Γιατί δεν θα δούμε ποτέ Dislike button στο Facebook

Γιατί δεν θα δούμε ποτέ Dislike button στο Facebook

Ο δημιουργός του περίφημου Like button εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το Like δεν θα αποκτήσει ποτέ «παρέα».

Το κουμπί Like στο Facebook τείνει να γίνει πολιτισμικό σύμβολο – αν δεν έχει ήδη γίνει. Από την άλλη, το μυθικό Dislike παραμένει στα όρια του φανταστικού. Χιλιάδες έχουν ζητήσει να το δουν στις σελίδες τους, εκατομμύρια εύχονται να το είχαν διαθέσιμο, όμως ο δημιουργός του αρνήθηκε να τους κάνει το «χατίρι».

Ο πρώην τεχνολογικός διευθυντής του Facebook και «πατέρας του Like», Μπρετ Τέιλορ, είπε στην ιστοσελίδα Tech Radar ότι το ζήτημα για το Dislike button ήταν στο επίκεντρο ενός τεράστιου debate. Ο ίδιος ήταν της άποψης ότι η αρνητική αίσθηση που θα δημιουργούσε θα ήταν πολύ ισχυρότερη από όσο θα άντεχαν.

«Ο λόγος για τον οποίο φτιάξαμε το Like button ήταν επειδή πολλές φορές ο κόσμος ήθελε να εκφράσει την αναγνώρισή του για κάτι, όμως δεν έβρισκε τρόπο να το δείξει», είπε ο Τέιλορ. «Και τα περισσότερα σχόλια έγραφαν απλώς “wow” και “cool”. Έτσι το Like button ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν κάποιος, μόλις ένα κλικ μακριά».

Όσον αφορά όμως το Dislike, ο Τέιλορ είπε ότι δεν υπήρχε ποτέ πιθανότητα να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο. Το μόνο που θα έκανε θα ήταν να γεννά αρνητικά αισθήματα, πιστεύει. Άλλωστε, είναι γνωστό σε όλους ότι πολύ πιο εύκολα μπαίνουμε στη διαδικασία να γράψουμε κάτι αρνητικό για ό,τι βλέπουμε στο διαδίκτυο, παρά κάτι θετικό.

«Θεωρώ πως αν υπήρχε το Dislike button, θα καταλήγαμε να κάνουμε τρόπο ζωής τις αρνητικές του πτυχές», εξήγησε ο Τέιλορ. «Άλλωστε, αν θέλεις να δηλώσεις ότι δεν σου αρέσει κάτι θα πρέπει πιθανότατα να αφήσεις ένα σχόλιο. Όλο και κάτι θα έχεις να πεις», κατέληξε.