Γερμανικός Τύπος για Μίκη Θεοδωράκη: Το τελευταίο αντίο…

Γερμανικός Τύπος για Μίκη Θεοδωράκη: Το τελευταίο αντίο…
Φωτογραφία αρχείου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Εθνική Λυρική Σκηνή και εικονίζει τον Μίκη Θεοδωράκη. Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021. Πέθανε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Θρηνεί σήμερα η Ελλάδα. Ο άνθρωπος που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης και ακατάβλητος αγωνιστής, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Ο Μίκης Θεοδωράκης «έφυγε» σε ηλικία 96 ετών για τη συνοικία των αγγέλων αφήνοντας πίσω του ανεκτίμητη παρακαταθήκη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Καλλιτέχνης, είδωλο και μαχητικό πνεύμα» επιγράφεται εκτενές αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη της λογοτεχνικής ιστοσελίδας kulturkritik.de του πανεπιστημίου του Μάρμπουργκ. Το δημοσίευμα ξεκινάει κάνωντας αναφορά στον αντιστασιακό αγώνα του Θεοδωράκη κατά της Χούντας και ξεδιπλώνοντας παράλληλα το μουσικό του έργο. «Ακόμα και η κατοχή δίσκων ή απλώς το τραγούδι απαγορευόταν. Το φθινόπωρο του 1969 συνελήφθη ξανά, οδηγήθηκε στο στρατόπεδο του Ωρωπού και βασανίστηκε. Μόνο μετά από μεγάλη διεθνή πίεση του επετράπη, βαριά άρρωστος από φυματίωση, να φύγει εξόριστος στο Παρίσι τον Απρίλιο του 1970. Καλλιτέχνες όπως ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς, ο Λέοναρντ Μπερνστάιν, ο Άρθουρ Μίλερ, ο Λόρενς Ολιβιέ αλλά και μέλη της γαλλικής κυβέρνησης έκαναν εκστρατεία για την απελευθέρωσή του. Όμως ακόμη και στην εξορία, ο Μίκης Θεοδωράκης παρέμεινε σύμβολο αντίστασης…»

Λίγο παρακάτω σημειώνεται: «Στο έργο του Θεοδωράκη, η πολιτική και η τέχνη ή η αντίσταση και η μουσική δεν μπορούσαν ποτέ να διαχωριστούν… Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Θεοδωράκης αποσύρθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη δημόσια ζωή και αφοσιώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στο μουσικό του έργο, ακόμα κι αν κάποιες φορές αναφέρθηκε με μαχητική διάθεση σε θέματα όπως η μεταχείριση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν ή στον πόλεμο στο Ιράκ του 2003». Και το δημοσίευμα καταλήγει: «Στις 2 Σεπτεμβρίου 2021, ο Μίκης Θεοδωράκης πέθανε στην Αθήνα σε ηλικία 96 ετών, ένας μεγάλος καλλιτέχνης, ένας Έλληνας λαϊκός ήρωας και ακούραστος αγωνιστής για την ελευθερία και εναντίον της καταπίεσης».

Πηγή: Deutsche Welle