Γάζα: «Γενοκτονία» από το Ισραήλ, η Νότια Αφρική ζητά διεθνή παρέμβαση

Γάζα: «Γενοκτονία» από το Ισραήλ, η Νότια Αφρική ζητά διεθνή παρέμβαση
Photo: AFP
Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Γάζα έχουν ωθήσει τον πληθυσμό στα πρόθυρα του λιμού, δήλωσε συνήγορος της Νότιας Αφρικής.

Σε υψηλότατους τόνους κατά του Ισραήλ, για τις επιθέσεις που διεξάγει από τις 7 Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας, κινήθηκε η αγόρευση της εκπροσώπου της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΔ) την Πέμπτη κατά την οποία η αφρικανική χώρα κατηγόρησε το Ισραήλ για διάπραξη γενοκτονίας εις βάρος των Παλαιστινίων.

Η Νότια Αφρική απαιτεί την επείγουσα αναστολή της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Η Νότια Αφρική υποστηρίζει ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει το άρθρο δύο της σύμβασης (γενοκτονίας), διαπράττοντας πράξεις που εμπίπτουν στον ορισμό της γενοκτονίας. Οι πράξεις δείχνουν ένα συστηματικό σχέδιο συμπεριφοράς από το οποίο μπορεί να συναχθεί γενοκτονία», δήλωσε στο ΔΔΔ η Αντίλα Χασίμ, συνήγορος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νότιας Αφρικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καμία ένοπλη επίθεση κατά του εδάφους ενός κράτους, όσο σοβαρή και αν είναι δεν μπορεί να δικαιολογήσει παραβίαση της σύμβασης», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης την Νότιας Αφρικής Ρόναλντ Λαμόλα.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Γάζα έχουν ωθήσει τον πληθυσμό στα πρόθυρα του λιμού, δήλωσε συνήγορος της Νότιας Αφρικής ενώπιον του Δικαστηρίου.

Η κατάσταση είναι τέτοια που οι ειδικοί προβλέπουν πλέον ότι είναι πιθανό περισσότεροι άνθρωποι να πεθάνουν από την πείνα και τις ασθένειες παρά από άμεση στρατιωτική ενέργεια, δήλωσε η Αντίλα Χασίμ.

Η Νότια Αφρική επισημαίνει τη συνεχή εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ, η οποία έχει σκοτώσει πάνω από 23.000 ανθρώπους στη μικρή, πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι η υπόθεση της Νότιας Αφρικής είναι αβάσιμη.

Τι κρίνεται στο δικαστήριο;

Το ΔΔΔ θα ακούσει την απάντηση του Ισραήλ στους ισχυρισμούς την Παρασκευή και αναμένεται να αποφανθεί σχετικά με πιθανά έκτακτα μέτρα αργότερα αυτό το μήνα.

Το δικαστήριο δεν θα αποφανθεί εκείνη τη στιγμή για τους ισχυρισμούς περί γενοκτονίας, καθώς οι διαδικασίες αυτές θα μπορούσαν να διαρκέσουν χρόνια.

Οι αποφάσεις του ΔΔΔ είναι τελεσίδικες και χωρίς έφεση, αλλά το δικαστήριο δεν έχει τρόπο να τις επιβάλει σύμφωνα με το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com