Για όνειρα γλυκά…κλείστε το κινητό!

Έρευνα δείχνει πως η αποστολή και λήψη γραπτών μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο κατά τις βραδυνές ώρες μειώνει σημαντικά τις ώρες που κοιμόμαστε.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως η βασική αιτία πίσω από τη νυχτερινή αυπνία ήταν το άγχος ή ίσως ένα βαρύ γεύμα πριν ξαπλώσουμε για ύπνο. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα του επιστημονικού περιοδικού Psychology of Popular Media Culture, στα αίτια του αναίτιου ξενυχτιού θα πρέπει μάλλον να προσθέσουμε και το κινητό μας τηλέφωνο.

Συγκεκριμένα, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως η αποστολή και λήψη γραπτών μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο κατά τις βραδυνές ώρες μειώνει σημαντικά τις ώρες που κοιμόμαστε.

Για τις ανάγκες της μελέτης, 83 φοιτητές απάντησαν διαδικτυακά σε ερωτήσεις σχετικές με την ποιότητα του ύπνου τους, καθώς και την ποσότητα των γραπτών μηνυμάτων που στέλνουν και δέχονται καθημερινά.

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία της έρευνας, όσα περισσότερα μηνύματα στέλνει καθένας τόσο λιγότερο κοιμάται. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι συνηθίζουν να κοιμούνται με το κινητό τους τηλέφωνο δίπλα τους -στο κομοδίνο ή ακόμη και πάνω στο μαξιλάρι τους- οπότε ο ήχος του μηνύματος τους ξυπνάει.

Επίσης, η προδιάθεση των περισσότερων ανθρώπων να απαντήσουν σχετικά άμεσα στα μηνύματα που δέχονται, τους προκαλεί πίεση ικανή να τους διαταράξει τον ύπνο.

Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές προτείνουν να κλείνουμε το κινητό μας τηλέφωνο όταν κοιμόμαστε. Με λίγα λόγια, εάν δεν «ξεκουραστεί» το κινητό σας, δεν θα ξεκουραστείτε πιθανότατα ούτε εσείς.

Διαβάστε ακόμη: Επτά sites που σας κάνουν δημιουργικούς