Για αυτόν τον λόγο το Facebook τερματίζει το πείραμα του Explore

Για αυτόν τον λόγο το Facebook τερματίζει το πείραμα του Explore
A 3D plastic representation of the Facebook logo is seen in this illustration in Zenica, Bosnia and Herzegovina, May 13, 2015. Facebook announced deals with nine publishers -- including NBC News, the New York Times and BuzzFeed -- to deliver select articles "instantly" on mobile apps. A next logical step for the social giant would be to extend the program to Internet-video providers. Under the Instant Articles program, Facebook caches content on its servers so that it loads up to 10 times faster than regular article posts, which take an average of eight seconds to access. The other launch partners in the program are National Geographic, The Atlantic, the U.K.'s Guardian, BBC News, Spiegel and Bild. REUTERS/Dado Ruvic - RTX1CSWP

Εδώ και μήνες διεξάγονταν σε έξι κράτη η δοκιμή του μέσου κοινωνικής δικτύωσης για δύο ξεχωριστά news feeds. 

Το Facebook σταματά το επίμαχο πείραμά του, στο πλαίσιο του οποίου εδώ και μήνες είχε αφαιρέσει από το News Feed των χρηστών του σε έξι χώρες τις ειδήσεις από επαγγελματικά μέσα ενημέρωσης, μια ιδέα που είχε επικριθεί ως «οργουελική».

Οι έξι χώρες είναι η Σρι Λάνκα, η Γουατεμάλα, η Βολιβία, η Καμπότζη, η Σερβία και η Σλοβακία. Στις χώρες αυτές, από πέρυσι τον Οκτώβριο, το News Feed είχε «σπάσει» στα δύο: στο «κανονικό» υπήρχαν μόνο αναρτήσεις από συγγενείς και φίλους αλλά όχι από ΜΜΕ, ενώ είχε δημιουργηθεί ένα δεύτερο News Feed με την ονομασία Explore, όπου υπήρχε το περιεχόμενο από τα επαγγελματικά ΜΜΕ, επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς.

Σε αρκετές από αυτές τις χώρες, αλλά και σε άλλες, οι αντιδράσεις από τα μέσα ενημέρωσης (και όχι μόνο) υπήρξαν έντονες ότι με τον τρόπο αυτό τελικά ενισχύονταν η παραπληροφόρηση και οι ψευδείς ειδήσεις. Οι ίδιοι οι χρήστες δεν φάνηκαν να ενθουσιάζονται με τα δύο ξεχωριστά News Feeds.

Ο Άνταμ Μοσερί, επικεφαλής του News Feed, δήλωσε σε ιστολόγιο: «Μας δώσατε την απάντηση: οι άνθρωποι δεν θέλουν δύο ξεχωριστά feeds. Κάτι τέτοιο δεν τους βοήθησε τελικά να συνδεθούν περισσότερο με τους φίλους και την οικογένειά τους».

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι το πείραμα του Facebook είχε χωρίς προειδοποίηση αλλάξει τελείως το μιντιακό τοπίο στις έξι χώρες. Διαβεβαίωσε ότι στο μέλλον η εταιρεία θα αναθεωρήσει τον τρόπο που αξιολογεί και δοκιμάζει τα νέα προϊόντα της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ