Απαισιόδοξο το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα

Απαισιόδοξο το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα

Αλλαγή στον τομέα της απασχόλησης σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton.

Στην 44η θέση με ποσοστό αισιοδοξίας -20% βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα IBR (International Business Report) της Grant Thornton. Οι προσδοκίες των επιχειρηματιών για έσοδα το τέταρτο τρίμηνο του 2013 άγγιξαν το 34%, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 28% από την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ενώ το 32% των Ελλήνων επιχειρηματιών αναμένει αύξηση εξαγωγών και το 30% αναμένει αύξηση στα κέρδη.

Πιο αισιόδοξοι σε σχέση με το 2012 φαίνεται να είναι οι επιχειρηματίες της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στην απασχόληση, καθώς το ποσοστό αυτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης ανέρχεται σε 16%, σε σχέση με το -18% την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Διαβάστε ακόμη: Αλλαγή του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο

Στην ίδια έρευνα, μεγάλες είναι οι αποκλίσεις στις προσδοκίες των επιχειρηματιών σε Γερμανία και Γαλλία, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, τη στιγμή που οι επιχειρηματίες στη Γαλλία, η οποία κατατάσσεται στην 45η θέση, είναι οι πιο απαισιόδοξοι, οι επιχειρηματίες στη Γερμανία παραμένουν αισιόδοξοι σχετικά με τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη και κατατάσσονται στη 12η θέση.

Τα παραπάνω αποτελέσματα δημιουργούν φόβους για πιθανή μελλοντική αστάθεια και για απειλή της οικονομικής ανάκαμψης.

Διαβάστε ακόμη: Οι Έλληνες «σκοτώνονται» στη δουλειά ενώ οι Γερμανοί πηγαίνουν νωρίς σπίτι.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, τα επίπεδα αισιοδοξίας εμφανίζονται βελτιωμένα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ κατά τους τελευταίους 12 μήνες, παρουσιάζοντας αύξηση από -22% το 4ο τρίμηνο 2012, σε 8% το 4ο τρίμηνο του 2013.

Ο κύριος παράγοντας για αυτή τη βελτίωση είναι η οικονομία της Γερμανίας, όπου τα επίπεδα αισιοδοξίας έχουν αυξηθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες σε 51% κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως αναφορικά με την Ιρλανδία, την πρώτη χώρα που βγήκε από το μνημόνιο, οι επιχειρήσεις είναι οι πιο αισιόδοξες στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ποσοστά 68%, σε σχέση με -2% που καταγράφτηκε πέρυσι.

Η έρευνα διεξήχθη με συμμετοχή 3.500 επιχειρήσεων από 45 χώρες.