Γάζα: Το Ισραήλ μιλά για παράβαση της εκεχειρίας – Συντρίμμια πάνω από 46.000 σπίτια

Γάζα: Το Ισραήλ μιλά για παράβαση της εκεχειρίας – Συντρίμμια πάνω από 46.000 σπίτια
epa10957105 Smoke rises following Israeli strikes in Tal Al Hawa neighbourhood in the northern Gaza Strip, 04 November 2023. More than 9,100 Palestinians and at least 1,400 Israelis have been killed, according to the Israel Defense Forces (IDF) and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/MOHAMMED SABER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Τα στρατεύματα των IDF βρίσκονταν σε θέσεις σύμφωνα με το πλαίσιο της επιχειρησιακής παύσης» υποστηρίζει η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας από την πλευρά της Χαμάς κάνουν λόγο την Τρίτη οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ (IDF), εν μέσω της εύθραυστης εκεχειρίας που βρίσκεται σε ισχύ για την ανταλλαγή κρατουμενών και ομήρων μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με ανάρτηση του IDF στο X (πρώην Twitter) « «3 εκρηκτικοί μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν δίπλα σε στρατεύματα των IDF σε 2 διαφορετικές τοποθεσίες στη βόρεια Γάζα, παραβιάζοντας το πλαίσιο της επιχειρησιακής παύσης.

Σε μία από τις τοποθεσίες, οι τρομοκράτες άνοιξαν επίσης πυρ εναντίον των στρατευμάτων, τα οποία απάντησαν με πυρά. Ορισμένοι στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια των περιστατικών.

Τα στρατεύματα των IDF βρίσκονταν σε θέσεις σύμφωνα με το πλαίσιο της επιχειρησιακής παύσης» υποστηρίζει η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Από την πλευρά της, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς εξέδωσε επίσης μια ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι οι μαχητές της «αντιμετώπισαν» μια ισραηλινή παραβίαση νωρίτερα σήμερα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ δήλωσαν ότι είναι δεσμευμένοι στην ανθρωπιστική εκεχειρία που μεσολάβησαν το Κατάρ και η Αίγυπτος «όσο ο εχθρός έχει δεσμευτεί σε αυτήν και καλούμε τους μεσολαβητές να πιέσουν την κατοχή να τηρήσει όλους τους όρους της εκεχειρίας στο έδαφος και στον αέρα».

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ενώ γίνονται προσπάθειες από ισχυρές δυνάμεις για εκ νέου παράταση της.

ΟΗΕ: Καταστράφηκαν πάνω από 46.000 σπίτια

Εξάλλου, σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, περισσότερα από 46.000 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 234.000 κατοικίες έχουν επίσης υποστεί ζημιές, αναφέρει σε νέα έκθεσή του ΟΗΕ.

Αυτές αποτελούν περισσότερο από το 60% του αποθέματος κατοικιών στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στην πόλη της Γάζας και συγκεκριμένα στη βόρεια Γάζα, οι εκτεταμένοι βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει ζημιές σε πάνω από το 50% του συνόλου των κτιρίων, «παράλληλα με εκτεταμένες ζημιές σε δρόμους και βασικές υποδομές, όπως συστήματα και δίκτυα ηλεκτροδότησης και διανομής, καθώς και δεξαμενές αποθήκευσης νερού, σωλήνες, δίκτυα τροφοδοσίας και κανάλια αποχέτευσης», αναφέρει η έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: