Για μεγάλο σκάνδαλο την περίοδο της κρίσης ελέγχεται η Τράπεζα της Αγγλίας

Για μεγάλο σκάνδαλο την περίοδο της κρίσης ελέγχεται η Τράπεζα της Αγγλίας

Επιθεωρητές του οικονομικού εγκλήματος ελέγχουν την κεντρική τράπεζα για δημοπρασίες που πραγματοποιήθηκαν το 2007 και το 2008.

Οι κορυφαίοι επιθεωρητές οικονομικού εγκλήματος της Μεγάλης Βρετανίας ερευνούν την Τράπεζα της Αγγλίας για πιθανά αδικήματα που χρονολογούνται από την εποχή της οικονομικής κρίσης.

Το Γραφείο Σοβαρών Περιπτώσεων Απάτης (Serious Fraud Office – SFO) εξετάζει δημοπρασίες που εκτέλεσε η κεντρική τράπεζα το 2007 και το 2008. Είχαν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στη διατήρηση της ροής του χρήματος στο τραπεζικό σύστημα κατά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διέταξε ανεξάρτητη έρευνα για τις δημοπρασίες στη χρηματαγορά πέρυσι. Μόλις η έρευνα ολοκληρώθηκε, παρέπεμψε το θέμα στο SFO – που διώκει περιπτώσεις σύνθετης απάτης – το Νοέμβριο του 2014.
«Λαμβάνοντας υπόψη την έρευνα του SFO που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν είναι σκόπιμο για την τράπεζα να κάνει οποιοδήποτε πρόσθετο σχόλιο σχετικά με το θέμα αυτή τη στιγμή», ανέφερε μια δήλωση.

Το τραπεζικό σύστημα της Μεγάλης Βρετανίας εξακολουθεί να αγωνίζεται για να αφαιρέσει το στίγμα που έχει αμαυρώσει τον κλάδο μετά την κατάρρευση του 2008.
Η τελευταία έρευνα έρχεται σε συνέχεια μιας έρευνας από την SFO για πιθανή νοθεία από τους διαπραγματευτές της αγοράς συναλλάγματος.
Ένας υπάλληλος της Τράπεζας της Αγγλίας ενεπλάκη αρχικά σε αυτήν την έρευνα, αλλά μια ανεξάρτητη έρευνα αργότερα τον απήλλαξε από οποιαδήποτε κατηγορία. Έξι τράπεζες έχουν ήδη καταβάλει 4,33 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για τη νοθεία στις αγορές συναλλάγματος.
Στον απόηχο του σκανδάλου με το συνάλλαγμα, η κεντρική τράπεζα κινήθηκε για να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια.

Ο Διοικητή Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε στη Βουλή του Ηνωμένου Βασιλείου την Τρίτη ότι είχε εντοπίσει 50 περιπτώσεις πιθανής κατάχρησης της αγοράς.
Από αυτές, 42 υποθέσεις παραπέμφθηκαν στην Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς και η αρχή ερευνά ορισμένες από αυτές.
Όταν ρωτήθηκε για το μεγάλο αριθμό των πιθανών καταχρήσεων, ο Κάρνεϊ δήλωσε στους νομοθέτες ότι είναι «ικανοποιημένος που η διαδικασία φαίνεται να αποδίδει». Η τράπεζα έχει θεσπίσει νέες πολιτικές, κανόνες για την τήρηση αρχείων, καθώς και προγράμματα εκπαίδευσης για τη βελτίωση των διαδικασιών και των λειτουργιών της.