το Ιράν να μην στηρίζει τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ και να μην κάνει κάτι που θα μπορούσε «να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή».