Γερμανία: Συμφωνία σε τρεις εβδομάδες…αλά «Made in Germany» ή εκλογές

Γερμανία: Συμφωνία σε τρεις εβδομάδες…αλά «Made in Germany» ή εκλογές
epa05683124 German Chancellor Angela Merkel gives a statement about a attack on a Christmas market in Berlin, at the federal chancellery in Berlin, Germany, 20 December 2016. At least 12 people were killed and dozens injured when a truck drove into the Christmas market at Breitscheidplatz in Berlin, in what authorities believe was a deliberate attack. EPA/MICHAEL KAPPELER

Παρέμβαση από τον προσωπάρχη της Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε που κάλεσε τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο προσωπάρχης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο Πέτερ Άλτμαϊερ, κάλεσε σήμερα τα πολιτικά κόμματα της χώρας να αποφασίσουν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες αν μπορούν να σχηματίσουν σταθερή κυβέρνηση, ώστε να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο.

Η κατάρρευση των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Πράσινων και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP) έχει βυθίσει τη Γερμανία σε πολιτική αβεβαιότητα και έχει εγείρει το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών.

Επίσης πλέον είναι αμφίβολο αν η Μέρκελ θα καταφέρει να βρεθεί για μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία. «Τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο αν θα μπορέσει να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση βάσει αυτού του εκλογικού αποτελέσματος», δήλωσε ο Άλτμαϊερ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ξεκάθαρο ότι το CDU έχει λάβει εντολή να κυβερνήσει, ενώ πρόσθεσε ότι τα κόμματα πρέπει να απαντήσουν στην έκκληση του ομοσπονδιακού προέδρου Φραν-Βάλτερ Στάινμαϊερ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμμαχήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο Στάινμαϊερ συναντάται με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων κομμάτων αυτή την εβδομάδα, περιλαμβανομένων των Πρασίνων και του FDP που θα δει αργότερα σήμερα. «Εμμένουμε στην ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι η χώρα έχει μια σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση», τόνισε ο Άλτμαϊερ. «Όπως το “Made in Germany” είναι γνωστό ότι έχουμε σταθερές και αξιόπιστες κυβερνήσεις», πρόσθεσε.

Ο Άλτμαϊερ απηύθυνε και μια έμμεση έκκληση στους Σοσιαλδημοκράτες (SDP) να επανεξετάζουν την άρνησή τους να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού με το CDU. «Πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στο SDP να σκεφτεί (την ευθύνη που έχει)», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Αντρέα Νάλες, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SDP, επανέλαβε σήμερα ότι το κόμμα της δεν επιθυμεί να συμμετάσχει ξανά σε κυβέρνηση συνασπισμού με το CDU. Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν τις συζητήσεις με τον Στάινμαϊερ για να βρεθούν μελλοντικές λύσεις. «Θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να έχουμε μια διαδικασία που θα οδηγήσει τη χώρα μας σε μια νέα, σταθερή κυβέρνηση», τόνισε.

Η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι προτιμά τη διεξαγωγή νέων εκλογών αντί μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, η Μέρκελ παραμένει καγκελάριος, ενώ και οι υπουργοί παραμένουν στις θέσεις τους.

Τα γερμανικά κόμματα οφείλουν να επιδείξουν μεγαλύτερη βούληση για συμβιβασμό και να αναλάβουν την ευθύνη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού διότι η Ευρώπη και ο κόσμος έχουν ανάγκη το Βερολίνο να είναι ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές μετά την κατάρρευση των τριμερών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε: «Η Ευρώπη έχει ανάγκη μία Γερμανία που να είναι ικανή να δράσει. Οι αντιδράσεις από το εξωτερικό δείχνουν ότι η Ευρώπη και πολλές άλλες χώρες στον κόσμο περιμένουν εμάς». «Οι προκλήσεις είναι τεράστιες και όπως εμείς έχουμε ανάγκη από ισχυρούς εταίρους, οι γείτονές μας θέλουν επίσης έναν αξιόπιστο εταίρο το πλευρό τους».

Κίνδυνος για την αξιολόγηση η πολιτική κρίση στη Γερμανία

H πλειοψηφία των Γερμανών θέλει εκλογές

Η πλειοψηφία των Γερμανών τάσσεται υπέρ της διενέργειας νέων εκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων RTL και n-tv. Πιο συγκεκριμένα το 45% τάσσεται υπέρ των νέων εκλογών, το 27% υπέρ ενός νέου μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών -Σοσιαλδημοκρατών και το 24% υπέρ κυβέρνησης μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών.

Εάν γίνονταν νέες εκλογές τα αποτελέσματα δεν θα διέφεραν όμως από εκείνα των εκλογών του Σεπτεμβρίου: Οι μεγάλοι κερδισμένοι θα ήταν οι Πράσινοι (Die Gruenen), οι οποίοι θα ελαμβαναν 12% (στις τελευταίες εκλογές έλαβαν 8,9%), η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) θα υφίστατο μείωση και θα ελάμβανε 31% (32,9%), οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα σημείωναν μικρή αύξηση και θα λάμβαναν 21% (20,5%), οι Φιλελεύθεροι (FDP) επίσης μικρή μείωση 10% (10,7%), η Αριστερά (Die Linke) θα ελάμβανε περίπου το ίδιο ποσοστό 9% (9,2%), το δε ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) 12% (12,6% στις περασμένες εκλογές).

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς, το 53%, δεν έχουν κατανόηση για την απόφαση των Φιλελευθέρων να διακόψουν τις διερευνητικές συζητήσεις για την συγκρότηση συνασπισμού τύπου «Τζαμάικα».

Τέλος, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ της κ. Μέρκελ ως υποψήφιας καγκελαρίου των Χριστιανοδημοκρατών. Mεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματός της (CDU) το ποσοστό είναι 85%, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του βαυαρικού βραχίονά του, του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU), 69%.