Πράσινο φως από τη SEC στο νέο ETF για το Bitcoin – Τι σημαίνει για την κρυπτοαγορά

Πράσινο φως από τη SEC στο νέο ETF για το Bitcoin – Τι σημαίνει για την κρυπτοαγορά
epa06407075 A Bitcoin is pictured in Duesseldorf, Germany, 27 December 2017. Wild swings in the price of bitcoin took a pause, after it temporarily dropped to 10,800 US dollar. The cryptocurrency's value plummeted by nearly a third last week, and was dealt another potential blow when the Israeli Securities Agency said it would bar companies trading in bitcoin from operating on the Tel Aviv stock exchange and investigate how to regulate the digital currency because of concerns about volatile prices. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών χορήγησε άδεια σε 10 διαχειριστές κεφαλαίων που προσφέρουν spot ΕTF για Bitcoin  

Έδωσε, τελικά, το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου 2024 to «πράσινο φως» στο νέο bitcoin ETF η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει σε νέους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές να επενδύσουν στην κρυπτοαγορά.

Ειδικότερα, η αμερικανική ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών χορήγησε άδεια σε 10 διαχειριστές κεφαλαίων που προσφέρουν spot ΕTF για Bitcoin. Μεταξύ αυτών που θα ξεκινήσουν να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης είναι το Ark/21 Shares Bitcoin ETF, το Franklin Templeton Bitcoin ETF, το WinsdomTree Bitcoin Fund και το Invesco/Galaxy Bitcoin ETF, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στον ιστότοπο του Cboe. Με ξεχωριστή ανακοίνωσή της, η SEC γνωστοποίησε ότι ενέκρινε τη διαπραγμάτευση των spot ETFs των Grayscale, Bitwise και Hashdex.

Σημειώνεται πως τα πρώτα ETFs, τα οποία τυγχάνουν διαπραγμάτευσης σε χρηματιστήρια και απολαμβάνουν ειδικής φορολογικής μεταχείρισης στις ΗΠΑ, θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο προς διαπραγμάτευση το πρωί της Πέμπτης (ώρα ΗΠΑ), όταν η BlackRock χτυπήσει το κουδούνι έναρξης στον Nasdaq για να προωθήσει το iShares Bitcoin Trust. 

Της επίσημης έγκρισης της SEC είχε προηγηθεί ένα false alarm, με χάκερ να καταλαμβάνουν τον επίσημο λογαριασμό της αμερικανικής αρχής στο X και να ισχυρίζονται ψευδώς ότι τα ETFs είχαν ήδη εγκριθεί, προκαλώντας έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του bitcoin. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την επίσημη έγκριση, το bitcoin διαπραγματευόταν περίπου στα 45.000 δολάρια, πολύ κάτω από το ανώτατο όριο των 69.000 δολαρίων που έφτασε τον Νοέμβριο του 2021, αλλά σχεδόν τρεις φορές πάνω από το κατώτατο όριο των 16.000 δολαρίων που έφτασε τον Δεκέμβριο του 2022, μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης FTX. 

Επισημαίνεται πως, παρότι τα spot ETF για Bitcoin ήταν διαθέσιμα σε άλλες αγορές, η έγκρισή τους στις ΗΠΑ θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή για το δημοφιλές token. Οι θεσμικοί και μικροεπενδυτές των ΗΠΑ θα μπορούν πλέον να αποκτούν άμεση έκθεση στο κρυπτονόμισμα μέσω ενός ρυθμιζόμενου προϊόντος, με όσο το δυνατόν μικρότερο κίνδυνο, τον οποίο εγκυμονούν μη εποπτευόμενα ανταλλακτήρια ή το υψηλότερο κόστος που σχετίζεται με τα ETF τα οποία επενδύουν σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin. 

Ορόσημο

«Πρόκειται για απόφαση ορόσημο, που αναγνωρίζει πως το Bitcoin είναι επενδύσιμο όσο οι μετοχές και τα ομόλογα, δηλαδή μεγάλης κλίμακας παραδοσιακές επενδύσεις» δήλωσε ο Jad Comair, διευθύνων σύμβουλος της Melanion Capital, της πρώτης εταιρείας που ξεκίνησε ένα ETF για το bitcoin στην ΕΕ. «Ανοίγει τις πόρτες στη Wall Street» συμπλήρωσε. 

Η απόφαση σηματοδοτεί επίσης μια στροφή σε ό,τι αφορά τη μέχρι πρότινος πολιτική της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η ρυθμιστική αρχή αντιστεκόταν στα spot ETF για Bitcoin επί σχεδόν μια δεκαετία με το σκεπτικό ότι τα κρυπτονομίσματα ήταν επιρρεπή σε χειραγώγηση και απάτη. 

Όμως, πέρυσι, η Grayscale αμφισβήτησε δικαστικώς με επιτυχία τη μέχρι πρότινος στάση της Αρχής. Ομοσπονδιακό εφετείο έκρινε τον Αύγουστο ότι απόφαση της SEC ήταν «αυθαίρετη, ασκώντας της πίεση να αλλάξει τη στάση της. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κάθε περίπτωση, θιασώτες των κρυπτονομισμάτων στοιχηματίζουν ότι τα ETFs θα ενισχύσουν σημαντικά τη ζήτηση για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, αν και ορισμένοι παρατηρητές του ETF δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξουν μεγάλες χρηματορροές. 

Υπενθυμίζεται πως, όταν η ProShares κυκλοφόρησε το πρώτο ETF futures για bitcoin το 2021, συγκέντρωσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε δύο ημέρες, με ενώσεις καταναλωτών να προειδοποιούν τους επενδυτές να μη εγχέουν χρήματα σε μια αγορά διαβόητη για επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα και τις τεράστιες διακυμάνσεις των τιμών. Ο Ντένις Κέλεχερ, πρόεδρος της Better Markets, δήλωσε ότι η έγκριση «είναι ένα ιστορικό λάθος που όχι μόνο θα απελευθερώσει αρπακτικά, αλλά και θα υπονομεύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα». 

Ο πρόεδρος της SEC Gary Gensler προσπάθησε να υπερασπιστεί την αρχή: «Ενώ εγκρίναμε την εισαγωγή και διαπραγμάτευση ορισμένων ETP spot για bitcoin, δεν εγκρίναμε το bitcoin», είπε, λέγοντας στους επενδυτές να «παραμείνουν προσεκτικοί σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με το bitcoin».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: