Γιατί έχει σημασία το πού θα εδρεύει η startup σου

Γιατί έχει σημασία το πού θα εδρεύει η startup σου

Μπορείτε να ξεκινήσετε οπουδήποτε, αλλά όταν έρθει η ώρα της μετακόμισης αρχίζουν τα δύσκολα.

Ο Rich Gorman αυτοσυστήνεται ως κατά συρροή επενδυτής startup και είναι ήδη από τους βετεράνους της σχετικής σκηνής. Έχει επενδύσει σε πολλούς τομείς, από το Internet marketing μέχρι τα ρομπότ.

Ο ίδιος μοιράζεται τη γνώση του στο Internet και σε μία από τις τελευταίες του προσπάθειες αποκαλύπτει ποια είναι τα προβλήματα που προκύπτουν από το μεγάλωμα μιας startup και πώς μπορεί κανείς να τα αντιμετωπίσει. Μιλάει από προσωπική πείρα μιας και μία από τις εταιρείες του έδρευε στα προάστια της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ και χρειάστηκε να μετακομίσει στο κέντρο προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες της ανάγκες.

Ας δούμε τα βασικά στοιχεία με δικά του λόγια:

Εξετάστε αν η πόλη ταιριάζει στη δραστηριότητά σας
Έχει αρκετά μεγάλο πληθυσμό για να στηρίξει τις πωλήσεις σας; Έχει αρκετά ταλέντα που θα επανδρώσουν τις απαιτητικές θέσεις σας; Είναι ελκυστική για κάποιον συνεργάτη ώστε να μετακομίσει κοντά σας; Έχει τις απαραίτητες υποδομές (κτίρια, δίκτυα κ.λπ.) για να σας εξυπηρετήσει; Η μετεγκατάσταση είναι αρκετά ακριβή υπόθεση, πραγματοποιήστε τη μόνο αν το όφελος είναι ξεκάθαρο.

Διαφημίστε το παντού
Το μάρκετινγκ και η επικοινωνία αποκτούν ακόμα περισσότερο βάρος όταν μετακομίζετε στο κέντρο της πόλης, γιατί αυτό είναι ένα σημαντικό γεγονός που δείχνει ανάπτυξη, πρόοδο, κοινοποιεί πως είστε πια μεγάλος παίκτης και αυτό πρέπει να το μάθουν όλοι.

Η είδηση της μετακόμισης στα ΜΜΕ αυξάνει το public awareness για την εταιρεία σας. Στείλτε δελτία τύπου ή, αν έχετε το budget, πληρώστε για καταχωρήσεις. Φροντίστε κάθε δημοσιοποίηση να φέρνει κίνηση στο site σας. Το να απευθυνθείτε σε μια εταιρεία online brand management θα σας βοηθήσει ακόμα περισσότερο.

Προβλέψτε από νωρίς τα διαδικαστικά
Η μετεγκατάσταση είναι από μόνη της δύσκολη διαδικασία και δεν θέλετε να διαταράξει τη ροή των εργασιών σας ή να αγχώσει αδικαιολόγητα τους συνεργάτες σας. Αν και η καλύτερη λύση είναι να ετοιμάσετε τον νέο σας χώρο και απλώς να μεταφερθείτε εκεί σε μία μόνο μέρα, αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Η σταδιακή μεταφορά σε διάστημα μερικών εβδομάδων είναι και αυτή μια καλή λύση, εφόσον έχετε εξασφαλίσει την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων.

Ανάπτυξη ίσον επιτυχία
Μην φοβηθείτε να κάνετε την κίνηση εφόσον αυτή σας βοηθά να διατηρήσετε τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αν όλα σχεδιαστούν και γίνουν σωστά, η μετεγκατάσταση θα αποδειχθεί το σημαντικότερο βήμα και η μεγαλύτερη επένδυση στο μέλλον της εταιρείας σας.

Διαβάστε ακόμη:

Startup Live: Δημιουργήστε τη startup σας σε μία εβδομάδα

NYT: To «κύμα» των ελληνικών startups

Οι startups της «καθαρής» ενέργειας