Γερμανικός Τύπος: Γιατί υποδεχόμαστε τόσους πρόσφυγες από την Ελλάδα;

Γερμανικός Τύπος: Γιατί υποδεχόμαστε τόσους πρόσφυγες από την Ελλάδα;
Κάτοικοι της Μόριας και της Θερμής Λέσβου παρακολουθούν ακυβέρνητη φουσκωτή βάρκα με μετανάστες και πρόσφυγες να προσεγγίζει με την βοήθεια ναυαγοσωστικής λέμβου στο λιμανάκι της Θερμής, Κυριακή 1 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στους αιτούντες άσυλο που αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες στην Ελλάδα, αλλά καταφεύγουν στη Γερμανία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BAMF) οι γερμανικές αρχές χορήγησαν κατά το προηγούμενο έτος καθεστώς προστασίας σε 12.300 μετανάστες, που είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί ως πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Σε σχετικό ρεπορτάζ η WELT AM SONNTAG επισημαίνει πως «πολλοί άνθρωποι που τους έχει χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα κάνουν εκ νέου αίτηση στη Γερμανία, η οποία δεν τους στέλνει πίσω στην Ελλάδα – και αυτοί δεν αποτελούν εξαιρέσεις, αλλά τον κανόνα. […] Το 2023 μόλις 158 άτομα στάλθηκαν από τη Γερμανία πίσω στην Ελλάδα σύμφωνα με το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών».

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο σημαντικότερος λόγος είναι «οι αρκετές δικαστικές αποφάσεις που έκριναν την αποστολή των ανθρώπων πίσω στην Ελλάδα ως απάνθρωπη λόγω των ανεπαρκών κοινωνικών παροχών στη χώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γερμανικές αρχές είναι δυσαρεστημένες, καθώς εκτιμούν πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών της Νάνσι Φέζερ (SPD), ερμηνεύουν πολύ διασταλτικά τις δικαστικές αποφάσεις. «Δεν αναστέλλεται η επιστροφή στην Ελλάδα μόνο για εκείνους που θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα εξαρτημένοι από τις κοινωνικές παροχές, αλλά και για νέους, υγιείς άνδρες, που μάλλον θα έβρισκαν δουλειά στη χώρα και δεν θα χρειάζονταν καθόλου τις ελλιπείς κοινωνικές παροχές. Και αυτό δεν οφείλεται στα δικαστήρια, αλλά στις αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών», όπως δήλωσαν στη WELT AM SONNTAG εκπρόσωποι των αρχών που ασχολούνται με το εν λόγω ζήτημα.

Σε άρθρο επί του ιδίου θέματος στο FOCUS Online διαβάζουμε: «Ιδίως στα ελληνικά νησιά οι πρόσφυγες πρέπει να ζήσουν υπό απαράδεκτες συνθήκες, σε καταυλισμούς με σκηνές. Έπειτα από επίσκεψη στην προσφυγική δομή Καρά Τεπέ στη Λέσβο τον Δεκέμβριο του 2020 ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Γκερντ Μίλερ (CSU) έκανε λόγο για “παιδιά που ζουν σε υγρές σκηνές” και τα οποία “φέρουν δαγκωνιές από αρουραίους”.

Η Ελλάδα πάντως απορρίπτει τις περισσότερες κατηγορίες για απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων. Επιπλέον, η κυβέρνηση στην Αθήνα υποστηρίζει πως η υπόλοιπη Ευρώπη την έχει αφήσει να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: dw.com