Γάζα: «Συντετριμμένες» ΗΠΑ και Αυστραλία για τους θανάτους εργαζομένων της World Central Kitchen σε βομβαρδισμό του Ισραήλ

Γάζα: «Συντετριμμένες» ΗΠΑ και Αυστραλία για τους θανάτους εργαζομένων της World Central Kitchen σε βομβαρδισμό του Ισραήλ
DEIR AL BALAH, GAZA - APRIL 01: (EDITORS NOTE: Image depicts death) Passports of the officials working at the US-based international volunteer aid organization World Central Kitchen (WCK), who are killed, are seen after an Israeli attack on a vehicle belonging to WCK in Deir Al-Balah of Gaza on April 01, 2024. At least 4 foreign employees of the organization were killed in the attack as the Government Media Office in Gaza said. Ashraf Amra / Anadolu (Photo by ashraf amra / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
«Πλήρη» απόδοση ευθυνών από το Ισραήλ ζητά ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε «συντετριμμένος» για τους θανάτους σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας εργαζομένων της αμερικανικής ΜΚΟ World Central Kitchen.

«Είμαστε συντετριμμένοι και βαθιά ανάστατοι» για το πλήγμα, ανέφερε μέσω X η εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Έιντριεν Γουότσον. «Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να προστατεύονται» καθώς «διανέμουν βοήθεια απελπιστικά απαραίτητη» και «παροτρύνουμε το Ισραήλ να διενεργήσει αμέσως έρευνα» για το συμβάν, πρόσθεσε.

Το Ισραήλ υποσχέθηκε να «λάβει υπόψη» τις ανησυχίες των ΗΠΑ

Ισραηλινοί αξιωματούχοι συζήτησαν μέσω ασφαλούς ψηφιακής σύνδεσης με αμερικανούς ομολόγους τους χθες Δευτέρα και «συμφώνησαν να λάβουν υπόψη» τις αμερικανικές ανησυχίες για το ζήτημα της σχεδιαζόμενης χερσαίας επίθεσης ευρείας κλίμακας του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, ανακοίνωσε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος.

Η κατάσταση στην πόλη στην οποία και γύρω από την οποία έχουν καταφύγει κάπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές του θυλάκου εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών, επρόκειτο να αποτελέσει το αντικείμενο συνάντησης διά ζώσης στην Ουάσιγκτον, όμως η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου την ακύρωσε την περασμένη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της δίωρης, «εποικοδομητικής» συζήτησης, αμερικανοί αξιωματούχοι «εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για διάφορα επιχειρησιακά σχέδια», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου.

«Η ισραηλινή πλευρά συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες αυτές και να συνεχίσει τις συνομιλίες μεταξύ ειδικών» των δυο χωρών, πάντα κατά την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Πιθανόν θα γίνει συνάντηση «διά ζώσης» από την «επόμενη εβδομάδα», διευκρινίζεται στο κείμενο.

Στη συζήτηση συμμετείχαν από πλευράς ΗΠΑ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν, καθώς και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν. Το Ισραήλ εκπροσώπησαν ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τσάχι Χανέγκμπι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Τουλάχιστον 11 νεκροί στο πλήγμα του Ισραήλ στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό – Με αντίποινα απειλεί η Τεχεράνη

Ο πρωθυπουργός Αλμπανέζι επιβεβαιώνει τον θάνατο υπηκόου Αυστραλίας, εργαζόμενης της World Central Kitchen

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι επιβεβαίωσε τον θάνατο υπηκόου Αυστραλίας η οποία συμμετείχε σε αποστολή αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης για τη διανομή τροφίμων, σε αεροπορικό βομβαρδισμό του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κ. Αλμπανέζι εξήρε το «ανεκτίμητο» έργο που επιτελούσε η Ζόμι Φράνκομ, η οποία συμμετείχε στη διανομή τροφίμων σε αμάχους στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση του «θα απαιτήσει να αποδοθούν ευθύνες».

Πρόκειται για «τραγωδία που δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ», για «εντελώς απαράδεκτο» γεγονός και η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα απαιτήσει «πλήρη» απόδοση ευθυνών, επέμεινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Αλμπανέζι θύμισε πως οι άμαχοι και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να προστατεύονται, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, κι επανέλαβε την έκκλησή του να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να διανεμηθεί περισσότερη βοήθεια στον πληθυσμό που υφίσταται «τρομερές στερήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: