Οι «γαλαζοαίματοι» του ποδοσφαίρου στο στόχαστρο της ΕΕ

Οι «γαλαζοαίματοι» του ποδοσφαίρου στο στόχαστρο της ΕΕ

Ο Λίο Μέσι έκανε την αρχή – Πώς «μπλέκεται» το ποδόσφαιρο με τη φοροδιαφυγή.

Η εικόνα του 26χρονου Αργεντινού σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου να διασχίζει τα δικαστήρια της Καταλονίας, κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή, έκανε το γύρο του κόσμου.  Ο άσος της Μπαρτσελόνα και τέσσερις φορές καλύτερος παίχτης του Κόσμου, Λιονέλ Μέσι και ο πατέρας του Ζόρζε, κατηγορούνται για φοροδιαφυγή που ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ. Μάλιστα σύμφωνα με τη δικογραφία πατέρας και γιος φέρεται να έβγαζαν τα χρήματα τους από εταιρείες σπόνσορες σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Ουρουγουάη για να γλιτώσουν τους φόρους της Ισπανίας. Τα έσοδα αυτά είχαν κυρίως να κάνουν με «χρυσά» συμβόλαια του Μέσι για την διαχείριση της εικόνας του, με εταιρείες όπως οι Banco Sabadell, Danone, Adidas, Pepsi-Cola, Proctor and Gamble, και Kuwait Food Company.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη δικογραφία, η οικογένεια Μέσι υπολογίζεται ότι φυγάδευσε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους όπως το Μπελίζ και η Ουρουγουάη από το 2007 έως το 2009 και, παρά το γεγονός ότι κατέβαλε στο ισπανικό Δημόσιο 5 εκατ. ευρώ στις 15 Αυγούστου – το ποσό για το οποίο κατηγορούνταν συν τις προσαυξήσεις – η ισπανική κυβέρνηση δεν παραιτείται από την υπόθεση.

Διαβάστε ακόμη: Εταιρείες που «πονάνε»…τη φανέλα

Αν ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για φοροδιαφυγή και καταδικαστούν, ενδέχεται να τους επιβληθεί πρόστιμο ύψους 21 εκατ. ευρώ και ποινή φυλάκισης ενός χρόνου με αναστολή.

Η ΕΕ βάζει στόχο τη φοροδιαφυγή
Πρόθεση της Ευρώπης είναι να σταματήσει να κάνει «τα στραβά μάτια» για ποδοσφαιριστές και ομάδες του πιο δημοφιλούς σπορ παγκοσμίως. Και αυτό τώρα που η φοροδιαφυγή υπολογίζεται ότι στερεί έσοδα από τα δημόσια ταμεία της ΕΕ έως και 1 τρισ. ευρώ, ενώ πολλές χώρες βρίσκονται στο «κόκκινο» σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Ο ίδιος ο Μέσι, πάντως, αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει περιπέσει σε ατόπημα, ενώ μέσω του Facebook ανέφερε ότι ένιωσε έκπληξη, καθώς φρόντιζε πάντα να εκπληρώνει τις φορολογικές του υποχρεώσεις, ακολουθώντας τις συμβουλές των λογιστών του. Τα κέρδη του «χρυσού» παιδιού της Βαρκελώνης αγγίζουν τα 41 εκατ. δολάρια ετησίως και περίπου τα μισά εξ αυτών προέρχονται από σπόνσορες.

Μόνο ο ετήσιος μισθός του από τη Μπαρτσελόνα «αγγίζει» τα 16 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ είναι από τους παίχτες με τα περισσότερα συμβόλαια με χορηγούς μαζί με τον έτερο ανταγωνιστή του Κριστιάνο Ρονάλντο. Όπως μεταδίδει το BBC, οι ισπανικές αρχές έχουν αποφασίσει να σκληρύνουν τη στάση τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που «μαστίζει» τη χώρα, για αυτό δεν θα αφήσουν να κλείσει έτσι η υπόθεση…

Διαβάστε επίσης: Μπέιλ από «χρυσάφι»