Η γενιά των εικοσάρηδων έρχεται για να ταράξει το Κογκρέσο της Χιλής

Η γενιά των εικοσάρηδων έρχεται για να ταράξει το Κογκρέσο της Χιλής

Από την ηγεσία του φοιτητικού κινήματος του 2011 στη Χιλή, η Καμίλα Βαγιέχο και οι ακτιβιστές φίλοι της επιχειρούν θεαματική αποβίβαση στην πολιτική σκηνή.

Στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση πριν τις εθνικές εκλογές, στην La Florida, ένα από τα φτωχά προάστια της πρωτεύουσας της Χιλής, Σαντιάγο, η 25χρονη Καμίλα Βαγιέχο εμφανίστηκε στο βήμα στην ώρα της, Εκεί είναι η ιδιαίτερη πατρίδα της. Εκεί μεγάλωσε με φόντο τις Άνδεις και εκεί βάζει υποψηφιότητα για μια έδρα στο Κογκρέσο, με καλές προοπτικές, αφού είναι ήδη διάσημη και κατεβαίνει στο πολιτικό στίβο με το Κομμουνιστικό Κόμμα, υπό την ομπρέλα της κεντροαριστερής συμμαχίας «Νέα Πλειοψηφία» της πρώην προέδρου και νυν υποψήφιας, Μισέλ Μπασελέτ .

Παρά το μαχητικό της παρελθόν, στο κοινό της τώρα η Καμίλα δεν έχει να προσφέρει τίποτε καινούργιο. Αφού ευχαριστεί τον κόσμο για την υποστήριξη του, προσφέρει αυτά που όλοι θέλουν να ακούσουν: η περίθαλψη πρέπει να βελτιωθεί και κάτι πρέπει να γίνει για να μειωθούν τα χρέη των φτωχότερων στρωμάτων. Οι οπαδοί χειροκρότησαν, αλλά από το ακροατήριο έλειπε ο ενθουσιασμός.

Η ατμόσφαιρα ήταν τελείως διαφορετική πριν δυο χρόνια. Στην διάρκεια της Χιλιανής Άνοιξης του 2011, η Καμίλα ήταν το πιο γνωστό πρόσωπο των φοιτητικών διαδηλώσεων. Κάθε ομιλία της ήταν μια πρόκληση στο κατεστημένο: επέκρινε με πύρινο λόγο την «κρατική τρομοκρατία» και τα «βασανιστήρια» και καταδίκαζε την «καταπίεση των κοινωνικών κινημάτων».

Η Καμίλα ήταν η νεαρή, όμορφη 23χρονη κομουνίστρια, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Χιλής, το μεγαλύτερο της χώρας, προκαλούσε τον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα και αμφισβητούσε όλο το πολιτικό κατεστημένο. Ταξίδευε σε όλο τον κόσμο για να εξηγήσει τι συμβαίνει στην χώρα της. Η Βαγιέχο ήταν το αστέρι της νέας πολιτικής γενιάς, όταν επί μήνες οι φοιτητές είχαν υπό κατάληψη τα ανώτατα ιδρύματα και τους δρόμους.

Μαζί με άλλους συντρόφους της, η Καμίλα ηγήθηκε των διαδηλώσεων κατά του συστήματος και της βελτίωσης της Παιδείας προκειμένου να βελτιωθεί και το μέλλον μιας μέσης οικογένειας της Χιλής, που δαπανά περίπου 400 ευρώ τον μήνα για να βοηθήσει στις σπουδές ενός παιδιού. Ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής της «εξέγερσης» είναι ότι επτά από τους εννέα προεδρικούς υποψήφιους έχουν σχεδόν υιοθετήσει την ατζέντα των διαδηλωτών, προσαρμόζοντας στις προεκλογικές τους διακηρύξεις «συνθήματα» όπως ελεύθερη παιδεία, φορολογική μεταρρύθμιση και αλλαγή του Συντάγματος προκειμένου να διαγραφή ό,τι έχει απομείνει στο βασικό νομό του κράτους από την δικτατορία του Πινοσέτ.

Διαβάστε ακόμη: Η απόπειρα αναγέννησης του Μπερλουσκόνι και οι «προδότες»

Από την άλλη πλευρά, η Καμίλα και οι σύντροφοι της, δείχνουν πλέον πιο προσγειωμένοι. Δέκα λεπτά διήρκεσε η τελευταία προεκλογική της ομιλία, με τις συνηθισμένες παραινέσεις προς τους ψηφοφόρους να μην απέχουν από την διαδικασία, μετά χειραψίες με τον κόσμο, αγκαλιές με τα παιδάκια, αυτόγραφα και γρήγορα στάθηκε μπροστά στα ξένα τηλεοπτικά συνεργεία για δηλώσεις, σε Γάλλους, Γερμανούς, Βραζιλιάνους.

«Είναι διαφορετικά τώρα που είστε μέρος του συστήματος;» την ρώτησαν. «Πάντα ήμουν μέρος του συστήματος» απάντησε η Καμίλα. «Εχουμε κάνει σαφές στον κόσμο ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε πολλά όντας “απέξω”. Χρειαζόμαστε το σύστημα για να το αλλάξουμε… Η μάχη συνεχίζεται από διάφορα χαρακώματα».

Εκτός από την Καμίλα, άλλες έξι ηγετικές φυσιογνωμίες του φοιτητικού κινήματος διεκδικούν μια θέση στο νέο Κογκρέσο. Τρεις από αυτούς, οι ανεξάρτητοι Τζιόρτζιο Τζάκσον και Γκαμπριέλ Μπότς, καθώς και η 26χρονη κομουνίστρια Κάρολ Καριόλα, νοσοκόμα στο επάγγελμα, έχουν πολλές πιθανότητες να πετύχουν το στόχο.

Επίσης ο Φρανσίσκο Φιγκερόα -πρώην αντιπρόεδρος του φοιτητικού συμβουλίου, υπό την προεδρία της Καμίλα- κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, αλλά επέλεξε περιφέρεια του Σαντιάγο πολύ δύσκολη για να πετύχει κάποιος που δεν ανήκει σε πολιτικές συμμαχίες. Ο 27χρονος ωστόσο το έχει φιλοσοφήσει. Χωρίς τις δυνατότητες που θα μπορούσε να έχει εάν ήταν υπό την σκέπη ενός πολιτικού κόμματος, τύπωσε μόνος του φυλλάδια και επιστράτευσε φίλους του για να πάνε από πόρτα σε πόρτα. «Πως μπορεί να κάνει την διαφορά στο Κοινοβούλιο, χωρίς να προδώσει τα ιδανικά του;» ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους. «Δύσκολο, αλλά εφικτό», απάντησε, «κι εάν δεν τα καταφέρω στις κάλπες, είμαι μόλις 27 ετών, θα ξαναδοκιμάσω. Δεν βιάζομαι».

Διαβάστε ακόμη: Σε κλουβί κλείστηκε συμβολικά η Μαριόν Κοτιγιάρ

Παρότι οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν  την απάθεια των νεαρών Χιλιανών για τις εκλογές, η συμμετοχή νεαρών υποψηφίων, πρώην στελεχών του φοιτητικού κινήματος, πυροδότησε ενθουσιασμό σε ορισμένες περιφέρειες. «Η χώρα μας» είπε η Κάρολ, «έχει αρχίσει να ζει μια νέα πολιτική εποχή. Ως νέες και στελέχη των φοιτητών ήμασταν οι πρωταγωνιστές. Είμαστε μέρος του κοινωνικού κινήματος που συντάραξε και αφύπνισε την Χιλή. Είναι σημαντικό να φθάσουμε μέχρι το Κογκρέσο για να ταράξουμε τα νερά και σε αυτό το σώμα που είναι απίστευτα “κλειστό” και συντηρητικό».