Γαλλικά «παζάρια» στο Ecofin για ευελιξία στην μείωση του ελλείμματος προς όφελος των επενδύσεων

Γαλλικά «παζάρια» στο Ecofin για ευελιξία στην μείωση του ελλείμματος προς όφελος των επενδύσεων
epa07384265 French Economy Minister Bruno Le Maire arrives for the 34th annual dinner of the Representative Council of Jewish Institutions of France (CRIF - Conseil Representatif des Institutions juives de France) in Paris, France, 20 February 2019. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT
Η Γαλλία απαιτεί μεγαλύτερη ευελιξία στην μείωση του ελλείμματος σε όφελος των επενδύσεων.

Η Γαλλία θα απαιτήσει την εισαγωγή ενός βαθμού ευελιξίας στον ρυθμό μείωσης των υπερβαλλόντων δημοσίων ελλειμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τις χώρες που επενδύουν στην οικολογική μετάβαση, στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στην άμυνα, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ πριν από την συνεδρίαση ενός κρίσιμου Ecofin στις Βρυξέλλες.

Το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης «πρέπει να είναι στραμμένο προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν» και να προβλέπει την δυνατότητα για τις χώρες με υπερβάλλον έλλειμμα να έχουν άμβλυνση της υποχρέωσης περιορισμού του, αν επενδύουν στους τομείς αυτούς, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.

«Είναι μία κόκκινη γραμμή που η Γαλλία δεν θα υπερβεί», προειδοποίησε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Την ώρα που η συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφορά την υποχρέωση μείωσης του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα ετησίως στις χώρες με υπερβάλλον έλλειμμα, ο Μπρουνό Λεμέρ θεωρεί ότι η εισαγωγή ευελιξίας της τάξεως της 0,2 ποσοστιαίας μονάδας στον κανόνα αυτόν θα είναι «εύλογη».

Το θέμα αυτό αντιστοιχεί «στο 10%» των σημείων ως προς τα οποία δεν συμφωνεί με τον γερμανό ομόλογό του Κρίστιαν Λίντνερ πριν από την συζήτηση που θα αρχίσει το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θέλουμε αυτό το κίνητρο για επενδύσεις και για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όποια και αν είναι η χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας», είπε. «Αφορά το μέλλον της ευρωπαϊκής ηπείρου».

«Εχω μία ισχυρή προσωπική πεποίθηση: τώρα διακυβεύονται οι τρεις επόμενες δεκαετίες της Γαλλίας και της Ευρώπης», προειδοποίησε προσθέτοντας ότι αυτός και οι ομόλογοί του πρέπει «να είναι πολιτικοί και όχι τεχνοκράτες».

«Διαφορετικά η Ευρώπη θα βγει από την κούρσα του 21ου αιώνα, δεν θα μπορεί να ανταγωνισθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ινδία και πολλές αναδυόμενες οικονομίες», είπε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: