Μost Admired Companies in Greece: Οι εταιρείες που ξεχώρισαν το 2024

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • Επιμέλεια: Τάσος Ζάχος, Αναστασία Παρετζόγλου, Βασίλης Σαμούρκας
  • Επεξεργασία & Στατιστική Ανάλυση: ΚPMG GREECE
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Κριτήρια αξιολόγησης των εταιρειών

Για ντην κατάρτιση της λίστας πραγματοποιήθηκε έρευνα σε συνεργασία µε τη διεθνή εταιρεία παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και συµβουλευτικών υπηρεσιών KPMG. Για την υλοποίηση της πρώτης φάσης επιλέχθηκαν 440 εταιρείες, ο ετήσιος τζίρος (2022) των οποίων ήταν άνω των 50 εκατ. ευρώ, είναι κερδοφορές και οι οποίες ομαδοποιήθηκαν ανά κλάδο ] αγοράς (συνολικά 9 κλάδοι).

Πάνω από 2.200 κορυφαία στελέχη των εταιρειών (CEOs, CFOs, COOs, γενικοί διευθυντές, marketing managers, εμπορικοί διευθυντές, HR directors, sales directors και corporate communication managers) συμμετείχαν στην έρευνα, επιλέγοντας τις καλύτερες εταιρείες του κλάδου τους µε γνώµονα τα εννέα κριτήρια του Fortune (Καινοτομία, Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Αξιοποίηση Εταιρικών Πόρων, ESG, Ηγεσία & Ποιότητα Διοίκησης, Οικονομική Ανάπτυξη, Μακροπρόθεσμη Επενδυτική Αξία, Ποιότητα Προσφερομένων Προϊόντων ή Υπηρεσιών, Εξωστρέφεια & Aνταγωνιστικότητα).

Το 20% των «top scorers» από κάθε κλάδο και το 50% των εταιρειών που πέρυσι είχαν ανακηρυχθεί ως οι πρώτες ανά κλάδο δημιούργησαν την τελική βάση των εταιρειών για τη β’ φάση της έρευνας.

Στη συνέχεια καταρτίστηκε λίστα µε τις εταιρείες αυτές και κλήθηκαν εκ νέου τα στελέχη των 440 εταιρειών να επιλέξουν το Top 20 των καλύτερων εταιρειών στην Ελλάδα. Μετά την επεξεργασία των αποτελεσµάτων της β’ φάσης, προέκυψε η λίστα Most Admired Companies 2024.

Το Fortune Greece σε συνεργασία με την KPMG αναδεικνύουν τους μεγάλους πρωταγωνιστές της επιχειρηματικής αριστείας.

Ο κορυφαίος θεσμός για την εταιρική φήμη στην Ελλάδα επιστρέφει για να επιβραβεύσει οργανισμούς που δρουν με σκοπό, καινοτομία, ευελιξία, εξωστρέφεια και εταιρική υπευθυνότητα, για 10η συνεχή χρονιά. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 2.200 στελέχη από 440 εταιρείες, ώστε να αναδείξουν τις Πιο Αξιοθαύμαστες Εταιρείες στην Ελλάδα για το 2024.

*Η λίστα δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα την Παρασκευή 12 Ιουλίου.

MAC 2024: Τι ξεχωρίσαμε, by KPMG

To φετινό TOP 20 ALL STARS της λίστας Most Admired Companies περιλαμβάνει εταιρείες από όλους σχεδόν τους κλάδους της έρευνας (8 από τους συνολικά 9 κλάδους). Ανάμεσά τους, ο κλάδος των «υπηρεσιών» έχει τη μεγαλύτερη αντιπροσώπευση στις εταιρείες της λίστας και ακολουθούν οι κλάδοι «φαρμακευτικών» και «βιομηχανίας», ενώ στον αντίποδα έχουμε τον κλάδο του «εμπορίου» χωρίς αντιπροσώπευση. Μάλιστα, στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται δύο εταιρείες από τον κλάδο των «Υπηρεσιών», με την AEGEAN να επιστρέφει στην πρώτη θέση «σπάζοντας» την κυριαρχία της Παπαστράτος για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια. Τις υπόλοιπες θέσεις κατέχουν εταιρείες από τη «βιομηχανία», τα «τρόφιμα-ποτά» και το «λιανικό εμπόριο».

Αναφορικά με τη Νο1 εταιρεία κάθε χρονιάς, επί δύο συνεχόμενες χρονιές προερχόταν από τον κλάδο των υπηρεσιών (AEGEAN: 2018-2019 και 2024), ενώ τις υπόλοιπες οχτώ από τους κλάδους του φαρμάκου (Novartis: 2015), της βιομηχανίας (Παπαστράτος: 2016, 2020,2021,2022, 2023) και του λιανικού εμπορίου (Σκλαβενίτης: 2017).

Συνολικά μέσα στα δέκα χρόνια που υλοποιείται η πρωτοβουλία αυτή στην Ελλάδα, όλοι οι κλάδοι της αγοράς έχουν εκπροσωπηθεί στην τελική λίστα MAC (TOP 20). Την υψηλότερη συμμετοχή έχει ο κλάδος «βιομηχανία τροφίμων & ποτών» με 21% και ακολουθεί ο κλάδος «βιομηχανία» με 18%. Αν δούμε τις 5 κορυφαίες εταιρείες των MAC κάθε έτους, θα παρατηρήσουμε ότι εκπροσωπούνται οι 7 από τους 9 κλάδους της αγοράς (συνεχίζουν και φέτος να μην εκπροσωπούνται οι κλάδοι «Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα» και «Εμπόριο»). Μελετώντας τις ψήφους ανά κριτήριο των MAC για τη δεκαετία, το πιο δημοφιλές ανάμεσα στα κριτήρια του θεσμού είναι η «Οικονομική Ευρωστία», και ακολουθούν – με μικρές διαφορές- τα κριτήρια «Χαρακτηριστικά / Ποιότητα Διοίκησης» «Καινοτομία» και «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη».

Μost Admired Companies

[#] COMPANY SECTOR
1 AEGEAN SERVICES
2 ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ INDUSTRY
3 KAIZEN GAMING SERVICES
4 COCA COLA ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ FOOD & DRINK
5 ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ RETAIL
6 METLEN (ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ) INDUSTRY
7 SKROUTZ RETAIL
8 ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS RETAIL
9 ΟΤΕ ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ TECHNOLOGY
10 ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ SERVICES
11 MICROSOFT HELLAS SERVICES
12 ΚΑΡΕΛΙΑ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ INDUSTRY
13 EUROBANK BANKING
14 ΤΙΤΑΝ INDUSTRY
15 ABBVIE ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ PHARMACEUTICALS
16 ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ FOOD & DRINK
17 AMGEN ΕΛΛΑΣ PHARMACEUTICALS
18 ΔΕΗ OIL & ENERGY
18 PUBLIC GROUP RETAIL
19 PFIZER ΕΛΛΑΣ PHARMACEUTICALS
20 NOVARTIS ΕΛΛΑΣ PHARMACEUTICALS