Γεράσιμος Φιλιππάτος: Παγκόσμια αριστεία για τον Έλληνα επιστήμονα

Γεράσιμος Φιλιππάτος: Παγκόσμια αριστεία για τον Έλληνα επιστήμονα

Ο Έλληνας καρδιολόγος μιλά στο Fortune μετά από την κορυφαία διάκρισή του από το ίδρυµα Thomson Reuters.

Σε έκθεση της πρώτης δηµοτικού, µε θέµα «Τι θέλω να γίνω όταν θα µεγαλώσω», είχε γράψει ότι θέλει να γίνει γιατρός. 

Κεφαλονίτης από µάνα και πατέρα, θυµάται ακόµη τις διηγήσεις της γιαγιάς του για τον τρόπο που Έλληνες και ξένοι γιατροί έσωζαν τους τραυµατίες από τον φονικό σεισµό του 1953 στο νησί. Εκεί αποδίδει την πρώιµη απόφασή του να συνδέσει τη ζωή του µε την ιατρική. 

Πριν από έναν µήνα, το ίδρυµα Thomson Reuters έδωσε στη δηµοσιότητα τη λίστα µε τους ακαδηµαϊκούς µε τη µεγαλύτερη επιρροή στον κόσµο και ο Γεράσιµος Φιλιππάτος µε άλλους επτά κορυφαίους Έλληνες επιστήµονες συγκαταλέγεται ανάµεσά τους. Διόλου τυχαία.

Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών, προϊστάµενος της Μονάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου «Αττικόν» και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας, είναι, συν τοις άλλοις, ο µοναδικός καρδιολόγος εκτός ΗΠΑ µέλος της οµάδας που γράφει τις αµερικανικές κατευθυντήριες οδηγίες για την καρδιακή ανεπάρκεια.

«Το να βλέπεις κάποιον µε κοιλιακή µαρµαρυγή να σβήνει, να ξέρεις ότι έχεις τρία λεπτά να κάνεις κάτι και να ζωντανεύει στα χέρια σου σου δίνει τεράστια χαρά. Τη χαρά αυτή, χωρίς να µειώνω την αξία της έρευνας που µπορεί στο µέλλον να σώσει 1.000 ή 10.000 άτοµα, και την οποία επίσης υπηρετώ, δεν την αλλάζω µε τίποτε» είναι η απάντησή του στην ερώτηση «έρευνα ή κλινική ιατρική;», προσθέτοντας ότι η προσπάθεια να πείσεις έναν ασθενή να εφαρµόσει µια θεραπευτική στρατηγική είναι πιο δύσκολη από ένα καλό αποτέλεσµα στην έρευνα.

Και το ελληνικό κράτος; Προσφέρει την απαιτούµενη στήριξη; Δανείζεται τα λόγια του Kennedy και απαντά: «Μη ρωτάς τι έκανε η χώρα σου για σένα. Ρώτα τι έκανες εσύ για τη χώρα».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Fortune Νοεμβρίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα