Γέλεν: Οι ΗΠΑ τον Οκτώβριο ξεμένουν από μετρητά

Γέλεν: Οι ΗΠΑ τον Οκτώβριο ξεμένουν από μετρητά
epa05071562 Chair of the Board of Governors of the Federal Reserve System, Janet Yellen, holds a news conference following the 15-16 December 2015 Federal Open Market Committee meeting, in Washington, DC, USA, 16 December 2015. Yellen announced that the Federal Reserve is hiking its benchmark interest rate by 0.25 per cent, tightening monetary policy after maintaining an unprecedented near-zero rate since December 2008. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα κρατικά ταμεία των ΗΠΑ έκρουσε η υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζάνετ Γέλεν την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021, αναφέροντας με επιστολή της προς το Κογκρέσο ότι τα μετρητά τελειώνουν…

Ειδικότερα, η Γέλεν προειδοποίησε ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστό τον επόμενο μήνα, εκτός αν το Κογκρέσο αυξήσει το όριο δανεισμού του. Διαφορετικά, όπως αναφέρει η αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, η αθέτηση πληρωμής χρέους συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

«Μια καθυστέρηση πληρωμής που θα θέσει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της πιθανότατα θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην αμερικανική οικονομία και στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές», προσθέτει η Γέλεν.

Ο αυξανόμενος κίνδυνος για το χρέος των ΗΠΑ ήδη από τον επόμενο μήνα περιπλέκει την προσπάθεια του προέδρου Μπάιντεν να «περάσει» την οικονομική του ατζέντα, ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω του Κογκρέσου τις επόμενες εβδομάδες.  

Η αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ θα ήταν μια συνηθισμένη υπόθεση για το Κογκρέσο, που θα επέτρεπε στο Υπουργείο Οικονομικών να πληρώσει τις υποχρεώσεις του που έχουν ήδη έχουν πάρει έγκριση από τους βουλευτές και τους γερουσιαστές, αν οι Ρεπουμπλικανοί δεν αντιστέκονταν. 

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Γέλεν έγραψε στην επιστολή της ότι, αν το Κογκρέσο περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για να αυξήσει το όριο του χρέους, θα προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στις επιχειρήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη και θα επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ.