Μια εξαγορά που πέρασε στα… ψιλά και το νέο Ελντοράντο για τις εγχώριες επιχειρήσεις

Μια εξαγορά που πέρασε στα… ψιλά και το νέο Ελντοράντο για τις εγχώριες επιχειρήσεις
Η Septona, πριν από έναν χρόνο, τον Νοέμβριο του 2022, απέκτησε το σήμα Cliniva

Η υπογεννητικότητα, η οποία, είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο, είναι εντονότερη στη χώρα μας και οδηγεί στη σταδιακή μείωση του πληθυσμού, αναφέρει το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Διευθύνσεως Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 -με εξαίρεση μερικά χρόνια πριν την οικονομική κρίση στη χώρα, ήτοι μεταξύ 2004 και 2010- το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων πέρασε σε αρνητικό έδαφος και διαρκώς διευρύνεται.

Και η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται. Αντιθέτως σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο πληθυσμός της Ελλάδας προβλέπεται να υποχωρήσει στα 8,1 εκατ. έως το 2100 – μια μείωση του πληθυσμού κατά 2,5 εκατ. άτομα ή 24% σε σχέση με το 2021. Ενώ το 2100 το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να έχει μειωθεί κατά 58 δισ. ευρώ (ή 31%) σε σχέση με το 2019, η απασχόληση κατά 2,1 εκατ. άτομα (ή 48%), τα δημοσιονομικά έσοδα κατά 14 δισ. ευρώ (ή 19%) και το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά περίπου 1.740 ευρώ (ή 10%).

Και αν το 2100 φαντάζει και είναι κάτι πολύ μακρινό -οι περισσότεροι εξ ημών δεν θα ζούμε τότε- η μείωση των γεννήσεων “κτυπά” το core business εταιρειών που στήριξαν και στηρίζουν μέρος των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων στη νέα γενιά.

Την ίδια στιγμή όμως η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί το νέο Ελντοράντο για τις εγχώριες επιχειρήσεις.

Όπως για τη Septona, που πριν από έναν χρόνο, τον Νοέμβριο του 2022, απέκτησε το σήμα Cliniva με το οποίο εισήλθε στην αγορά «πάνες ακράτειας ενηλίκων». Η εξαγορά πέρασε στα ψιλά και η εταιρεία στις οικονομικές της καταστάσεις δίνει πολύ λίγες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη κίνηση. Ωστόσο το βήμα αυτό ενίσχυσης της παρουσίας της στην αγορά «πάνες ακράτειας ενηλίκων» δείχνει την τάση.

Η Septona που Ιδρύθηκε το 1975 με πρωταρχικό σκοπό την παραγωγή μπατονετών και σύντομα επεκτάθηκε και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων προσωπικής υγιεινής, όπως μωρομάντηλα, βρεφικά και παιδικά καλλυντικά, δίσκους και μαντήλια ντεμακιγιάζ, σερβιέτες, υγρά μαντήλια καθαρισμού και υποσέντονα. Σήμερα, αποτελεί έναν από τους βασικούς παραγωγούς προϊόντων ατομικής φροντίδας παγκοσμίως με εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 70 χώρες και στις 5 ηπείρους. Απασχολεί περισσότερους από 680 εργαζόμενους στα πέντε εργοστάσιά της στα Οινόφυτα Βοιωτίας και στο εργοστάσιο στη Βουλγαρία ενώ διαθέτει και 4 κέντρα διανομής στην Ευρώπη. 

Το πόσο σημαντική είναι η διεθνής αγορά για την ελληνική βιομηχανία αποτυπώνεται στις πωλήσεις της. Το 55% του τζίρου της προέρχεται από την παρουσία της στις διεθνείς αγορές – σε περισσότερες από 40 με το brand Septona. Σημαντικότερες αγορές αποτελούν αυτές της Αγγλίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Αυστρίας, Ελβετίας και των Αραβικών χωρών. Η Septona έχει παρουσία επίσης σε αγορές όπως ΗΠΑ, Νότια Αμερική, Ρωσία, Κίνα, Αυστραλία αλλά και Ζιμπάμπουε.

Πέρυσι η εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Ευαγγελίου που ολοκλήρωσε την κατασκευή της νέας παραγωγικής μονάδας στα Οινόφυτα Βοιωτίας επιφάνειας 15.500 τ.μ. και συνολικής επένδυσης 15 εκατ. ευρώ, εμφάνισε πωλήσεις 98,9 εκατ. ευρώ ενισχυμένες κατά 17,4% έναντι του 2021, μικτά κέρδη αυξημένα κατά 11,3% στα 38,3 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μειωμένα στα 0,69 εκατ. ευρώ από 2,47 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021.  

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: