Γιάννης Τσιώρης (Instashop) στο Fortune Greece: Στοχεύουμε στην περεταίρω επέκταση στις χώρες της Μέσης Ανατολής και στην ανάπτυξη της υπηρεσίας στην Ελλάδα

Γιάννης Τσιώρης (Instashop) στο Fortune Greece: Στοχεύουμε στην περεταίρω επέκταση στις χώρες της Μέσης Ανατολής και στην ανάπτυξη της υπηρεσίας στην Ελλάδα
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Η Instashop, κυρίαρχη πλατφόρμα παραγγελίας ειδών παντοπωλείου στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, ιδρύθηκε το 2015 στο Ντουμπάι από τους ‘Ελληνες επιχειρηματίες Γιάννη Τσιώρη και Ιωάννα Αγγελιδάκη.

Μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, το μοντέλο της κατάφερε να αποδειχθεί εξαιρετικά κερδοφόρο και να αντλήσει περίπου 6 εκατ. ευρώ σε χρηματοδοτήσεις από το ελληνικό VentureFriends και το Jabbar Internet Group. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν να επεκτείνουν τη δράση της σε 8 χώρες της Μέσης Ανατολής και πριν από ένα χρόνο κατάφεραν να κλείσουν τη μεγαλύτερη συμφωνία εξαγοράς που έχει επιτευχθεί, τα τελευταία χρόνια, από εταιρεία ελληνικών συμφερόντων στον τομέα της τεχνολογίας και μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, όταν η γερμανική Delivery Hero εξαγόρασε έναντι περίπου 300 εκατ. ευρώ την Instashop.

Η εταιρεία εξακολουθεί να λειτουργεί ως ανεξάρτητη επωνυμία και η σημερινή ηγεσία της συμπληρώνει και ενισχύει την τρέχουσα q-commerce στρατηγική της Delivery Hero στην περιοχή. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2019, η InstaShop έγινε μέλος του παγκόσμιου δικτύου της Endeavor και τον ίδιο χρόνο, ο Endeavor Entrepreneur, Γιάννης Τσιώρης, κατατάχθηκε στη λίστα του Fortune Greece «40 under 40».

Φέτος με αφορμή την ένατη έκδοση της λίστας – «θεσμού» στο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, το Fortune Greece συμπεριέλαβε την Instashop στα highlights των εννέα εκδόσεων «40under40» και μίλησε με τον Γιάννη Τσιώρη για την πορεία του μέχρι στιγμής και για τα επόμενα σχέδιά του.

Ποια είναι τα βασικά millestones της πορείας σας τη τελευταία δεκαετία, ποιο θεωρείτε το αποκορύφωμα αυτής και που βρίσκεται σήμερα η εταιρεία σας;

Θα έλεγα ότι μέχρι στιγμής τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το συναίσθημα που ένιωσα όταν κλείσαμε το deal με το πρώτο μας σούπερ μάρκετ. Ήταν το πρώτο βήμα σε αυτό που είμαστε σήμερα, η επιβράβευση μιάς μικρής ομάδας που δούλευε μέρα νύχτα για να δημιουργήσει κάτι που τη δεδομένη στιγμή ήταν καινούργιο στον τομέα του «on demand delivery». Αυτή η πρώτη συμφωνία ήταν η σφραγίδα επιβεβαίωσης που μας έδωσε δύναμη και ώθηση να συνεχίσουμε αυτό το όνειρο μας με ακόμα μεγαλύτερο πάθος!

Από εκεί και έπειτα κάθε νέο βήμα που κάναμε, πάντα μελετημένο, ήταν μία καθοριστική στιγμή για την εταιρεία. Η υποστήριξη του VentureFriends, του Ελληνικού fund που μας έδωσε «φτερά», η πρώτη μας διεθνή επέκταση στον Μπαχρέιν το 2016, η απόφαση να επεκταθούμε σε περεταίρω υπηρεσίες πέρα από την παράδοση ειδών σούπερ μάρκετ, όταν βάλαμε τον πρώτο μας φαρμακείο το 2018, μέχρι την εξαγορά της Delivery Hero το 2020. Κάθε βήμα που κάνουμε κατά τη διάρκεια της ζωής του InstaShop είναι προϊόν σκληρής δουλειάς και κάθε στόχος που φτάνουμε, ακόμα και μικρός, είναι καθοριστικός της μέχρι τώρα πορείας μας Σήμερα βρισκόμαστε σε 9 χώρες, με πάνω από 10 υπηρεσίες delivery, με ένα κολοσσό να στηρίζει τα βήματα μας και με μία ομάδα άνω των 500 ατόμων, μπορώ να πω με σιγουριά ότι το μέλλον του InstaShop θα είναι αντάξιο της σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης που έχουμε δείξει όλα αυτά τα χρόνια.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη δεκαετία;

Το όραμα μου για το InstaShop είναι να γίνουμε η μεγαλύτερη on demand shopping service υπηρεσία στη Μέση Ανατολή και ένας σημαντικός παγκόσμιος παίκτης, με εστίαση στην παροχή αξιόπιστων και γρήγορων υπερεσιών. Πάντα ψάχνουμε για νέες ευκαιρίες, νέες εταιρικές σχέσεις, και επιδιώκουμε να πρωτοπορουμε με καινοτομες τεχνολογιές με στόχο να κάνουμε τη καθημερινότητα των χρηστών μας ευκολότερη και να ανοιξουμε το δρόμο στα σουπερμαρκετ και άλλους ofline παίκτες, στην digital εποχη.

Έχοντας την υποστήριξη της Delivery Hero, στόχος μας είναι η περεταίρω επέκταση στις χώρες της Μέσης Ανατολής και η ανάπτυξη της υπηρεσίας στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα πολλές συνεργασίες με διεθνη brands είναι στα σκαριά.

Μακροπρόθεσμα, και έχοντας συγκεντρώσει τόση εμπειρίας από τον μαραθώνιο που λέγεται InstaShop, θέλω να συνεχίσω να δημιουργώ καινοτόμες λύσεις, να μοιράζομαι όλα αυτά τα μαθήματα που έχω αποκτήσει από αυτά τα επτά χρονιά και να συνεισφέρω και εγώ με τη σειρά μου στην πορεία νέω επιχειρηματιών τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο/νέα επιχειρηματία που ξεκινάει σήμερα την επιχείρησή του;

Όταν λένε πως ο δρόμος προς την επιτυχία είναι σπαρμένος με αποτυχίες, δεν αστειεύονται καθόλου. Η συμβουλή μου είναι να μην αποθαρρυνθείς. Πριν ξεκινήσω το InstaShop, «δοκίμασα την τύχη μου» στον επιχειρηματικό κόσμο με μία άλλη εφαρμογή, ένα φωνητικό κοινωνικό δίκτυο που ονομαζόταν Vound. Η προσπάθεια αυτή δεν ήταν επιτυχής, και μου φάνηκε για μια στιγμή σαν να πήγαν στράφι 17 μήνες της ζωής μου δουλεύοντας 14 ώρες την ημέρα. Γρήγορα όμως συνειδητοποίησα πως ήταν μια μεγάλη εμπειρία, μέσα από την οποία μάθαμε πολλά. Αν είχα αφήσει την αποτυχία του Vound να με καταβάλει δεν θα είχα προχωρήσει ποτέ στο InstaShop. Αντ ‘αυτού, την εξέλαβα σαν ευκαιρία να μάθω, να καταλάβω τι πήγε λάθος και βρήκα δύναμη να προχωρήσω στο επόμενο project. Ο Steve Jobs συνοψίζει αυτό που προσπαθώ να πω σε μία φράση: «Half of what separates the successful entrepreneurs from the non-successful ones is pure perseverance», δηλαδή «αυτό που ξεχωρίζει τους επιτυχημένους επιχειρηματίες από τις μη επιτυχημένες είναι η αγνή επιμονή». Δεν υπάρχουν ακαριαίες επιτυχίες.