Γάζα: Εξανεμίζονται οι ελπίδες για ανακωχή – Ναυάγησαν οι συνομιλίες – Η αντιφατική στάση του Ισραήλ

Γάζα: Εξανεμίζονται οι ελπίδες για ανακωχή – Ναυάγησαν οι συνομιλίες – Η αντιφατική στάση του Ισραήλ
epa10932271 Israeli soldiers and armored vehicles are gathered at an undisclosed location near the border with Gaza, in Israel, 22 October 2023. More than 4,000 Palestinians and 1,400 Israelis have been killed, according to the Israel Defense Forces (IDF) and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October. After 20 aid trucks were allowed into the Gaza strip on 21 October through the Rafah border crossing with Egypt, various UN agencies expressed the hope that some more aid could be allowed into Gaza on 22 October. EPA/HANNIBAL HANSCHKE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Χαμάς είναι «ανοικτή στην ιδέα να συζητηθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να τερματιστεί η επίθεση και ο πόλεμος».

Οι διαπραγματευτές που συναντήθηκαν χθες Τρίτη στο Κάιρο δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την κήρυξη ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, πάντως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών και ισραηλινών ΜΜΕ, με φόντο την επαπειλούμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, ύστατο καταφύγιο περίπου ενάμισι εκατομμυρίου εκτοπισμένων Γαζαίων.

Οι αντιπροσωπείες του Κατάρ, της Αιγύπτου, των ΗΠΑ και του Ισραήλ συμφώνησαν οι συνομιλίες να παραταθούν για ακόμη τρεις ημέρες, ανέφερε η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη πηγή της στην αιγυπτιακή κυβέρνηση. Θα συνεχιστούν σε χαμηλότερο επίπεδο, κατά το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα Times of Israel έκανε επίσης λόγο περί παράτασης των συνομιλιών.

Η αντιπροσωπεία του Ισραήλ, στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, ο Νταβίντ Μπαρνέα της Μοσάντ και ο Ρονέν Μπαρ της Σιν Μπετ, επέστρεψε στο Ισραήλ, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, που επικαλέστηκε πηγή της στο γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Αίγυπτος, που παραδοσιακά διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, υποδέχθηκε χθες τους διευθυντές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, καθώς και τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Κατάρ, για συνομιλίες σχετικά με την κήρυξη νέας ανακωχής, που θα επέτρεπε την απελευθέρωση ομήρων στα χέρια μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, τον αρχηγό της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Άμπντελ Ραχμάν αλ Θάνι και αιγύπτιους αξιωματούχους ήταν «θετικές» και θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των «τριών προσεχών ημερών», μετέδωσε επίσης νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Καχέρα, που θεωρείται γενικά πως έχει δεσμούς με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών, επικαλούμενο «ανώτερο αιγύπτιο αξιωματούχο».

Χθες μέλη οικογενειών ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, συνεχίζοντας την πίεση την κυβέρνηση να κάνει το παν για να απελευθερωθούν, κάλεσαν την ισραηλινή αντιπροσωπεία να μην επιστρέψει παρά μόνο αφού έχει κλείσει συμφωνία «για να επαναπατριστούν όλοι — οι ζωντανοί και οι νεκροί».

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, παραμένουν στα χέρια της Χαμάς 130 και πλέον ισραηλινοί όμηροι —ωστόσο εκπρόσωπος του στρατού δήλωνε την περασμένη εβδομάδα πως τουλάχιστον 31 εξ αυτών πιστεύεται πως είναι νεκροί—, από τους περίπου 250 που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου.

Ανακωχή μιας εβδομάδας τον Νοέμβριο επέτρεψε την απελευθέρωση 100 και πλέον ισραηλινών ομήρων που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας και σε αντάλλαγμα 240 Παλαιστινίων που βρίσκονταν σε φυλακές του Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επικεφαλής του γενικού επιτελείου του Ισραήλ: Μένει ακόμη «μακρύς δρόμος» για να επιτευχθούν οι στόχοι του πολέμου με τη Χαμάς στη Γάζα

Ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Χερτσί Χαλεβί φάνηκε να αποκλείει χθες Τρίτη κάθε ενδεχόμενο ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας να τερματιστεί σύντομα.

«Τα αποτελέσματά μας είναι εξαίρετα. Αλλά μένει ακόμη μακρύς δρόμος να διανύσουμε ώσπου να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους σκοπούς του πολέμου», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες.

Για να πλησιάσει το Ισραήλ στην επίτευξη των στόχων του, συνέχισε ο ανώτατος αξιωματικός, ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιαχία αλ Σινουάρ, θα πρέπει να «εξαλειφθεί», όπως και πολλοί ακόμη ηγέτες, στελέχη και μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Είπε ακόμη πως αναμένει ότι οι ένα εκατ. και πλέον άμαχοι που έχουν καταφύγει στη Ράφα θα μπορέσουν να φύγουν – χωρίς να εξηγήσει προς ποια κατεύθυνση.

Οι 130 και πλέον ισραηλινοί όμηροι που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς – εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως τουλάχιστον 31 εξ αυτών πιστεύεται πως είναι νεκροί – πρέπει να ανακτήσουν την «ελευθερία τους», ανέφερε ακόμη ο κ. Χαλεβί.

Αναφερόμενος στην επιχείρηση απελευθέρωσης δυο Ισραηλινοαργεντινών ομήρων, ο επικεφαλής του επιτελείου ανέφερε πως τέτοιες διεξάγονται «κάθε εβδομάδα», όμως κάποιες «δεν είναι επιτυχείς, ή αποτυγχάνουν», προσθέτοντας πως «δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε και θα το κάνουμε με υπεύθυνο τρόπο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: