Γιατί δεν έρχονται επενδύσεις στην Ελλάδα;

Γιατί δεν έρχονται επενδύσεις στην Ελλάδα;

Το Hellenic American College διοργάνωσε εσπερίδα με θέμα «Ποιες επενδύσεις για ποια ανάπτυξη;» με τη συμμετοχή πολιτικών, οικονομολόγων και επιχειρηματιών.  

«Ποιες επενδύσεις για ποια ανάπτυξη;» ήταν το βασικό θέμα συζήτησης σε εσπερίδα που διοργάνωσε το Hellenic American College / Hellenic American University και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, με αρκετούς ομιλητές από τον χώρο της πολιτικής, του επιχερείν, καθώς και οικονομολόγους να δίνουν το παρόν.

Τη εκδήλωση άνοιξε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μίλησε για το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει. Ο ίδιος ανέφερε πως οι τράπεζες διευκολύνονται από την επιβολή των capital controls που τους επιτρέπει τη διάσωση των καταθέσεων, ωστόσο, βασικό πρόβλημα παραμένει η διαχείριση των «κόκκινων δανείων» χωρίς να δίνεται έμφαση στη χρηματοδότηση των ΜμΕ και των startups. «Το ΕΣΠΑ δεν κινείται και η Ελλάδα είναι εντελώς απούσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων συγκριτικά με άλλες χώρες. Υπάρχει μεγάλο αντιεπενδυτικό βάρος. Το κράτος στηρίζει τις επενδύσεις , οι τοπικές κοινωνίες όμως όχι».

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε πως το μεγάλο μέτωπο είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων μέσω των «κόκκινων δανείων» και οι επενδύσεις που απαιτούνται σε θέματα Έρευνας & Ανάπτυξης. Υποστήριξε δε πως είναι λίγες οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν συνείδηση της καινοτομίας και πως το κράτος παραδοσιακά επενδύει πολύ περισσότερα χρήματα για έρευνα και ανάπτυξη. «Το πρόβλημα των επενδύσεων είναι βαθύτατα πολιτικό και απάντηση δεν υπάρχει. Χρειαζόμαστε άμεσα μια φιλοεπενδυτική κοινωνία και φιλοσοφία για να αλλάξουν τα δεδομένα».

«Χρειαζόμαστε 13 δισ. ευρώ ετησίως για να μην γίνουμε Κούβα»
Στο φαινόμενο της επενδυτικής αδράνειας που βρίσκεται σε εξέλιξη εστίασε ο Δ/νων Σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Γιάννης Παράσχης, ενώ ζήτησε από το κράτος να προστατέψει τους ιδιώτες επενδυτές μέσω της θέσπισης ενός απλού, σταθερού και λειτουργικού φορολογικού συστήματος. «Ακούμε διαρκώς τα ίδια πράγματα από το 2010. Για να ανατραπεί η κατάσταση θα πρέπει να γίνει “επική” προσπάθεια. Το 2008 οι ακαθάριστες επενδύσεις ανέρχονταν σε 50 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα έχουν υποχωρήσει στα 21 δισ. ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως απαιτούνται σε ετήσια βάση 13 δισ. ευρώ, καινοτόμες και “εμβληματικές” επενδύσεις που θα αλλάξουν την εικόνα μας προς τα έξω, απλώς για να συντηρηθούμε ως χώρα και να μη γίνουμε Κούβα».

Σχολιάζοντας την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων ο κ. Παράσχης εκτίμησε ότι μια τέτοια κίνηση θα λειτουργήσει θετικά για την ελληνική οικονομία, κινητοποιώντας εγχώρια και ξένα κεφάλαια. «Έχουμε δείξει στο παρελθόν καλά δείγματα γραφής. Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό».

Μια τριετία ο χρόνος «ζωής» για την Ελλάδα
Αρκετά απαισιόδοξος εμφανίστηκε στην ομιλία του ο οικονομολόγος, Δημήτρης Ιωάννου λέγοντας χαρακτηριστικά πως απομένουν μόλις 2-3 χρόνια για να σωθεί η χώρα διαφορετικά θα οδηγηθεί σε κοινωνική κατάρρευση. Όπως εξήγησε ο τρόπος που καταρρέει η ελληνική οικονομία είναι τέτοιος που κανένας ξένος δεν είναι διατεθειμένος να φέρει τα χρήματά του και την τεχνογνωσία του. «Πιο εύκολα επενδύουν σήμερα στη Σομαλία και το Ιράκ παρά στην Ελλάδα. Οι πολιτικοί δημιουργούν νέες φενάκες και δεν λένε στον ελληνικό λαό την αλήθεια. Είναι ψέμα να λέμε πως η Ελλάδα θα σωθεί από ανάπτυξη που θα προκύψει από ξένες επενδύσεις. Αυτές οι επενδύσεις δεν ήρθαν στη χώρα ούτε τις καλές εποχές. Μόνο με καινοτόμες ιδέες και γνώση θα έρθει ο πλούτος. Το δείχνει άλλωστε και η στροφή που πραγματοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο στη δημιουργίας μιας οικονομίας της γνώσης καθώς και μιας ψηφιοποιημένης οικονομίας».

Παραθέτοντας στοιχεία και αριθμούς ο κ. Ιωάννου επεσήμανε πως οι άμεσες ξένες επενδύσεις εγκατεστημένης παραγωγικής ισχύος ανέρχονται στην Ελλάδα σε ποσοστό 8%, όταν στην Τουρκία είναι 20%, στην Ευρώπη 50% και σε παγκόσμιο επίπεδο 33%.

Πρόσθεσε πως ένας από τους βασικούς λόγους που οδηγηθήκαμε στην κρίση ήταν το γεγονός πως τα τελευταία 30 χρόνια υπερδιπλασιάστηκε το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών με ταυτόχρονη μείωση της παραγωγικότητάς τους.

«Η εκτίμησή μου είναι πως θα φύγουν πολλές ελληνικές και ξένες επενδύσεις από τη χώρα. Αυτή τη στιγμή μόνο οι κλάδοι του Τουρισμού και της Ενέργειας παρουσιάζουν ενδιαφέρον».

Απαιτείται η δημιουργία καινούριων επιχειρηματικών μοντέλων
Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, ιδρυτής της Blueground, ενός καινοτόμου start up που δραστηριοποιείται στον κλάδο του Τουρισμού. Βασική θέση του κ. Χατζηελευθερίου ήταν πως η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη από ιδιωτικές επενδύσεις και πως επιβάλλεται να δημιουργήσει καινούρια επιχειρηματικά μοντέλα που θα την βγάλουν από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει. «Πάρτε για παράδειγμα την επιτυχία που είχαν η Uber και η aibnb ακριβώς επειδή άλλαξαν τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Στην Ελλάδα με ένα τόσο ικανό και σκληρά εργαζόμενο εργατικό δυναμικό θα μπορούσε κανείς να αναπτύξει το δικό του μοντέλο στην εγχώρια αγορά που είναι μικρή και μετά να το εξάγει. Σίγουρα τα start ups μπορούν να κινήσουν λίγο την ανάπτυξη αλλά όχι την οικονομία στο σύνολό της».

Ο ιδρυτής της Blueground υποστήριξε πως από τη στιγμή που οι πολυεθνικές εταιρείες δεν δίνουν προοπτική στο ανθρώπινο δυναμικό τους, είναι μια σημαντική ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις να κάνουν τη διαφορά. «Το ελληνικό οικοσύστημα είναι μικρό αλλά καλό για τα δεδομένα. Πολλά ξένα funds έχουν μείνει έκπληκτα από το τι μπορούν να κάνουν ελληνικά startups».