Γαλλία: Απότομη επιβράδυνση, παρά την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης

Γαλλία: Απότομη επιβράδυνση, παρά την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης
epa08750042 France's President Emmanuel Macron gives a press conference at the end of the two days face-to-face European Union (EU) summit at the European Council Building in Brussels, Belgium, 16 October 2020. EPA/KENZO TRIBOUILLARD / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ρυθμός αύξησης του γαλλικού ΑΕΠ επιβραδύνθηκε απότομα το τρίτο τρίμηνο στο 0,1% σε τριμηνιαία βάση

Σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε ο ρυθμός αύξησης του γαλλικού ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του 2023, φθάνοντας στο 0,1% σε τριμηνιαία βάση, έναντι +0,6% το δεύτερο τρίμηνο. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προσδοκίες, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Γαλλίας επιβραδύνθηκε απότομα το τρίτο τρίμηνο στο 0,1% σε τριμηνιαία βάση, μετά από μια ανοδικά αναθεωρημένη άνοδο 0,6% το δεύτερο τρίμηνο.

Παρά την απότομη επιβράδυνση, τα στοιχεία δείχνουν σταθερότητα, με την εγχώρια ζήτηση να επιταχύνεται και να συμβάλλει θετικά στην αύξηση του ΑΕΠ (+0,7 μονάδες έναντι +0,2 μονάδες το δεύτερο τρίμηνο). Η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,7% το τρίμηνο, μετά από τη στασιμότητα του προηγούμενου τριμήνου, χάρη στην ανάκαμψη της κατανάλωσης κεφαλαιουχικών αγαθών, εξοπλισμού μεταφορών και τροφίμων. Η κατανάλωση υπηρεσιών επιβραδύνθηκε.

Οι επενδύσεις επιταχύνθηκαν επίσης απότομα το γ’ τρίμηνο (+1,0% έναντι +0,5% το δεύτερο τρίμηνο), ιδίως στη μεταποίηση και υπηρεσίες πληροφοριών και επικοινωνιών. Παράλληλα, οι κατασκευαστικές επενδύσεις παρέμειναν στάσιμες κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Η ασθενής αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο μπορεί να αποδοθεί στο εξωτερικό εμπόριο, το οποίο συνέβαλε αρνητικά (-0,3 μονάδες) λόγω της πτώσης των εξαγωγών που ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εισαγωγών. Παρότι τα αποθέματα ήταν ο κύριος συντελεστής της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο (+0,5 μονάδες), η κατάσταση έχει αντιστραφεί και πλέον συμβάλλουν αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα (-0,3 μονάδες).

Εν ολίγοις, η γαλλική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλη οικονομική επιβράδυνση, και αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: