Γη – Άρης χωρίς επιστροφή!

Γη – Άρης χωρίς επιστροφή!

«Κλείδωσαν» οι υποψηφιότητες για τους επίδοξους νεοαποίκους του Κόκκινου Πλανήτη.

Τα τζάμπα… οικόπεδα δεν έχουν φως, νερό, τηλέφωνο -για την ακρίβεια δεν έχουν καν αέρα! Όμως η πρόκληση και μόνον φαίνεται ότι αρκεί στον 36χρονο Σαουδάραβα Αμπντάλα αλ-Ζαχράνι για να κάνει το μακρινό ταξίδι. Ήδη, έκλεισε θέση για την πτήση από την Γη στον Άρη, χωρίς επιστροφή!

Αυτή βέβαια αργεί -προγραμματίζεται να γίνει το 2023- και η συμμετοχή του δεν είναι καν βέβαιη. Όμως, ο Αμπντάλα ελπίζει ότι θα είναι στην τελική επιλογή των… τυχερών για την δια παντός διαφυγή από τον μάταιο γήινο κόσμο. Όταν -κι άμα- φτάσει στον Κόκκινο Πλανήτη, βλέπετε, ο νεαρός Σαουδάραβας θα εγκατασταθεί σε μία διαστημική αποικία, για το υπόλοιπο της ζωή του.

Το ταξίδι είναι η κορωνίδα του προγράμματος Mars One, που οργανώνει μία μη κερδοσκοπική (έτσι τουλάχιστον λέει) εταιρία, με έδρα την Ολλανδία. Οι αιτήσεις υποψήφιων ταξιδιωτών «κλείδωδαν» στις 31 Αυγούστου, έπειτα από μία 5μηνη πρόσκληση ενδιαφέροντος. Και σε αυτήν ανταποκρίθηκαν συνολικά 165.000 κάτοικοι τούτου του πλανήτη!

Διαβάστε ακόμη: Η NASA ετοιμάζεται να «γραπώσει» αστεροειδείς

Οι επίδοξοι… Αριανοί νεοάποικοι προέρχονται από συνολικά 140 χώρες, κυρίως από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Βραζιλία, την Ινδία, τη Ρωσία, τη Βρετανία, το Μεξικό, τον Καναδά, την Ισπανία και τις Φιλιππίνες. Στην σχετική ιστοσελίδα του Mars One υπάρχουν αναρτημένα τα βίντεο υποψηφιότητας και δέκα Ελλήνων, ηλικίας από 22 έως 38 ετών.

Από όλους αυτούς, θα προεπιλεγούν μόλις 40 υποψήφιοι, που για τα επόμενα οκτώ χρόνια θα ακολουθήσουν ένα ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών και τεχνικών ασκήσεων για την επιβίωση κάτω από τις πρωτόγνωρες -κι ακόμη άγνωστες στην ανθρωπότητα- συνθήκες επιβίωσης στον «Κόκκινο Πλανήτη».

Όμως, την κάρτα επιβίβασης θα πάρουν μόνον τέσσερις -κατά προτίμηση δυο άνδρες και δυο γυναίκες. Εάν κι εφόσον όλα πάνε καλά θα ακολουθήσουν το απώτερο μέλλον κι άλλες πτήσεις aller χωρίς retour!

Διαβάστε ακόμη: Τρισδιάστατη δίαιτα από τη NASA

Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος Mars One είναι φιλόδοξο όσο κι αμφιλεγόμενο, όπως και ο εμπνευστής του, ιδρυτής και CEO της ομώνυμης εταιρίας, ο 36χρονος Ολλανδός Ντας Λάνσντροπ. Την ιδέα, λέει, την δούλευε στο μυαλό του από τα φοιτητικά του χρόνια, στο τμήμα μηχανολόγων μηχανικών του πανεπιστημίου Τουέντε. Το έναυσμα για την υλοποίησή του, αναφέρει, ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου και τα τρελά έσοδά τους.

Μέχρι στιγμής, ο 36χρονος Ολλανδός έχει χρηματοδοτήσει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου το πρόγραμμα Mars One, εξασφαλίζοντας δωρεές και χορηγίες. Στο άμεσο μέλλον πάντως ευελπιστεί ότι θα καλύψει τα εξωφρενικά έξοδα (μόνον η πρώτη αποστολή εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα έξι δισεκατομμύρια δολάρια) μέσα από ένα την εκπομπή ενός reality, που θα καταγράφει καρέ-καρέ όλο το στάδιο της προετοιμασίας, 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, για τα επόμενα δέκα χρόνια!

Βάσει των υπολογισμών του Λάνσντροπ, ο Ιανουάριος του 2016 θα σηματοδοτήσει την απαρχή της αποικιοποίησης του Άρη, με την πρώτη αποστολή υλικού: 2,5 τόνους εξαρτημάτων, ηλιακών πάνελ και μηχανολογικών μερών. Το 2018, ένα ειδικό όχημα θα εξερευνήσει την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, σε αναζήτηση της ιδανικής τοποθεσίας για την ανέγερση των πρώτων ανθρώπινων αποικιών.

Διαβάστε ακόμη: Οχτώ Έλληνες καλλιεργούν σπανάκι στον Άρη!

Το 2021, ένα δεύτερο πολυρομποτικό όχημα θα αρχίσει να στήνει τις πρώτες έξι μονάδες: δύο για την διαμονή των νεοαποίκων, δύο για υποστήριξη ζωής κι δύο ως αποθήκες εφοδίων. Δύο χρόνια αργότερα -θεωρητικά σε μόλις μία δεκαετία από τώρα- οι πρώτοι άνθρωποι θα πατήσουν το πόδι τους εκεί.

Το 2025 -κι εφόσον δεν έχουν τιναχτεί όλα τα σχέδια στον αέρα- θα φτάσει μία δεύτερη τετραμελής ανθρώπινη αποστολή. Και πάει λέγοντας, μέχρι να επανδρωθούν οι νέες διαστημικές αποικίες. Εκεί, οι… εξωαριανοί θα λειτουργούν αυτοβούλως, υποστηρίζει ο Λάνσντροπ. Χωρίς να παίρνουν εντολές από την Γη. Δημιουργώντας τον ξεχωριστό πολυ-πολιτισμό τους.

Αυτός ο παράταιρος συνδυασμός της επιστημονικής έρευνας με την λογική του reality έχει την στήριξη του Ολλανδού Νομπελίστα Φυσικής Τζέραλντ Χουφτ, στηρίζεται στην πολύτιμη εμπειρία 15 διεθνών επιστημονικών συμβούλων (μεταξύ αυτών στελεχών και της NASA), έχει 24 χορηγούς (κυρίως ολλανδικές, αμερικανικές και γερμανικές εταιρίες), ενώ έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει κάτι παραπάνω από 132,5 χιλιάδες δολάρια σε δωρεές. Στα έσοδα της Mars One θα πρέπει πάντως να συνυπολογιστούν και οι χρεώσεις συμμετοχής που επιβλήθηκαν στους υποψήφιους διαστημο-ταξιδιώτες. Κυμαίνονταν από 5 έως 75 δολάρια το κεφάλι, ανάλογα με το ΑΕΠ της χώρας καταγωγής του υποψηφίου.