Για ρωσική εμπλοκή στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Για ρωσική εμπλοκή στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας κατηγορεί τη Ρωσία για εξαγορές ατόμων και παραπληροφόρηση, προκειμένου να επηρεάσει το δημοψήφισμα για την ονομασία της πΓΔΜ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, προειδοποίησε πως η Ρωσία επιχειρεί να εμπλακεί στο δημοψήφισμα για την ονομασία της ΠΓΔΜ, μεταξύ άλλων μέσω διασποράς παραπληροφόρησης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο κ. Μάτις, ο οποίος έφτασε σήμερα στην ΠΓΔΜ, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως «απλώς κοιτάζουμε πώς διαμορφώνουν το δικό τους μέλλον… όχι να διαμορφώνεται από κάποιον άλλον». «Δεν θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να κάνει αυτό που προσπάθησε να κάνει σε τόσες άλλες χώρες», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως τον ανησυχεί η παρέμβαση της Μόσχας.

Ο κ. Μάτις, ο οποίος θα παραμείνει στα Σκόπια για λίγες μόνον ώρες, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας της ΠΓΔΜ, καθώς και με τον Πρόεδρο Τζόρτζε Ιβανόφ, ο οποίος αντιτίθεται στη συμφωνία.

Η Ουάσινγκτον πιστεύει πως φιλορωσικές ομάδες δρουν προκειμένου να υπονομεύσουν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, με τη Μόσχα να προσπαθεί να εξαγοράσει μεμονωμένα άτομα και να διαδώσει παραπληροφόρηση.

«Αναμφίβολα έχουν μεταφέρει χρήματα και επίσης πραγματοποιούν ευρύτερες εκστρατείες επιρροής», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, σημειώνοντας πως δεν είναι σαφές το πόσο αποτελεσματικές είναι οι ρωσικές προσπάθειες.