Τα ETFs κλείνουν την πληγή της FTX: Σε υψηλό 19 μηνών η αξία των cryptos που αλλάζουν χέρια 

Τα ETFs κλείνουν την πληγή της FTX: Σε υψηλό 19 μηνών η αξία των cryptos που αλλάζουν χέρια 
(FILES) In this file photo illustration taken on November 13, 2022, shows the logo of cryptocurrency FTX, reflected in an image of former chief executive Samuel Bankman-Fried, in Washington, DC - Collapsed cryptocurrency exchange FTX suffered a "complete failure of corporate controls" under founder Sam Bankman-Fried, the company's new chief executive said on November 17, 2022, calling the situation "unprecedented." The scathing condemnation came in a filing in US bankruptcy court from John J. Ray -- an executive with 40 years of experience in corporate restructurings including the infamous implosion of Enron in 2001. (Photo by Stefani Reynolds / AFP)
Οι market makers αναμένουν βελτίωση της ρευστότητας το 2024

Ένα εντελώς νέο κεφάλαιο σε ό,τι αφορά την αγορά των κρυπτονομισμάτων φαίνεται πως έχει εισαγάγει η έλευση της εποχής των crypto-ETFs, με τα τραύματα ωστόσο που άφησε η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX και του συνδεόμενου hedge fund Alameda Research ακόμα να επουλώνονται. Η κατάρρευση των δύο πρώην πυλώνων στα τέλη του 2022 άφησε ένα «κενό Alameda» στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, με μειωμένους όγκους και παράλληλα με μειωμένη ικανότητα απορρόφησης εντολών.

Οι κορυφαίοι market makers Auros, Wintermute Trading Ltd. και GSR Markets Ltd. αναμένουν ότι το χάσμα θα αρχίσει να κλείνει, αλλά λένε ότι η διαδικασία θα πάρει χρόνο. Υποστηρίζουν δε ότι τα ETFs από εταιρείες όπως η BlackRock Inc. και η Fidelity Investments που κυκλοφόρησαν στις 11 Ιανουαρίου – τα πρώτα ETF των ΗΠΑ που κατείχαν απευθείας το Bitcoin – θα προσελκύσουν περισσότερο την προσοχή των επενδυτών.

«Αναμένουμε να δούμε γενική άνοδο της ρευστότητας σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο Le Shi, επικεφαλής του τμήματος διαπραγμάτευσης της Auros, προσθέτοντας ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει «εβδομάδες ή μήνες» και να διαταραχθεί προσωρινά από βραχυπρόθεσμες αλλαγές στο κλίμα. Οι εν λόγω brokers χρησιμοποιούν δικά τους κεφάλαια και tokens, επιδιώκοντας να επωφεληθούν από τις διαφορές στις τιμές αγοράς και πώλησης.

Καθαρές Ροές

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg, τα 10 Bitcoin spot ETF των ΗΠΑ έχουν προσελκύσει καθαρές εισροές περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι στιγμής. Ο όγκος συναλλαγών μειώθηκε στο 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια στις 31 Ιανουαρίου από 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια την πρώτη ημέρα.

Τα εν λόγω προϊόντα έχουν ήδη επηρεάσει τις αγορές. Εν αναμονή των ETFs, καθώς και η προσδοκία για χαλαρότερη νομισματική πολιτική, αύξησαν το Bitcoin κατά 88% τους τελευταίους 12 μήνες σε περίπου 43.000 $. Το μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο έφτασε στις 49.000 $, όταν άρχισαν να διαπραγματεύονται τα ETF, περίπου 20.000 $ χαμηλότερα από το ρεκόρ του 2021, αλλά δεν κράτησε την άνοδο.

Σύμφωνα με την CCData, oι όγκοι συναλλαγών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων έφθασαν σε υψηλό 19 μηνών σχεδόν 1,4 τρισεκατομμύριο δολάρια τον Ιανουάριο.  «Περιμένω να φτάσουμε στα επίπεδα όγκων του 2021 μέχρι το τέλος του έτους, ειδικά για το Bitcoin», δήλωσε ο συνιδρυτής της Wintermute, Evgeny Gaevoy. «Αν φτάσουμε στο επίπεδο του 2021, θα χρειαστεί να συγκεντρώσουμε εκατοντάδες κεφάλαια εκατομμυρίων».

Βάθος αγοράς

Το βάθος της αγοράς – η ικανότητα της αγοράς κρυπτογράφησης να επωμίζεται σχετικά μεγάλες εντολές χωρίς να επηρεάζει αδικαιολόγητα τις τιμές – έχει βελτιωθεί αλλά παραμένει χαμηλότερα από ό,τι πριν από τις χρεοκοπίες της FTX και της Alameda Research.

Η ημερήσια μέση ποσότητα προσφοράς και ζήτησης σημείωσε «ελαφριά άνοδο» τον Ιανουάριο, ενώ υπολείπεται των επιπέδων προ FTX, «υποδηλώνοντας ότι οι διαπραγματευτές δεν έχουν επιστρέψει», έγραψε η Kaiko στο X. Τυχό υψηλότερη ποσότητα προσφοράς και ζήτησης ισοδυναμεί με καλύτερη ρευστότητα και αντίστροφα.

Η Kaiko επινόησε το «Alameda gap» το 2022, έναν συναρπαστικό όρο που αναγνωρίζει τον ρόλο που έπαιξε το hedge fund στην παροχή ρευστότητας καθώς και το ανατριχιαστικό αποτέλεσμα της εξάλειψής του.

Οι προοπτικές τώρα έχουν βελτιωθεί καθώς οι μακροπρόθεσμες ροές στα ETF πρόκειται να ξεπεράσουν τις προσδοκίες, υποστήριξε ο Chuan Jin Fong, επικεφαλής πωλήσεων για την Ασία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και την Αφρική της GSR Markets.

«Θα υπάρξει σύσφιξη των περιθωρίων προσφοράς-ζήτησης, με τη συνολική ρευστότητα να αυξάνεται, τα μεγέθη των παραγγελιών να μεγαλώνουν και το βάθος της αγοράς να βελτιώνεται» δήλωσε ο Fong.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: