Γαλλία – Αργεντινή: Η ώρα του ονειρεμένου τελικού του Μουντιάλ 2022

Γαλλία – Αργεντινή: Η ώρα του ονειρεμένου τελικού του Μουντιάλ 2022
epa10367233 (FILE) - A composite file picture of Lionel Messi of Argentina (L, taken on 09 December 2022 in Lusail, Qatar) and Kylian Mbappe of France (R, taken on 04 December 2022 in Doha, Qatar) - (issued on 15 December 2022). Argentina will face France in the FIFA World Cup 2022 Final on 18 December 2022 at Lusail Stadium in Lusail, Qatar. EPA/Mohamed Messara / Ali Haider Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Αργεντινή και η νικήτρια του τελευταίου Μουντιάλ, Γαλλία, διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους στοχεύοντας στο «ιερό δισκοπότηρο» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Η ώρα του μεγάλου, τελικού των… τελικών έφτασε. Το απόγευμα (18/12, 17:00, ΑΝΤ1), τέσσερις εβδομάδες μετά τη σέντρα του πρώτου αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, στο χωρητικότητας 88.966 θέσεων «Lusail Stadium» της πόλης Λουσαΐλ, η Αργεντινή και η νικήτρια του τελευταίου Μουντιάλ, Γαλλία, διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους στοχεύοντας στο «ιερό δισκοπότηρο» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου: Το ολόχρυσο αγαλματίδιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου και την κορυφή του κόσμου για τη επόμενη τετραετία.

Μία μάχη «γιγάντων» σε όλα τα επίπεδα. Από τη μία ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος θα έχει τη δεύτερη (και τελευταία καταπώς φαίνεται) ευκαιρία της καριέρας του για να φτάσει στο μοναδικό τρόπαιο που λείπει απ’ την συγκλονιστική συλλογή αμέτρητων τίτλων. Ο χαμένος τελικός από τη Γερμανία το 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας ακόμη τον «σημαδεύει» και πλέον θέλει να φτάσει και τη μόνη κορυφή που δεν έχει φτάσει μέχρι σήμερα.

Κι από την άλλη ο Κιλιάν Μπαπέ, ο πρωταγωνιστής της επόμενης… δεκαετίας, που είναι ήδη «εδώ» και κάνει πράγματα και θαύματα. Έχοντας ήδη ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στη συλλογή του (2018) και φιλοδοξώντας στα 23 του να σηκώσει για δεύτερη φορά το κορυφαίο τρόπαιο του ποδοσφαίρου.

Η Αργεντινή θα έχει πλέον διαθέσιμους τους Ακούνια και Ρομέρο που εξέτισαν τις ποινές τους στον ημιτελικό με την Κροατία, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει για πρώτη φορά βασικός ο Άνχελ Ντι Μαρία. Μοναδικό πρόβλημα για τον Λιονέλ Σκαλόνι παραμένει ο Πάπου Γκόμες, ο οποίος δεν έχει ξεπεράσει ακόμα το διάστρεμμα που τον ταλαιπωρεί εδώ και 12 μέρες.

Η δε Γαλλία έχει το δικό της… άγχος με τις ιώσεις που ταλαιπώρησαν το καμπ των «μπλε» την τελευταία εβδομάδα. Οι Ουπαμεκανό και Ραμπιό ξεπέρασαν την ίωση κι αναμένεται να παίξουν απ’ την αρχή. Ο Τσουαμενί ξεπέρασε τις ενοχλήσεις στο πόδι και θα είναι βασικός, ενώ το ίδιο ισχύει και με τους Τεό Ερναντέζ και Ντεμπελέ.

Ο τελικός της Κυριακής (18/12) θα είναι -ιστορικά- η 13η συνάντηση ανάμεσα στην Αργεντινή και τη Γαλλία. Οι Νοτιοαμερικανοί έχουν 6 νίκες, οι Γάλλοι 3 νίκες, ενώ 3 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα.

Σε επίπεδο Μουντιάλ, η Αργεντινή νίκησε στα δύο πρώτα… ανταμώματά τους το 1930 και το 1978, όμως πριν από 4 χρόνια (2018) στα γήπεδα της Ρωσίας, οι «μπλε» νίκησαν με 4-3 την «αλμπισελέστε» στους «16» κι έκαναν το πρώτο, μεγάλο βήμα τους για την κατάκτηση του δεύτερου τροπαίου τους.

Διαιτητής του μεγάλου τελικού ορίστηκε ο 41χρονος Πολωνός, Σιμόν Μαρτσίνιακ, με βοηθούς τους συμπατριώτες του Πάβελ Σοκολνίσκι, Τομας Λίστκιεβιτς, ενώ τέταρτος ρέφερι θα είναι ο Αμερικανός Ισμαΐλ Έλφαθ. Στο VAR θα είναι ο Πολωνός Τόμας Κβιατκόφσκι, με AVAR την Αμερικανίδα Κέιτι Νέσμπιτ. Στο οφσάιντ VAR ορίστηκε Αμερικανός Κάιλ Άτκινς και βοηθός οφσάιντ VAR ο συμπατριώτης του Κόρεϊ Πάρκερ.

Οι πιθανές συνθέσεις:
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Λιονέλ Σκαλόνι): Εμιλιάνο Μαρτίνες, Μολίνα, Ρομέρο, Οταμέντι, Ακούνια, Ντε Πολ, Φερνάντες, ΜακΆλιστερ, Ντι Μαρία, Μέσι, Άλβαρες.

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάν): Λιορίς, Κουντέ, Βαράνε, Ουπαμεκανό, Τ. Ερναντέζ, Τσουαμενί, Ραμπιό, Ντεμπελέ, Γκριεζμάν, Μπαπέ, Ζιρού.