Το σχέδιο Μέρκελ-Σόιμπλε-Γκάμπριελ για πενταετή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Το σχέδιο Μέρκελ-Σόιμπλε-Γκάμπριελ για πενταετή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
German Chancellor Angela Merkel (L) talks to Finance Minister Wolfgang Schaeuble during a debate of the Bundestag, the lower house of parliament, in Berlin, Germany, May 21, 2015. Merkel said on Thursday that there would not be any Group of 8 meetings with Russia as long as it fails to comply with basic common values of democracy and states based on rules of law. REUTERS/Fabrizio Bensch - RTX1DWR9

Διέρρευσε το κείμενο της γερμανικής πλευράς για αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη - Αποστάσεις παίρνει τώρα το SPD. 

Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για πέντε χρόνια σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά δεν αποδεχόταν επιπλέον μέτρα στην πρόταση που κατέθεσε στους θεσμούς, φέρονται να συμφώνησαν οι Άνγκελα Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η πληροφορία η οποία δημοσιεύτηκε νωρίτερα σήμερα από την γερμανική εφημερίδα FAS και δεν σχολιάστηκε από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, αποτελεί, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, υπόθεση εργασίας με την οποία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσήλθε στο σημερινό Eurogroup.

Αρχικά δεν είχε γίνει γνωστό εάν αυτό αποτελούσε πρωτοβουλία του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, όμως όπως μεταδόθηκε απόψε, η πρόταση συναποφασίστηκε από τον ίδιο, την Γερμανίδα καγκελάριο και τον αντικαγκελάριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συγκεκριμένη έκθεση εργασίας έχει διανεμηθεί και σε συγκεκριμένους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, χωρίς όμως να αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το θέμα.

Η απόφαση αυτή ήρθε να συμπληρωθεί στην αντίδραση της φινλανδικής κυβέρνησης η οποία καλεί τον Φινλανδό υπουργό Οικονομικών να επιστρέψει στη χώρα επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένος από το κοινοβούλιο της χώρας του να διαπραγματευτεί οποιοδήποτε είδος δανειακής συμφωνίας για την Ελλάδα, υπό το φόβο κατάρρευσης της κυβέρνησης συνεργασίας της χώρας.

Ολόκληρο το κείμενο στα αγγλικά:

Όπως σημείωσε ο Βρετανός δημοσιογράφος Paul Mason, εφόσον η πρόταση Σόιμπλε διέρρευσε, βγήκε από το τραπέζι. “Δεν πιστεύω πως τόσο ερασιτεχνική/προσβλητική για την Γαλλία θέση θα μπορούσε να είναι πραγματική”, έγραψε στο Twitter.

Αποστάσεις Γκάμπριελ εκ των υστέρων

O αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκαρ Γκάμπριελ, μέσω Facebook έκανε διευκρινιστική δήλωση σχετικά με το σχέδιο Σόιμπλε για πενταετές Grexit που ήρθε στο φως της δημοσιότητας το Σάββατο.

Στη δήλωσή του ο κ. Γκάμπριελ παραδέχεται πως γνώριζε το σχέδιο, αλλά παίρνει αποστάσεις και σημείωσε πως δεν πρέπει να εμφανίζεται ως πρόταση της γερμανικής πλευράς.

“Το σχέδιο Σόιμπλε θα είχε βάση μόνο αν το δεχόταν η Ελλάδα ως καλύτερη λύση για το μέλλον της”, σχολίασε συγκεκριμένα.

Ήδη στο κόμμα του υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις…