Γαλλία: «Μαχαίρι» 25 δισ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες το 2024 ζητά ο υπουργός Οικονομικών – Ποιος ο λόγος

Γαλλία: «Μαχαίρι» 25 δισ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες το 2024 ζητά ο υπουργός Οικονομικών – Ποιος ο λόγος
France's Minister for Economy and Finances Bruno Le Maire and member of the "Ensemble pour la Republique" coalition looks on during a meeting with French employers' association Movement of the Enterprises of France (MEDEF) gathering party and coalition leaders ahead of legislative elections, in Paris on June 20, 2024. (Photo by JULIEN DE ROSA / AFP) Photo: AFP
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρoυνό Λεμέρ.

Η Γαλλία πρέπει να εξοικονομήσει 25 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024 για την ανάταξη των δημοσιονομικών της, δηλαδή 5 δισεκατομμύρια περισσότερα από το προβλεπόμενο, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρoυνό Λεμέρ.

Ο υπουργός ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι θα υπογράψει σήμερα «σημείωμα προς όλα τα υπουργεία θέτοντας ανώτατο όριο δαπανών, ώστε να υπάρξει περιορισμός δαπανών ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για όλα τα υπουργεία» επιπλέον των προβλεπομένων από τον προϋπολογισμό περικοπών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι στιγμής, ο στόχος ήταν η εξοικονόμηση 20 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2024. Η περικοπή των 15 δισεκατομμυρίων «έχει ήδη εκτελεστεί», διευκρίνισε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.

«Από τα 10 δισεκατομμύρια που μένουν, τα 5 δισεκατομμύρια θα ζητηθούν από τα υπουργεία, τα 2 δισεκατομμύρια από την τοπική αυτοδιοίκηση και 3 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από την αποτελεσματικότερη φορολόγηση των εσόδων των παραγωγών ενέργειας», εξήγησε ο Μπρυνό Λεμέρ.

«Η διατήρηση του στόχου του δημόσιου χρέους στο 5,1% του ΑΕΠ το 2024 είναι δική μου ευθύνη», είπε υπενθυμίζοντας την απόφαση που έλαβε την άνοιξη η κυβέρνηση.

«Η δουλειά μας σήμερα είναι προπαρασκευαστική για την έγκαιρη κατάρτιση ενός προϋπολογισμού. Αν δεν γίνει αυτό, θα στείλει ένα κακό μήνυμα προς τις αγορές», δήλωσε πηγή του γραφείου του υπουργού Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: