Για μετωπική ετοιμάζεται ο Τσίπρας στη Βουλή

Για μετωπική ετοιμάζεται ο Τσίπρας στη Βουλή

Ποια θα είναι η γραμμή που θα ακολουθήσει σήμερα ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου ετοίμαζαν τις τελευταίες λεπτομέρειες της σημερινής ομιλίας του πρωθυπουργού με συνεργάτες του να τονίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι έτοιμος να απαντήσει σε όλες τις επιθέσεις που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του.

Όσον αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών και τις αλλαγές που προωθούνται ο πρωθυπουργός αναμένεται να στηρίξει τον Νίκο Φίλη, καθώς όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές αποτελούν κυβερνητική επιλογή. Σύμφωνα με πληροφορίες θα καταγγείλει τη ΝΔ πως τάσσεται υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων στην παιδεία και όχι υπέρ του δημόσιου σχολείου.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν καλά πως η συζήτηση δεν θα περιοριστεί εκεί και είναι προετοιμασμένοι ο πρωθυπουργός να απαντήσει σε υψηλούς τόνους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, για την τράπεζα Αττικής, την οικονομία, την αξιολόγηση, το μεταναστευτικό και για όλα τα θέματα της επικαιρότητας για τα οποία θα προκληθεί.

Όλα δείχνουν πως στο Μαξίμου είναι έτοιμοι ακόμα και στο ενδεχόμενο η αξιωματική αντιπολίτευση να προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης ή κάποιου υπουργού με την ΑΥΓΗ να αναδεικνύει σήμερα το συγκεκριμένο θέμα στο πρωτοσέλιδό της.

Θα είναι η πρώτη σύγκρουση της χρονιάς και συνεπώς στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν δώσει μεγάλη σημασία στην σημερινή συνεδρίαση πιστεύοντας πως η ΝΔ, ελλείψει στρατηγικής, έχει εγκλωβιστεί σε ένα συγκεκριμένο αφήγημα, που έχει να κάνει κυρίως με τις τηλεοπτικές άδειες και την υπεράσπιση του υπάρχοντος καθεστώτος.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση για προσπάθεια υπονόμευσης της προσπάθειας εξόδου από την κρίση τη στιγμή που 12 από τα 15 προαπαιτούμενα είναι ήδη ψηφισμένα και λίγο πριν η δόση των 2,8 δισ. ευρώ εκταμιευθεί, μέρος της οποίας θα κατευθυνθεί  στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ειδική αναφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κάνει ο πρωθυπουργός και στο θέμα του χρέους και στις θετικές δηλώσεις που υπάρχουν από το εξωτερικό σχετικά με την λύση που πρέπει να δοθεί πριν από τα τέλη του 2016.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αφήνουν πίσω τους το χθεσινό «μίνι αντάρτικο» των οικολόγων πράσινων για το θέμα της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, καθώς με την παρέμβαση τόσο του πρωθυπουργού όσο και του Ευκλείδη Τσακαλώτου αποσοβήθηκε ο κίνδυνος να υπάρξουν απώλειες στη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα.