Εξαγορά «μαμούθ» από τη Siemens

Εξαγορά «μαμούθ» από τη Siemens
Photo:

Με το ποσό των 7,6 δισ. δολαρίων η γερμανική εταιρεία αποκτά μέσω της Dresser-Rand πρόσβαση στην βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ.

Σε συμφωνία εξαγοράς της αμερικανικής Dresser-Rand έναντι του ποσού των 7,6 δισ. δολαρίων προχώρησε η γερμανική Siemens προκειμένου να ενισχύσει τη δραστηριότητά της στον τομέα της ενέργειας στη Βόρεια Αμερική.

Η αμερικανική εταιρεία παράγει τον τεχνικό εξοπλισμό πετρελαιοπηγών και με τη συμφωνία θα μετατραπεί στον «πάροχο λύσεων εξοπλισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου της Siemens».

Η γερμανική εταιρεία έκανε γνωστό πως την πρόταση εξαγοράς έναντι 83 δολαρίων ανά μετοχή του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας βρήκε σύμφωνο το διοικητικό συμβούλιο της Dresser-Rand. Η τιμή αυτή είναι υψηλότερη σε σχέση με τα 79,91 δολάρια που έκλεισε η μετοχή της αμερικανικής εταιρείας την Παρασκευή, η οποία με τη σειρά της είχε αυξηθεί κατά 27% στο τελευταίο τρίμηνο λόγω της φημολογία που υπήρξε για την εξαγορά της.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση αυτή, η Siemens ανακοίνωσε την πώληση του ποσοστού 50% που κατείχε στην κοινοπρακτική εταιρεία κατασκευής οικιακών ηλεκτρικών συσκευών (BSH Bosch und Siemens Hausgeraete GmbH) στη συνεταίρο της στην κοινοπραξία Robert Bosch GmbH έναντι του ποσού των 3 δισ. ευρώ, τερματίζοντας την εδώ και περισσότερα από 45 έτη συνεργασία της στον κλάδο των οικιακών συσκευών.

Με δεδομένο πως τη συμφωνία πρέπει να εγκρίνουν οι μέτοχοι της αμερικανικής εταιρείας, καθώς και οι ρυθμιστικές αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, η Siemens ελπίζει να ολοκληρώσει τη συναλλαγή μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Με την συμφωνία αυτή η Siemens αποκτά πρόσβαση στην αμερικανική πετρελαιοβιομηχανία σε μια περίοδο κατά την οποία η ζήτηση για υπηρεσίες και εξοπλισμό στον τομέα της ενέργειας έχει «εκτοξευθεί».

Στην ανακοίνωσή της η Dresser-Rand αναφέρει πως «η Siemens σχεδιάζει να διατηρήσει τη λειτουργία των τομέων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Dresser-Rand, διατηρώντας το brand name και την ηγετική ομάδα στελεχών της. Επιπλέον η Siemens σκοπεύει να διατηρήσει σημαντική παρουσία στο Χιούστον (Τέξας), που θα αποτελέσουν την έδρα των επιχειρήσεων πετρελαίου και αερίου της Siemens».

«Ως εταιρεία υψηλής ποιότητας στις παγκόσμιες αγοράς ενεργειακών υποδομών, η Dresser-Rand ταιριάζει τέλεια στο χαρτοφυλάκιο της Siemens. Οι συνδυασμένες δραστηριότητες θα δημιουργήσουν έναν παγκόσμιας κλάση πάροχο για τις αναπτυσσόμενες αγορές πετρελαίου και αερίου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας Τζόε Κέζερ.

Η Siemens επιθυμούσε από πολύ καιρό την εξαγορά της Dresser-Rand. Δεν προχώρησε, ωστόσο, στο παρελθόν σε κάποια επίσημη προσφορά, λόγω της πολύ υψηλής αποτίμησης της αμερικανικής εταιρείας. Η χρηματιστηριακή αξία της Dresser – Rand αντιστοιχεί σε 24,6 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη της για το επόμενη 12μηνο, που είναι κατά 60% υψηλότερη σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στον κλάδο του εξοπλισμού για εξόρυξη πετρελαίου και αερίου και των σχετικών υπηρεσιών.