Γερμανία: Σε ελεύθερη πτώση η βιομηχανική παραγωγή – Νέα υποχώρηση 1,6% τον Δεκέμβριο 2023

Γερμανία: Σε ελεύθερη πτώση η βιομηχανική παραγωγή – Νέα υποχώρηση 1,6% τον Δεκέμβριο 2023
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία μειώθηκε στους έξι από τους τελευταίους επτά μήνες

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία υποχώρησε κατά 1,6% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο. Το δε τέταρτο τρίμηνο, η παραγωγή μειώθηκε σχεδόν κατά 2%, γεγονός που αποτελεί σημαντικό λόγο για τη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας. Παράλληλα, η ασθενής εξέλιξη των εισερχόμενων παραγγελιών δημιουργεί φόβους ότι η παραγωγή θα συνεχίσει να μειώνεται τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Αν μη τι άλλο, η ύφεση στη γερμανική βιομηχανία συνεχίζεται: τον Δεκέμβριο, ο βιομηχανικός τομέας παρήγαγε 1,6% λιγότερο από τον Νοέμβριο, πράγμα που σημαίνει ότι η παραγωγή μειώθηκε στους έξι από τους τελευταίους επτά μήνες. Για το τέταρτο τρίμηνο, αυτό σημαίνει πτώση 1,8%. Όπως συμβαίνει συνήθως τον Δεκέμβριο, η περίοδος των εορτών μπορεί να έπαιξε ρόλο σε αυτά τα στοιχεία, η επίδραση των οποίων συχνά δεν απορροφάται πλήρως από την εποχική προσαρμογή. 

Ως αποτέλεσμα μπορεί μεν να υπάρξει αντίστροφη κίνηση τον Ιανουάριο,  ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να αλλάξει την πτωτική τάση της παραγωγής. 

Μια ματιά στους επιμέρους τομείς αρκεί για να διαπιστωθεί η συνεχιζόμενη πτώση στους περισσότερους από αυτούς. Η παραγωγή συρρικνώθηκε ιδιαίτερα απότομα στους κλάδους έντασης ενέργειας, ιδίως στη χημική βιομηχανία. Αντίθετα, σημαντική άνοδος σημειώθηκε στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπου η παραγωγή κινήθηκε λοξά ισορροπημένα τους τελευταίους μήνες – με σημαντικές διακυμάνσεις.

Σημαντική πτώση 3,4% σημειώθηκε στην κατασκευαστική παραγωγή. Αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται στον καιρό. Ωστόσο, η τάση εδώ καθορίζεται όλο και περισσότερο από την αδύναμη ανάπτυξη των εισερχόμενων παραγγελιών, ιδιαίτερα στην αγορά κατοικιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: