Οι Γερμανοί «γίγαντες» ξοδεύουν 25 δισ. δολάρια για εξαγορές

Οι Γερμανοί «γίγαντες» ξοδεύουν 25 δισ. δολάρια για εξαγορές

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες φαίνεται ότι λατρεύουν τους αμερικανικούς ανταγωνιστές τους.

Δύο γερμανικές εταιρείες εξαγόρασαν αμερικανικές εταιρείες για 25 δισεκατομμύρια δολάρια χθες, αναζητώντας τεχνολογία αιχμής σε τομείς που γνωρίζουν ραγδαία ανάπτυξη.

Στη μεγαλύτερη από τις δύο εξαγορές, όπως σημειώνει το CNN Money, η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Merck πρόκειται να εξαγοράσει τη Sigma-Aldrich, με έδρα στο Σαιντ Λούις του Μισούρι, για περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστό. Η Merck προσφέρει στους μετόχους της Sigma premium ύψους 37% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Παρασκευή.

Η Merck περιέγραψε τη συμφωνία ως ένα «γιγαντιαίο άλμα» που θα ενισχύσει τoν κλάδο επιστημών ζωής ώστε να ανταγωνιστεί με καλύτερους όρους στην αγορά για έρευνα, φάρμακα, και βιοτεχνολογία.

Η γήρανση του πληθυσμού στα πλούσια κράτη και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος σε πολλές αναδυόμενες αγορές τονώνουν τη ζήτηση για ιατρική φροντίδα, σε μια περίοδο όπου πολλές κυβερνήσεις απαιτούν χαμηλότερα κόστη, τροφοδοτώντας μια διόγκωση της εμπλοκής των εταιρειών.

Σύμφωνα με την PwC, στον συγκεκριμένο τομέα υπήρξαν 33 εξαγορές και συγχωνεύσεις μόνο στο δεύτερο τρίμηνο του έτους – αξίας 14,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 23.

Η ενέργεια είναι άλλος ένας «hot» τομέας.

Η Siemens ανακοίνωσε χθες ότι θα εξαγοράσει την Dresser-Rand με έδρα το Χιούστον του Τέξας, για 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστό, ή 83 δολάρια ανά μετοχή. Η μετοχή της Dresser-Rand έκλεισε στα 79,91 δολάρια την Παρασκευή.

Η Dresser-Rand είναι μια εταιρεία πετρελαϊκών υπηρεσιών και τεχνολογίας παραγωγής ενέργειας, και θα προσφέρει στη Siemens καλύτερη διείσδυση στην έκρηξη του σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου που παρατηρείται στις ΗΠΑ.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι τιμές των αμερικανικών μετοχών αγγίζουν νέα ύψη και το δολάριο έχει αυξηθεί κατά 8% έναντι του Ευρώ από το Μάιο – καθιστώντας τις αμερικάνικες εταιρείες πιο ακριβές για τους ευρωπαίους αγοραστές τους.

Φέτος, έχουν υπάρξει 397 εξαγορές αμερικανικών εταιρειών από ευρωπαϊκές, συνολικής αξίας 156 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια περίοδο πέρυσι, είχαν υπάρξει 339 συμφωνίες αξίας 25,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από τις φετινές συμφωνίες, οι 55 αφορούσαν γερμανικές εταιρείες, ενώ ο αντίστοιχος περσινός αριθμός συμφωνιών με γερμανικές εταιρείες ήταν 42.

Διαβάστε σχετικά: 

Εξαγορά «μαμούθ» από τη Siemens