Γιατί άργησε τόσο το Apple Pay;

Γιατί άργησε τόσο το Apple Pay;

Το Fortune μίλησε με τον Εντ ΜακΛάφλιν, διευθύνοντα σύμβουλο πληρωμών στη MasterCard.

του Άντριου Νούσκα

Την προηγούμενη Τρίτη, μαζί με τα νέα μοντέλα iPhone και το νέο ρολόι της, η Apple ανακοίνωσε ένα νέο σύστημα πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, με το όνομα Apple Pay.

Το σύστημα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο, με υποστήριξη από τις Visa, MasterCard, American Express, Bank of America, Capital One, Chase, Citi και Wells Fargo. Οι Barclays, Navy Federal, PNC, USAA και USBank αναμένεται να ακολουθήσουν.

Παρά τις επενδύσεις και τον ντόρο που αφορούν τις πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων, κανένας δεν φαίνεται ικανός να «σκοτώσει» την πλαστική χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Τι αλλάζει αυτή τη φορά; Το Fortune μίλησε με τον Εντ ΜακΛάφλιν, διευθύνοντα σύμβουλο πληρωμών στη MasterCard.

Fortune: Έχουμε και στο παρελθόν αναφερθεί στη δυσκολία υιοθέτησης των πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου από τον καταναλωτή. Τι αλλάζει αυτή τη φορά;

Εντ ΜακΛάφλιν: Για να πετύχει ένα καταναλωτικό προϊόν, απαιτούνται τρία πράγματα. Πρώτον, μια δεδομένη ικανότητα. Αυτή τη φορά έχουμε τη σωστή τεχνολογία. Η χρήση της MasterCard θα είναι ταχύτερη και πιο πρακτική. Με την υπηρεσία ψηφιακής εξουσιοδότησης, θα είναι και πιο ασφαλής, επειδή δεν χρησιμοποιούμε πλέον τον αριθμό της κάρτας.

Δεύτερον, απαιτείται η σωστή καταναλωτική εμπειρία. Ως προς αυτό, είναι τέλειο που συνεργαζόμαστε με την Apple. Εμείς διαχειριζόμαστε τις εγκρίσεις και την εξουσιοδότηση. Αυτοί εστιάζουν στην εμπειρία. Είναι απίστευτα εύκολο στη χρήση, αλλά και πολύ ελκυστικό.

Το τρίτο στοιχείο, και το πιο σημαντικό, είναι η διαθεσιμότητα και η συμμετοχή. Γι’ αυτό εργαστήκαμε τόσο σκληρά με τις τράπεζες. Την πρώτη μέρα λειτουργίας, πάνω από 80% των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ θα συμμετέχουν.

Γιατί αυτό δεν προχώρησε παλιά; Γιατί τώρα;

Παλιά, η συμμετοχή ήταν σχετικά περιορισμένη, ενώ τώρα πάνω από 80% των καρτών έχουν ενταχθεί στο σύστημα. Επίσης, με αυτό το iPhone 6 είναι η πρώτη φορά που η Apple ενσωματώνει στο hardware τα αναγκαία στοιχεία για την υποστήριξη της υπηρεσίας. Υπάρχει ένα ειδικό τσιπ, το στοιχείο ασφαλείας, που είναι ενσωματωμένο στη συσκευή. Εκεί αποθηκεύονται τα βιομετρικά στοιχεία και το τεκμήριο ασφαλείας. Κυριολεκτικά, άλλαξαν την πλατφόρμα τους γι’ αυτό.

Μιλήστε μου για το στοιχείο ασφαλείας και το ρόλο του.

Πρόκειται για τον ίδιο λόγο που βάζουμε τσιπ σε πλαστικές κάρτες: για να τις ασφαλίζουμε. Το στοιχείο ασφαλείας διατηρεί, με απαραβίαστο τρόπο, το μοναδικό αριθμό – ή τεκμήριο – που χρησιμοποιείς για να κάνεις πληρωμές. Κάθε συνδιαλλαγή είναι μοναδική – δεν αντιγράφεται ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιαχτεί μια άλλη κάρτα. Αυτό κάνουμε με τις κάρτες ασφαλείας με τσιπ, και είναι το ίδιο που κάνουμε τώρα με το iPhone 6.

Καταλαβαίνω ότι πολλά από τα στοιχεία υποστήριξης του πρότζεκτ είναι αρκετά νέα. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, βρήκατε κάποιες ενδιαφέρουσες πτυχές που αφορούν και θα επηρεάσουν την ίδια τη χρήση της MasterCard;

Θα είναι πραγματικά συναρπαστικό. Καταρχήν, η εφαρμογή κάνει τον λογαριασμό της MasterCard πολύ πιο χρήσιμο και πολύτιμο για τον χρήστη. Επίσης, μας επιτρέπει να εκμεταλλευτούμε το σύστημα στην προσπάθειά μας να εξαλείψουμε την απάτη. Τέλος, ζούμε σε έναν κόσμο όπου το 85% των συναλλαγών είναι ακόμα σε ρευστό. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι θεμελιωδώς καλύτερες – πιο αποτελεσματικές, λιγότερο δαπανηρές. Αναμένουμε, λοιπόν, μια αύξηση στον όγκο των συναλλαγών.

Γενικότερα, οι ζωές των καταναλωτών κατευθύνονται προς διασυνδεδεμένες συσκευές. Και πιστεύουμε ότι κάθε συσκευή που έχεις θα γίνει μελλοντικά μια συσκευή που θα επιτρέπει εμπορικές συναλλαγές, με ασφαλή τρόπο.

Διαβάστε ακόμη:

Apple Pay: όταν τo iPhone σου γίνεται… πορτοφόλι

Οι mobile πληρωμές Visa διαθέσιμες στα νέα μοντέλα Apple

Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τα iPhone 6 και το Apple Watch