Γάζα: Τα όπλα δίνουν τον λόγο στη διπλωματία

Γάζα: Τα όπλα δίνουν τον λόγο στη διπλωματία

Δεύτερη μέρα της εκεχειρίας με τις εμπόλεμες πλευρές να αρχίζουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. 

Τα όπλα έχουν σιγήσει στην Λωρίδα της Γάζας και έχουν δώσει τον λόγο στη διπλωματία, καθώς είναι σε ισχύ η τριήμερη εκεχειρία που ξεκίνησε χθες το πρωί. Όλες οι προηγούμενες εκεχειρίες που αναγγέλθηκαν από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στις 8 Ιουλίου παραβιάσθηκαν, ωστόσο η υποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το έδαφος του παλαιστινιακού θύλακα ευνοεί την τήρηση της παρούσας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

Οι δύο εμπόλεμες πλευρές, με θέσεις διαμετρικά αντίθετες, οφείλουν να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, με την ισραηλινή αντιπροσωπεία να φθάνει χθες το βράδυ στο Κάιρο. Οι εκπρόσωποι της Χαμάς, της Ισλαμικής Τζιχάντ και της Φάταχ στη Λωρίδα της Γάζας προστέθηκαν στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία που ήταν ήδη παρούσα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσε τις δύο πλευρές να τηρήσουν την εκεχειρία, ενώ Αιγύπτιος αξιωματούχος έκανε λόγο για την έναρξη «ευρέος φάσματος διαπραγματεύσεων» ανάμεσα στις δύο πλευρές στο Κάιρο. Με περισσότερο μαξιμαλιστική διάθεση, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμμετάσχουν «πιθανότατα» στις διαπραγματεύσεις στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να απευθύνει έκκληση προς τις δύο πλευρές να συζητήσουν με την ευκαιρία αυτή «κρίσιμα και περισσότερο μακροπρόθεσμης εμβέλειας θέματα».

Η Χαμάς απαιτεί την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού που πνίγει την οικονομία ενός θύλακα, εδαφικής έκτασης λίγων εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου ζουν στιβαγμένοι 1,8 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι. Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στο Κάιρο συμφώνησε ως προς σειρά απαιτήσεων που περιλαμβάνουν το άνοιγμα συνοριακών περασμάτων, διεύρυνση της ζώνης αλείας στα 12 μίλια και την απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων.

Το Ισραήλ επιμένει στις ανάγκες της εθνικής ασφάλειας, ενώ ένας νέος όρος που θα θέσει η ισραηλινή αντιπροσωπεία αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα: η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας να συνδεθεί με την αποστρατιωτικοποίησή της.

1.875 Παλαιστίνιοι νεκροί
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, 1.875 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 430 παιδιά και έφηβοι και 243 γυναίκες σκοτώθηκαν από την έναρξη των εχθροπραξιών. Από την ισραηλινή πλευρά ο απολογισμός είναι 64 νεκροί στρατιώτες και 3 πολίτες. Επωφελούμενες της κατάπαυσης του πυρός οι παλαιστινιακές υπηρεσίες αρωγής κατόρθωσαν να φθάσουν μέχρι τις αποκλεισμένες από τις εχθροπραξίες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα, ανασύροντας περισσότερους νεκρούς από τα ερείπια, γεγονός που επιβαρύνει τον ήδη εξαιρετικά βαρύ απολογισμό.

Με αυτοκίνητα και κάρα χιλιάδες Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στις βομβαρδισμένες περιοχές για να δουν εάν τα σπίτια τους έμειναν όρθια. Ο πόλεμος προκάλεσε καταστροφές ύψους 4 έως 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ βαρύτερος, σύμφωνα με τον παλαιστίνιο υφυπουργό Οικονομία Ταϊσίρ Αμρο.

«Κανείς δεν κέρδισε στον πόλεμο»
Η πλειοψηφία των Ισραηλινών θεωρεί ότι «κανείς» δεν βγήκε νικητής από τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα, δεύτερη ημέρα της τριήμερης εκεχειρίας.

Στην ερώτηση «μετά την εκεχειρία, πώς χαρακτηρίζετε , στο στάδιο αυτό, την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση;», το 51% των Ισραηλινών θεωρεί ότι κανείς από τους δύο εμπολέμους δεν βγήκε νικητής.

Αντίθετα, το 36% θεωρεί ότι το Ισραήλ νίκησε, ενώ το 6% πιστεύει ότι η Χαμάς βγήκε νικητής.

Το 56% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι στόχοι που έθεσε η κυβέρνηση δεν εκπληρώθηκαν παρά «εν μέρει», ενώ το 77% θεωρεί «εξαιρετικό» τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έφερε εις πέρας την επιχείρηση.

Διαβάστε ακόμη: 

«Φουντώνει» ο αντισημιτισμός στην Ευρώπη