Γιατί διακόπτονται οι εργασίες της Βουλής

Γιατί διακόπτονται οι εργασίες της Βουλής

Έληξαν πρόωρα οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής. Ανασχηματισμός και δύσκολα νομοσχέδια όπως η «μικρή ΔΕΗ» οι λόγοι.

Η εσπευσμένη διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής με τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα έδωσε εκ νέου τροφή στα σενάρια ανασχηματισμού και συνδέεται με τα δύσκολα νομοσχέδια που εκκρεμούν και αφορούν μνημονιακές υποχρεώσεις.

Η λειτουργία των θερινών τμημάτων αναμένεται να ξεκινήσει σε δύο εβδομάδες, χρόνος αρκετός για να έχουν απορροφηθεί τυχόν κραδασμοί από τον ανασχηματισμό, είτε αυτός γίνει του Αγίου Πνεύματος είτε πολύ πιο άμεσα. Όσοι μείνουν εκτός κυβέρνησης και όσοι δεν μπουν σε αυτή, θα έχουν ως βήμα μόνο τα ΜΜΕ και όχι το Κοινοβούλιο. Υπάρχουν όμως και ουσιαστικότεροι λόγοι, που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα αντικατάστασης βουλευτών στα θερινά τμήματα, πρόβλεψη πολύ χρήσιμη στην κυβέρνηση εν όψει της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ και -όταν ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες η διαβούλευση- του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό και τις παραλίες.

Το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ, που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα του Ιουλίου, έχει ούτως ή άλλως καθυστερήσει λόγω των αντιδράσεων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και τις παραλίες, που επίσης έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, «πάγωσε» προεκλογικά λόγω των αντιδράσεων χιλιάδων πολιτών και των αντιρρήσεων βουλευτών και της Ν.Δ όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και η Φωτεινή Πιπιλή, ενώ ενστάσεις έχουν και πολλοί καραμανλικοί.

Εκκρεμεί επίσης το προαπαιτούμενο για την αλλαγή των σημερινών περιθωρίων κέρδους των φαρμακοποιών, το οποίο είχε μετατεθεί για μετά τις διπλές κάλπες.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr