FAS: Ο Σόιμπλε ρίχνει στο τραπέζι πενταετές Grexit – Διαψεύδει το Μαξίμου

FAS: Ο Σόιμπλε ρίχνει στο τραπέζι πενταετές Grexit – Διαψεύδει το Μαξίμου

H γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ προτείνει ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτή την περίπτωση.

Την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη φέρεται να πρότεινε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung (Κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας FAZ), το οποίο διαψεύστηκε κατηγορηματικά από το Μέγαρο Μαξίμου.

“Ποτέ δεν τέθηκε από κανέναν, ούτε από τον κ. Σόιμπλε στο Eurogroup, θέμα Grexit”, ήταν η απάντηση κυβερνητικών πηγών.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται να μην ικανοποιείται από τις ελληνικές προτάσεις σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε και δημοσιεύεται στην αυριανή έκδοση της FAS και προτείνει δύο δρόμους για την Ελλάδα:

Ο πρώτος δρόμος είναι «να βελτιώσει η Ελλάδα τις προτάσεις της γρήγορα και συνολικά, με πλήρη στήριξη του Κοινοβουλίου. Το υπουργείο προτείνει μεταξύ άλλων η Ελλάδα να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δις. ευρώ σε ένα Ταμείο το οποίο θα τα εκποιήσει και τα έσοδα θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους».

Σύμφωνα με τον δεύτερο δρόμο, «θα γίνει διαπραγμάτευση με την Αθήνα για ένα “τάιμ άουτ”. Η Ελλάδα εγκαταλείπει την Ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια και αναδιαρθρώνει το χρέος της. Παραμένει όμως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεχίζει να λαμβάνει “αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική” στήριξη».

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι «από τις προτάσεις (ενν. της ελληνικής κυβέρνησης) λείπουν μεταρρυθμιστικοί τομείς κομβικής σημασίας προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η χώρα και για να προωθηθεί μακροπρόθεσμα η οικονομική ανάπτυξη και η βιώσιμη ανάπτυξη» και για αυτό δεν μπορούν (οι προτάσεις) «να αποτελέσουν τη βάση για ένα απολύτως νέο, διάρκειας τριών ετών, πρόγραμμα του ΕΜΣ».

Παρόμοιο δημοσίευμα υπήρξε και από το Γαλλικό Πρακτορείο, καθώς μετέδωσε πως υπάρχει έγγραφο που περιγράφει το time out της χώρας από τη ζώνη του ευρών, το οποίο όμως δεν έχει ακόμη κατατεθεί ή συζητηθεί στο τραπέζι του Eurogroup.

Όπως μετέδωσε η βρετανική εφημερίδα Telegraph, πηγές από την ΕΕ σημειώνουν πως η παύση της Ελλάδας από το ευρώ είναι νομικά αδύνατη. Όπως λένε οι πηγές αυτές, η ιδέα δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Σε σκληρή γραμμή φαίνεται πως είναι και ο δορυφόρος της Γερμανίας, η Φιλανδία. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι Φινλανδοί εκτιμούν ότι η ελληνική πρόταση δεν είναι επαρκής και έχουν «τρομάξει» με το ύψος του πακέτου.

Υπενθυμίζεται πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προτείνει και στο παρελθόν ένα Grexit. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δηλώσει πως από το 2011 ο Σόιμπλε, πριν συμφωνηθεί το δεύτερο πρόγραμμα, είχε προτείνει ένα σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Έχουμε και το σχέδιο έτοιμο, θα μπορεί να παίρνει ο κάθε πολίτης 50–100 ευρώ την εβδομάδα από τα μηχανήματα τα τραπεζικά, θα υπάρξει μία ομαλή έξοδος», είχαν πει στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σόιμπλε: Δύσκολες διαπραγματεύσεις – Δεν ξέρω πώς θα φθάσουμε σε τελικό αποτέλεσμα