Για κινητικότητα του Oruc Reis κάνουν λόγο τουρκικά ΜΜΕ

Για κινητικότητα του Oruc Reis κάνουν λόγο τουρκικά ΜΜΕ
epa07850305 A handout photo made available by the Turkish Defence Minister press office shows Turkish TGC Oruc Reis frigate escorted to National seismic exploration vessel Oruc Reis which are sails on the Eastern Mediterranean, Turkey, 18 September 2019. National seismic exploration vessel Oruc Reis reached the planned research area in the Eastern Mediterranean by taking iron from Antalya on 17 September. EPA/TURKISH DEFENCE MINISTER / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHA «σήμερα το πρωί, υπήρξε κινητικότητα στο πλοίο Oruc Reis. Το πλοίο, στο οποίο ξεφορτώθηκε με τη βοήθεια γερανού κάποιο φορτίο, αναμένεται να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τη στιγμή που φαίνεται ότι υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η οποία μεταφράζεται σε σταδιακή αποχώρηση των πολεμικών πλοίων στην περιοχή, τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για κινητικότητα γύρω από το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, που βρίσκεται αγκυροβολημένο στον κόλπο της Αττάλειας, προδικάζοντας ότι ετοιμάζεται να βγει στο πέλαγος για σεισμικές έρευνες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHA «σήμερα το πρωί, υπήρξε κινητικότητα στο πλοίο Oruc Reis. Το πλοίο, στο οποίο ξεφορτώθηκε με τη βοήθεια γερανού κάποιο φορτίο, αναμένεται να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως προκύπτει ωστόσο από το σύστημα εντοπισμού θέσης των πλοίων, το Oruc Reis βρίσκεται αγκυροβολημένο στην ίδια θέση με τις προηγούμενες ημέρες, χωρίς να αποκλείεται τα δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ να εντάσσονται στο πλαίσιο προπαγάνδας και παιχνιδιών της Άγκυρας προκειμένου να τεστάρει τις ελληνικές αντιδράσεις.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα του DHA

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων, «το Oruc Reis, το οποίο θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, προετοιμάζεται για τη νέα του θέση. Το Oruc Reis, το οποίο είχε προηγουμένως διεξάγει σεισμικές έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τον Μαρμαρά, έπειτα άρχισε να δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο. Το ερευνητικό πλοίο, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στην αποβάθρα έξω από το λιμάνι της Αττάλειας, αναμένεται να ξεκινήσει νέες σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Γερανός ξεφόρτωσε τις πρωινές ώρες σήμερα φορτίο στο πλοίο».

Όπως προσθέτει «55 άτομα απασχολούνται στο Oruc Reis. Το σεισμικό ερευνητικό σκάφο θα αναζητήσει πολύτιμα στοιχεία στον πυθμένα της θάλασσας, ειδικά στα νότια του Καστελόριζου στη Μεσόγειο, προκειμένου να συμβάλλει έπειτα στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Οι Τούρκοι αποσύρουν πλοία

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) αναφέρουν ότι από το βράδυ του Σαββάτου τα πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν αρχίσει να αποχωρούν, επιστρέφοντας στους ναυστάθμους.

Η κατάσταση αξιολογείται από τους επιτελείς του υπουργείου Εθνικης Άμυνας, που υποστηρίζουν ότι υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης, ωστόσο η ελληνική πλευρά παραμένει σε επαγρύπνηση, καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου.

Από την πλευρά της, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah σε δημοσίευμά της ανέφερε την Κυριακή πως οι δραστηριότητες της Τουρκίας σε σχέση με την έρευνα και εξόρυξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων ενδέχεται να μεταφερθεί σε μη αμφισβητούμενες περιοχές.

Όπως σημειώνει, η προσωρινή ανάπαυλα και αποκλιμάκωση της έντασης «δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη». Αποδίδεται στις διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο δεν σταματά εκεί. Οι τούρκοι αξιωματούχοι επιχειρούν να… δώσουν χρόνο «ώστε να αντιληφθεί πώς έχουν τα πράγματα» η κ. Μέρκελ.

Η εν λόγω πρόταση θεωρείται ως μήνυμα πως η Τουρκία, αφού έδειξε σε ένα βαθμό τι είναι ικανή να κάνει, δίνει τον χρόνο στην ΕΕ να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προωθώντας τις δικές της θέσεις.