Γάζα: Νέες προειδοποιήσεις του ΟΗΕ για κίνδυνο λιμοκτονίας – Αμείωτες οι επιθέσεις του Ισραήλ

Γάζα: Νέες προειδοποιήσεις του ΟΗΕ για κίνδυνο λιμοκτονίας – Αμείωτες οι επιθέσεις του Ισραήλ
epa10961851 Palestinians search for bodies and survivors among the rubble of a residential building following an Israeli strike in Khan Younis, southern Gaza Strip, 07 November 2023. More than 10,000 Palestinians and at least 1,400 Israelis have been killed, according to the Israel Defense Forces (IDF) and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/HAITHAM IMAD Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με τον πόλεμο να διανύει την 7η εβδομάδα του, δεν υπάρχουν ενδείξεις ύφεσης παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ή τουλάχιστον για ανθρωπιστικές παύσεις.

Νέες προειδοποιήσεις για άμεσο κίνδυνο λιμοκτονίας στη Γάζα έστειλε ο ΟΗΕ, την ώρα που συνεχίζονται αμείωτες οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP) δήλωσε ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν «άμεση πιθανότητα λιμοκτονίας» λόγω της έλλειψης προμηθειών τροφίμων.

Από την πλευρά του, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε να επιτραπεί η είσοδος δύο βυτιοφόρων καυσίμων την ημέρα στη Γάζα προκειμένου να συμβάλει να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του ΟΗΕ.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε πως η απόφαση ελήφθη έπειτα από αίτημα της Ουάσινγκτον.

Το να επιτρέψει την είσοδο των καυσίμων, είπε ο αξιωματούχος, δίνει στο Ισραήλ επιπλέον χώρο προκειμένου να ελιχθεί στη διεθνή σκηνή έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την εκστρατεία του που έχει στόχο την εξάλειψη της Χαμάς στη Γάζα.

Το ποσό των καυσίμων θα δώσει «ελάχιστη» υποστήριξη για το νερό, το αποχετευτικό και το υγειονομικό σύστημα στη Γάζα ώστε να αποτραπούν οι επιδημίες, είπε ο αξιωματούχος.

Με τον πόλεμο να διανύει την 7η εβδομάδα του, δεν υπάρχουν ενδείξεις ύφεσης παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ή τουλάχιστον για ανθρωπιστικές παύσεις.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA ανέφερε ότι ένας αριθμός Παλαιστινίων σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινό χτύπημα που έπληξε ομάδα εκτοπισμένων κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, το σημείο διέλευσης της βοήθειας.

Το Al Jazeera επικαλούμενο πηγές ανέφερε ότι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο χτύπημα. Το τηλεοπτικό δίκτυο σημείωσε επίσης ότι τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινό πλήγμα που έπληξε σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας.

Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από το Ισραήλ για τα αναφερόμενα περιστατικά και το Reuters δεν μπόρεσε να τα επαληθεύσει.

Ο στρατός του Ισραήλ, ο οποίος έχει επικεντρώσει την επίθεσή του στη βόρεια Γάζα, δήλωσε ότι τα στρατεύματα και τα πολεμικά αεροσκάφη του συνέχιζαν να ασκούν πίεση την Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το προπύργιο ενός διοικητή της Ισλαμικής Τζιχάντ και σκότωσαν επίσης μαχητές της Χαμάς μέσα σε ένα σχολείο όπου βρήκαν μεγάλο αριθμό όπλων.

Στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Νωρίτερα, το Ισραήλ δήλωσε ότι τα στρατεύματά του είχαν βρει ένα φρεάτιο σήραγγας που χρησιμοποιούσε η Χαμάς στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Το νοσοκομείο, που είναι γεμάτο με ασθενείς και εκτοπισμένους και παλεύει να συνεχίσει να λειτουργεί, έχει γίνει το επίκεντρο της παγκόσμιας ανησυχίας. Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς έχει αποθηκεύσει όπλα και πυρομαχικά και κρατά ομήρους σε ένα δίκτυο τούνελ κάτω από νοσοκομεία όπως το Σίφα, χρησιμοποιώντας ασθενείς και ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο εκεί ως ανθρώπινες ασπίδες.

Η Χαμάς το αρνείται αυτό.

Από τις 7 Οκτωβρίου που ξεκίνησε η κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, υπολογίζεται πως πάνω από 1.200 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους.

Από την πλευρά των Παλαιστινίων, υπολογίζεται πως πάνω από 11.500 άτομα, εκ των οποίων τουλάχιστον 4.700 παιδιά, έχουν σκοτωθεί μέχρι την Παρασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com