Γιατί αγόρασε ένας δισεκατομμυριούχος το Νόμπελ Ιατρικής;

Γιατί αγόρασε ένας δισεκατομμυριούχος το Νόμπελ Ιατρικής;

Ο Ρώσος επιχειρηματίας αγόρασε το βραβείο για την ανακάλυψη της διπλής έλικας της ζωής του μορίου του DNA. Με σκοπό να... 

O Τζέιμς Γουάτσον ο Αμερικανός μοριακός βιολόγος, γενετιστής και ζωολόγος, περισσότερο γνωστός για την ανακάλυψη της δομής του DNA βραβεύτηκε το 1962 με το Νόμπελ Ιατρικής, το οποίο αναγκάστηκε να πουλήσει πριν μερικές ημέρες.

Το Νόμπελ του Γουότσον, ήταν το πρώτο που δημοπρατήθηκε από εν ζωή νομπελίστα, και πουλήθηκε την περασμένη εβδομάδα για 4,75 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη από τον οίκο Christie’s.

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι αναγκάστηκε να πουλήσει το μετάλλιο για οικονομικούς λόγους, σκόπευε όμως να διαθέσει μέρος των χρημάτων στην επιστημονική έρευνα.

Ποιος, όμως, αγόρασε το νόμπελ του;

Ο Αλίσερ Ουσμάνοφ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας με περιουσία σχεδόν 15,6 δισ. δολάρια, ήταν ο αγοραστής του βραβείου Νόμπελ του Τζέιμς Γουάτσον, σύμφωνα με δική του ανακοίνωση.

Ο ίδιος ο Ρώσος μεγιστάνας δήλωσε: «Κατά τη γνώμη μου είναι απαράδεκτο να αναγκάζεται ένας διακεκριμένος επιστήμονας να πουλήσει το μετάλλιο με το οποίο αναγνωρίστηκαν τα επιτεύγματά του».

Στις δηλώσεις που έκανε τόνισε πως στεναχωρήθηκε με το γεγονός πως ο Γουάτσον αναγκάστηκε να πουλήσει το βραβείο του και για αυτό αποφάσισε να το αγοράσει ανώνυμα για να μπορέσει να του το επιστρέψει.

Ο Αλίσερ Ουσμάνοφ έδειξε έναν ιδιαίτερο συναισθηματισμό, αφού έχει χάσει το πατέρα του από καρκίνο και σέβεται ιδιαίτερα την ανακάλυψη του επιστήμονα που βοήθησε στην έρευνα κατά της ανίατης νόσου.

«Ο Τζέιμς Γουότσον είναι ένας από τους μεγαλύτερους βιολόγους στην ιστορία της ανθρωπότητας και το βραβείο του για την ανακάλυψη της δομής του DNA πρέπει να παραμείνει στην κατοχή του», είπε.