Η ΕΕ δίνει 6 δισ. ευρώ για μεταρρυθμίσεις στα Δυτικά Βαλκάνια

Η ΕΕ δίνει 6 δισ. ευρώ για μεταρρυθμίσεις στα Δυτικά Βαλκάνια
epaselect epa09780239 European Commission President Ursula von der Leyen looks on during a special EU commission meeting following Russia's aggression against Ukraine, in Brussels, Belgium, 24 February 2022. European Union leaders are set to meet in Brussels later in the day for an emergency summit on the Ukraine crisis. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε τομείς όπως η ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών, οι μεταφορές και η ενέργεια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να δώσει ένα οικονομικό πακέτο ύψους 6 δισ. ευρώ για μεταρρυθμίσεις στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πλαίσιο επίσκεψης της στη Βόρεια Μακεδονία.

Μιλώντας από τα Σκόπια, η Γερμανίδα αξιωματούχος ανέφερε πως η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει να εκμεταλλευτούν το «παράθυρο ευκαιρίας» για τη διεύρυνση της ΕΕ και να εργαστούν για την ευθυγράμμιση των προτύπων τους με εκείνα της ΕΕ.

Η φον ντερ Λάιεν υποστήριξε πως το νέο σχέδιο ανάπτυξης της ΕΕ για την περιοχή θα περιλαμβάνει το άνοιγμα της κοινής αγοράς της στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σε τομείς όπως η ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών, οι μεταφορές και η ενέργεια. Προέτρεψε επίσης τις χώρες να ανοίξουν μια κοινή περιφερειακή αγορά και να συνεχίσουν με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας για τη Βόρεια Μακεδονία, η επικεφαλής της Κομισιόν είπε πως πρέπει να μεταρρυθμίσει τος περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, να διαμορφώσει αποτελεσματικότερο περιβάλλον δημόσιας διοίκησης και να βελτιώσει τα μέτρα κατά της διαφθοράς. Ακόμα, είπε πως πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας που να αναγνωρίζουν τους Βούλγαρους ως μειονότητα προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ.

«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα έρθουν με επενδύσεις» δήλωσε η ίδια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, κατά την έναρξη της περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Έχουμε προτείνει ένα πακέτο 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων» πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενώ σημείωσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει την εκταμίευση 100 εκατομμυρίων ευρώ για μικροχρηματοδοτική βοήθεια, αλλά «πρέπει να κάνουμε περισσότερα, πρέπει να φέρουμε τις οικονομίες μας πιο κοντά», καθώς οι οικονομίες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αντιπροσωπεύουν περίπου το 42% του μέσου εισοδήματος της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com