Γιατί δεν χρειάζεται να διαβάζετε συνεχώς τα e-mail σας

Γιατί δεν χρειάζεται να διαβάζετε συνεχώς τα e-mail σας
Photo:

Δείτε γιατί πρέπει να βάλετε αυτόματη απάντηση στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο. 

Σήμερα, η τεχνολογία έχει κάνει τα όρια μεταξύ εργασίας και οικογενειακής ζωής σχεδόν ανύπαρκτα. Από τότε που e-mail μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας, οι επαγγελματίες συχνά νιώθουν ότι πιέζονται να είναι online ανά πάσα στιγμή, ακόμη και ενώ βρίσκονται σε διακοπές ή εκτός των παραδοσιακών ωρών γραφείου.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν για να διατηρήσετε την καλύτερη δυνατή ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Κατ ‘αρχάς, θα πρέπει να καταλάβετε πως έχετε τη δυνατότητα και το δικαίωμα να μην έχετε πρόσβαση στα email σας για κάποιο χρονικό διάστημα. Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά δεν πρέπει να φοβάστε να ρυθμίσετε την αυτόματη απάντηση στα μηνύματα που δέχεστε όταν είστε σε διακοπές. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το να τονίζουν πως δεν είναι διαθέσιμοι ή τη δημιουργία επαγγελματικών εμποδίων (όπως να μην τους βρίσκουν) θα βλάψει την εικόνα τους ως «σκληρά εργαζόμενοι υπάλληλοι». Στην πραγματικότητα, όμως, θέτοντας μια αυτόματη απάντηση για όταν βρίσκεστε εκτός γραφείου είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να προστατέψετε τον προσωπικό σας χρόνο και να διαχειριστείτε τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι σχετικά με το πότε θα ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις τους.

Ίσως να αισθάνεστε λιγότερο άγχος και πως έχετε περισσότερο τον έλεγχο, όταν είστε σε θέση να ελέγξετε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ή στις διακοπές σας. Αφήνοντας λίγο ελεύθερο χρόνο, είτε πρόκειται για 15 λεπτά ή μία ώρα για να ελέγξετε τα email σας κάθε μέρα είναι μια χρήσιμη τακτική. Αυτό σας επιτρέπει να μείνετε συνδεδεμένοι παρόλο που είστε μακριά από το γραφείο, ενώ εξακολουθείτε να απολαμβάνετε τον ελεύθερο χρόνο σας.

Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να σταματήσετε να παίρνετε δουλειά στο γραφείο, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Αν χρειαστεί να ελέγξετε κάτι ή χρειάζεστε το laptop σας για να τελειώσετε κάποιο project, αφήνοντας το στο γραφείο απλά σας στερεί αυτή τη δυνατότητα και σας «απελευθερώνει» απ’ το να δουλέψετε εκτός γραφείου.

Για να μειώσετε το άγχος που αυτή η κίνηση μπορεί να σας προκαλέσει, δοκιμάστε το όσο ξέρετε ότι έχετε ένα ελαφρύτερο φόρτο εργασίας. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτή τη στρατηγική είναι πιο πιθανό να καταφέρουν να χρησιμοποιήσουν το Σαββατοκύριακο για να ξεκουραστούν χωρίς να σκέφτονται τη δουλειά.
Αν προσπαθήσετε κάποιο απ’ αυτά και δείτε πως οι συνάδελφοι ή οι πελάτες σας δεν σέβονται τον ελεύθερο σας χρόνο, μη διστάσετε να το συζητήσετε με κάποιον ανώτερο σας.

Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην ίδια «πλευρά» σε ότι έχει να κάνει με την ανάγκη ύπαρξης ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, και οι πιο πολλοί managers δεν περιμένουν απ’ τους υπαλλήλους τους να εργάζονται 24/7.

Πριν κανονίσετε μια συνάντηση με τον ανώτερο σας για να το συζητήσετε, αξιολογήστε πρώτα αν όντως έχετε ένα φορτωμένο πρόγραμμα. Οι διευθυντές και οι συνεργάτες σας δε θα εντυπωσιαστούν αν αφιερώνετε λίγο παραπάνω απ’ τον χρόνο σας εντός της εργάσιμης ημέρας και στη συνέχεια ζητάτε να μην ασχολείστε καθόλου όταν φεύγετε απ’ το γραφείο. Αλλά εάν εργάζεστε διαρκώς πολλές ώρες ακόμα και τα Σαββατοκύριακα και πιστεύετε πως η δουλειά σας σάς αφαιρεί χρόνο απ’ την προσωπική σας ζωής θα πρέπει να αισθάνεται άνετα να το συζητήσετε με τον διευθυντή σας.
Το να καταφέρετε να συνδυάσετε δουλειά και προσωπική ζωή και να τα διαχωρίσετε θα δείτε πως θα μειώσει το άγχος σας, θα εμποδίσει την επαγγελματική εξουθένωση, και θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους και πιο παραγωγικούς μακροπρόθεσμα στη δουλειά σας.