Γιατί το Apple Pay μπορεί να είναι η πιο δύσκολη κίνηση της Apple

Γιατί το Apple Pay μπορεί να είναι η πιο δύσκολη κίνηση της Apple

Για να λειτουργήσει το Apple Pay, η εταιρεία θα πρέπει να συντονίσει πελάτες, εμπόρους και τράπεζες.

Τα smartphones έχουν ήδη γίνει de facto η φωτογραφική μας μηχανή, η συσκευή αναπαραγωγής μουσικής, η συσκευή πλοήγησης και ο προσωπικός μας βοηθός. Τώρα η Silicon Valley θέλει να τα μετατρέψει και σε πορτοφόλι.

Αρκετές εταιρείες τεχνολογίας έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια προσπαθώντας να πείσουν τους καταναλωτές ότι το τηλέφωνό τους είναι μια πιο βολική μέθοδος πληρωμής από τα μετρητά ή τις κάρτες. Οι περισσότεροι αγοραστές αρνούνται. Αλλά πλέον η Apple μπαίνει και αυτή στο χορό, και οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημείο καμπής για τον κλάδο πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου.

Η υπηρεσία της Apple, με το όνομα Apple Pay, επιτρέπει στους πελάτες να αγοράζουν αγαθά από καταστήματα με μια απλή κίνηση στο iPhone 6 τους, το iPhone 6 Plus ή το έξυπνο ρολόι Apple Watch, όταν η συσκευή κυκλοφορήσει στις αρχές του 2015.

Οι χρήστες του Apple Pay φορτώνουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας στο τηλέφωνο και στη συνέχεια πιέζουν το πλήκτρο αφής σάρωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων του τηλεφώνου στο ταμείο για την επικύρωση της αγοράς. Η διαδικασία είναι ταχύτερη από ότι η χρήση μιας χρεωστικής κάρτας – και πιο ασφαλής. Η Apple δημιουργεί ένα μοναδικό κωδικό πληρωμής για κάθε συναλλαγή, που σημαίνει ότι τα δεδομένα των πιστωτικών καρτών των χρηστών δεν είναι γνωστά στους εμπόρους.

Ωστόσο, οι καταναλωτές εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τις πιστωτικές τους κάρτες. Οι πληρωμές μέσω κινητών απέδωσαν 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το 2014, ένα ασήμαντο ποσό σε σύγκριση με τα 4,8 τρισεκατομμύρια δολάρια των συναλλαγών με κάρτα, σύμφωνα με τη Euromonitor.

Η υπηρεσία πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου της Google, το Google Wallet, προσφέρει μεγάλο μέρος της λειτουργικότητας του Apple Pay, αλλά δεν έχει υιοθετηθεί ευρέως. Η startup Square εγκατέλειψε την κινητή πλατφόρμα πληρωμών νωρίτερα αυτό το χρόνο. Η PayPal, η οποία διαχωρίζεται από το eBay το 2015, επίσης πασχίζει να βρει μια φόρμουλα για κινητά που να λειτουργεί στα καταστήματα.

«Σίγουρα αρχίζει να γίνεται πιο δημοφιλής ο τρόπος αυτός, αλλά δεν νομίζω ότι έχει κανείς σκεφτεί μέχρι τώρα τη λύση για να κάνει κάποιον να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνό του για να πληρώσει», λέει ο Ανούτζ Νάιαρ, ανώτερος διευθυντής παγκόσμιων πρωτοβουλιών της PayPal.

Η μετάβαση σε πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου είναι μια πρόκληση, επειδή απαιτεί τη χρήση της τεχνολογίας από πολλούς διαφορετικούς συντελεστές. Οι καταναλωτές πρέπει να είναι πεπεισμένοι ότι αξίζει το χρόνο να μάθουν μια νέα αγοραστική συμπεριφορά. Οι έμποροι λιανικής πώλησης πρέπει να πληρώσουν για νέο εξοπλισμό, έτσι ώστε τα συστήματά τους να μπορούν να δέχονται πληρωμές από τα τηλέφωνα και τα smartwatches. Οι τράπεζες και οι εκδότες πιστωτικών καρτών πρέπει επίσης να πειστούν για τη χρήση του. «Πολύς κόσμος πρέπει να συντονιστεί», λέει η Μισέλ Έβανς, ανώτερη αναλύτρια καταναλωτικής χρηματοδότησης της Euromonitor.

Με τόσους πολλούς ανταγωνιστές που προσφέρουν επιλογές πληρωμής μέσω κινητών, οι αναλυτές αναμένουν ότι ο κλάδος θα αρχίσει να αναπτύσσεται σύντομα. Η Euromonitor προβλέπει ότι οι αγορές στα καταστήματα μέσω τηλεφώνου θα αυξηθούν στα 74 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2019 – αν και αυτό απέχει πολύ από τα τρισεκατομμύρια σε αγορές με πιστωτική κάρτα που βλέπουμε σήμερα.

Οι κινητές συσκευές έχουν ήδη γίνει ένα κοινό εργαλείο για την αγορά προϊόντων στον εικονικό κόσμο. Θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν και στον πραγματικό κόσμο. «Τα ψώνια παραμένουν τα ίδια, είτε η αγορά γίνει σε κατάστημα είτε on-line», λέει ο Νάιαρ. «Οι διαφορές ανάμεσα στους δύο τρόπους έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται».