Γάζα: «Καμιά νέα πρόταση» του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός, λέει η Χαμάς

Γάζα: «Καμιά νέα πρόταση» του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός, λέει η Χαμάς
An Israeli army armoured vehicle follows a military bulldozer while moving along a road during an Israeli army raid in Jenin in the occupied West Bank on June 6, 2024. The Palestinian health ministry said Israeli forces killed three Palestinians in a raid on June 6 in Jenin city in the occupied West Bank, while the army said troops had "eliminated militants". (Photo by Jaafar ASHTIYEH / AFP) Photo: AFP
Οι ΗΠΑ ζητούν «πλήρη διαφάνεια» για τον βομβαρδισμό σχολείου - Ο Νετανιάχου θα μιλήσει στο Κογκρέσο την 24η Ιουλίου.

Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς τόνισε χθες Πέμπτη πως ο «οδικός χάρτης» που παρουσιάστηκε από τον Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα στην πραγματικότητα δεν αποτελεί «νέα πρόταση» για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων.

«Η αλήθεια είναι πως δεν έχει παρουσιαστεί καμιά νέα πρόταση στη Χαμάς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερο στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος με έδρα τη Βηρυτό, που μίλησε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφο του AFP στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την 31η Μαΐου σε αδρές γραμμές σχέδιο κατά στάδια, ισραηλινή πρόταση κατ’ αυτόν, ενόψει πλήρους κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο του οποίου θα υπάρξει σταδιακή απελευθέρωση των ομήρων. Έκανε λόγο για ισραηλινό «οδικό χάρτη».

Όμως «δεν υπάρχει καμία πρόταση, το μόνο που υπάρχει είναι τα λόγια που είπε ο (Τζο) Μπάιντεν στην ομιλία του» την περασμένη Παρασκευή, επέμεινε ο κ. Χαμντάν.

«Μέχρι τώρα, οι Αμερικανοί δεν έχουν παρουσιάσει κανένα έγγραφο με το οποίο (οι Ισραηλινοί) δεσμεύονται να τηρήσουν όσα είπε ο Μπάιντεν στην ομιλία του», εξήγησε.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Χαμάς, ο Δημοκρατικός πρόεδρος «προσπάθησε να κουκουλώσει την ισραηλινή απόρριψη» προηγούμενης πρότασης, που συζητήθηκε στις αρχές Μαΐου κι είχε αποδεχθεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Η Χαμάς, διευκρίνισε ο κ. Χαμντάν, είναι έτοιμη να αποδεχθεί συμφωνία που θα ικανοποιεί τις αξιώσεις της να κηρυχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και να υπάρξει πλήρης απόσυρση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες, Πέμπτη το βράδυ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε πως ευελπιστεί να δοθεί «απάντηση της Χαμάς το συντομότερο δυνατόν».

«Θεωρούμε πως πρόκειται για επείγουσα προτεραιότητα προκειμένου να εγκριθεί αυτή η κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να αρχίσουν να ανακουφίζονται τα δεινά (…) στη Γάζα», δήλωσε σε διαπιστευμένους συντάκτες στην Ουάσιγκτον.

Τη Δευτέρα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «ημιτελές» το σχέδιο όπως παρουσιάστηκε από τον Τζο Μπάιντεν.

Χθες ο αμερικανός πρόεδρος και άλλοι 16 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, κυρίως της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, κάλεσαν ξανά τη Χαμάς να δεχτεί το κλείσιμο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ.

Για μήνες το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ μεσολαβούν σε έμμεσες διαπραγματεύσεις για να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις επί οκτώ μήνες έχουν ως αυτό το στάδιο απολογισμό τουλάχιστον 36.654 νεκρούς, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ ζητούν «πλήρη διαφάνεια» από το Ισραήλ για τον βομβαρδισμό σχολείου στη Γάζα

Η διπλωματία των ΗΠΑ ζήτησε χθες Πέμπτη από το Ισραήλ «πλήρη διαφάνεια» για τον βομβαρδισμό σχολείου της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση μας είπε πως θα δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για αυτό το πλήγμα, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων αυτών που σκοτώθηκαν» και «αναμένουμε να είναι πλήρως διαφανής δημοσιοποιώντας τις πληροφορίες αυτές», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ.

Νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο χθες για τουλάχιστον 37 νεκρούς στον βομβαρδισμό εναντίον σχολείου του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως προχώρησαν στον βομβαρδισμό και τόνισαν πως στόχος ήταν «βάση της Χαμάς», κατ’ αυτές.

Ο κ. Μίλερ είπε πως μέλη της Χαμάς συνηθίζουν να κρύβονται ανάμεσα σε άμαχους αλλά η Ουάσιγκτον αναμένει περισσότερες πληροφορίες.

«Είδαμε τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους 14 παιδιά σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό, και ασφαλώς, όταν βλέπεις -αν είναι ακριβές αυτό- πως σκοτώθηκαν 14 παιδιά, αυτοί δεν είναι τρομοκράτες», εξήγησε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γκουτέρες εξέφρασε ανησυχία για κίνδυνο «ευρύτερης σύρραξης» ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε χθες Πέμπτη να τερματιστούν οι εχθροπραξίες κατά μήκος της συνοριακής γραμμής που έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο, εκφράζοντας ανησυχία για τον κίνδυνο «ευρύτερης σύρραξης με καταστροφικές συνέπειες για την περιφέρεια».

«Καθώς συνεχίζονται οι ανταλλαγές πυρών κατά μήκος της Μπλε Γραμμής, ο Γενικός Γραμματέας καλεί εκ νέου τα μέρη να παύσουν πυρ επειγόντως», τόνισε ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη.

«Αυτές οι ανταλλαγές πυρών θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ευρύτερη σύρραξη με καταστροφικές συνέπειες για την περιφέρεια», προειδοποιεί το κείμενο.

«Έχουν χαθεί ήδη εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, έχουν εκτοπιστεί χιλιάδες άνθρωποι, έχουν καταστραφεί σπίτια και βιος και στις δυο πλευρές της Μπλε Γραμμής. Πυρκαγιές που προκαλούνται από εκρήξεις ρημάζουν κοινότητες και το περιβάλλον», προστίθεται.

Οι στην πράξη καθημερινές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη λιβανική Χεζμπολά έχουν κλιμακωθεί περαιτέρω τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, του οποίου η Χεζμπολά είναι σύμμαχος.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε προχθές Τετάρτη ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ είναι «έτοιμες για πολύ εντατικές επιχειρήσεις» στο λεγόμενο βόρειο μέτωπο, καθώς ρουκέτες και drones που εξαπέλυσε η Χεζμπολά προκάλεσαν στις αρχές της εβδομάδας δασικές πυρκαγιές κατά μήκος των συνόρων, εκτοπίζοντας χιλιάδες ακόμη κατοίκους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Νετανιάχου θα μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ την 24η Ιουλίου

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα εκφωνήσει ομιλία ενώπιον της ολομέλειας του αμερικανικού Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον την 24η Ιουλίου, δήλωσε χθες Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο κοινοβουλευτική πηγή.

Ο κ. Νετανιάχου προσκλήθηκε στα τέλη Μαΐου από τους Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς ηγέτες να απευθύνει ομιλία κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης των δυο σωμάτων του αμερικανικού κοινοβουλίου, εν μέσω πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Τη Δευτέρα, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο κ. Νετανιάχου θα πήγαινε να εκφωνήσει την ομιλία αυτή τη 13η Ιουνίου. Όμως οι υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού διέψευσαν τη συγκεκριμένη πληροφορία εντός ωρών, εξηγώντας ότι η ημερομηνία «δεν είχε οριστικοποιηθεί» ακόμη.

Η πρόκληση καταγράφτηκε παρότι επί μήνες φέρεται να εντείνεται η δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν όσον αφορά τον τρόπο που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε δημόσια κι επανειλημμένα την εναντίωσή του σε χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, όπου είχαν παγιδευτεί πάνω από ένα εκατομμύριο άμαχοι Παλαιστίνιοι, κι απείλησε πως θα προχωρούσε σε αναστολή των παραδόσεων κάποιων αμερικανικών πυρομαχικών στον ισραηλινό στρατό, ιδίως βομβών, αν δεν εισακουόταν. Η στάση του αυτή επικρίθηκε έντονα στην Ουάσιγκτον, ειδικά από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και κάποιους Δημοκρατικούς, που πρόσαψαν στον κ. Μπάιντεν ότι εγκαταλείπει τον σημαντικότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει ωστόσο ο βασικός υποστηρικτής του Ισραήλ παγκοσμίως, από διπλωματική και στρατιωτική σκοπιά. Κι αυτό την ώρα που το Ισραήλ αντιμετωπίζει ολοένα πιο έντονες διεθνείς πιέσεις έπειτα από οκτώ μήνες πολέμου που προκάλεσε ανθρωπιστική καταστροφή στον πολιορκημένο κι ερειπωμένο παλαιστινιακό θύλακο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: