Για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συζήτησαν Σαμαράς – Λαγκάρντ

Για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συζήτησαν Σαμαράς – Λαγκάρντ

Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση που διήρκεσε περίπου 45 λεπτά.

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Οργανισμού, στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα ,διήρκεσε 45 λεπτά, ενώ βγαίνοντας ο πρωθυπουργός είπε στους δημοσιογράφους ότι «έγινε συζήτηση που πήγε καλά» και ότι «συζητήθηκε και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Σε δήλωση που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση η κ. Λαγκάρντ αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός Σαμαράς και εγώ είχαμε μια παραγωγική συζήτηση αναφορικά με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Επαίνεσα την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στο οικονομικό της πρόγραμμα προς την δημοσιονομική της προσαρμογή, την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την οικονομική σταθεροποίηση και υπογράμμισα την σημασία της επίτευξης προόδου στις θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή ισχυρού προϋπολογισμού το 2014 ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Τον διαβεβαίωσα ότι το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο να βοηθήσει την Ελλάδα στην προσπάθεια που κάνει».

Ο Σαμαράς «στρώνει το χαλί» για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης διέρρευσε ότι «η συνάντηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα», ότι «έγινε ανασκόπηση της πορεία της ελληνικής οικονομία και της προοπτικής της, καθώς και η πορεία του ελληνικού προγράμματος», αλλά και ότι «συζητήθηκαν όλα τα θέματα».

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ έχει αναφερθεί μέσω εκθέσεων του στη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ακόμα και αν μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού και γίνει επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων που διακρατούν οι πιστωτές, δείχνοντας ως λύση πιθανό κούρεμα. Από ελληνικής πλευράς ο πρωθυπουργός προσπαθεί να κρατήσει ουδέτερη στάση, καθώς από τη πλευρά της ΕΕ και κυρίως της Γερμανίας, αποκλείουν κάθε σκέψη για νέο «haircut» του ελληνικού χρέους.

ΔΝΤ: Δεν έχουν περάσει οι κίνδυνοι για τη παγκόσμια οικονομία