Γιατί οι ελληνικές εξαγωγές δεν «τραβάνε» στη Ρωσία;

Γιατί οι ελληνικές εξαγωγές δεν «τραβάνε» στη Ρωσία;

Η Ελλάδα συναντά δυσκολίες στο να διεισδύσει σε μία αγορά που ήταν, είναι και θα είναι στους βασικούς εξαγωγικούς της στόχους.

Κανείς σίγουρα δεν περιμένει να επιτευχθεί από τη χώρα μας η δημιουργία πλεονάσματος, όπως αυτό έγινε πρόσφατα με την άλλοτε ανταγωνίστρια υπερδύναμη, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μόνο ίσως που περιμένει είναι να δει κάποια βελτίωση στις ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία.

Με το εμπορικό ισοζύγιο να είναι στα -5,5 δισ. ευρώ, υπέρ της Ρωσίας για το 2012, και αντίστοιχα οι ελληνικές εξαγωγές να είναι μόλις στα 467 εκατ. ευρώ, όποια αύξηση και να παρατηρηθεί, το κενό δεν καλύπτεται με τίποτα. Βλέπετε οι Ρώσοι για να ζεσταθούμε και να κινηθούμε μας «προσφέρουν» πετρέλαιο και φυσικό αέριο αξίας 4,5 δισ. τον χρόνο και εμείς από την πλευρά μας «ανταποδίδουμε» με γούνες (108 εκατ. ευρώ), ακτινίδια και ροδάκινα (27 εκατ. ευρώ έκαστος).

Το FortuneGreece.com για να καταλάβει καλύτερα τι φταίει και δεν «τραβάει» η ελληνική ομάδα των εξαγωγών βρέθηκε χθες στο Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό και παρακολούθησε το 3ο Ελληνορωσικό Εξαγωγικό Συμπόσιο, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην προώθηση ελληνικών προϊόντων στη ρωσική αγορά.

Σύμφωνα με τον Βαλέριο Νικολάεφ, Σύμβουλο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ρωσίας στην Ελλάδα, η χώρα μας θα μπορούσε να καταλάβει μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των 200 δισ. δολαρίων που είναι η αγορά τροφίμων στη Ρωσική Ομοσπονδία. Πόσες είναι οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων; Μόλις 250 εκατ. δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: Άνοδος στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών για τέταρτη χρονιά

Από αυτά τα 150 εκατ. αφορούν φρέσκα φρούτα, τα 43 εκατ. κονσερβοποιημένα φρούτα, τα 19 εκατ. φρέσκο ψάρι, τα 15 εκατ. ευρώ καπνό και τα 9 εκατ. ευρώ ελαιόλαδο. Στο τελευταίο αξίζει να τονισθεί, όπως ανέφερε η Τζένη Σκοτίδα, μέλος της Επιτροπής Μεταφορών του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ότι καταλαμβάνει μόλις το 7% της συνολικής αγοράς ελαιόλαδου της Ρωσίας.

Μπορεί με μία αγορά που είναι καινούργια στο ελαιόλαδο, φίλα προσκείμενη στη χώρα μας, με εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες -που συνεχώς αυξάνονται- να το δοκιμάζουν για πρώτη φορά στις διακοπές τους εδώ, το ποσοστό διείσδυσης να είναι τόσο χαμηλό;

Σίγουρα κάποιος δεν κάνει καλά την δουλειά του. Η κα. Σκοτίδα δεν έκρυψε ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει ένας «ερασιτεχνισμός» σε ότι αφορά τις εξαγωγές. Δεν ασφαλίζουμε τις εξαγωγές μας, απαιτούμε να παίρνουμε το σύνολο των χρημάτων με την παράδοση του προϊόντος, δεν δίνουμε σημασία στις ιδιαιτερότητες που έχει η αγορά της Ρωσίας και το σημαντικότερο δεν δαπανούμε αρκετά για την προώθηση των προϊόντων μας σε μία αγορά 145 εκατομμυρίων ανθρώπων που πλέον έχει μεταφερθεί σε ποσοστό άνω του 75% σε αστικά κέντρα.

Διαβάστε ακόμη: Δύσκολοι καιροί για business στη Ρωσία

Πέρα από αυτά, όμως, ένα από τα βασικότερα προβλήματα είναι το μεταφορικό κόστος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων κ. Ιωάννης Μάρκος, ο οποίος είχε ρόλο συντονιστή στο πάνελ για την οργάνωση εξαγωγικής δραστηριότητας στη Ρωσία, το κόστος για να φτάσει ένα φορτηγό από την Ελλάδα στη Ρωσία ανέρχεται σε 4.500 ευρώ, όταν από το Περού μπορεί να μεταφερθεί ένα κοντέινερ σε ρωσικό λιμάνι με μόλις 500 ευρώ.

Σε αυτό το θέμα ήταν ιδιαίτερα καυστικός ο Oleg Dunaev, επικεφαλής επιτροπής logistics του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Από τα ελάχιστα που προλάβαινε να μεταφράσει η διερμηνέας -εκτός και αν η ρωσική γλώσσα είναι πολύ περιγραφική- στον καταιγιστικό του λόγο είπε ότι, «Μπορούμε να παινεύουμε αλλήλους (σ.σ. ορθοδοξία, κοινοί αγώνες κλπ.) αλλά στο τέλος της ημέρας δεν θα προχωρήσουμε περαιτέρω αν δεν μπορέσουμε να βρούμε λύσεις στο πως θα φτάσουν τα ελληνικά προϊόντα στη Μόσχα και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα».

Ο ίδιος έκανε λόγο για σιδηροδρομική μεταφορά ευπαθών ελληνικών φρούτων και λαχανικών με ψυγεία κοντέινερ που θα διακλαδώνονται στην Ουγγαρία, ενώ του έκανε εντύπωση η απουσία των αεροπορικών εταιρειών από την ημερίδα, καθώς θα είχαν τη δυνατότητα να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι με τους παραδοσιακούς τρόπους η μεταφορά από την Ελλάδα στη Ρωσία κινείται μεταξύ 7 έως 14 ημερών.

Διαβάστε ακόμη: To ελληνικό ελαιόλαδο πάει Χρηματιστήριο

Από την ημερίδα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η συζήτηση για το θέμα του εμπάργκο που έθεσαν οι ρωσικές υγειονομικές αρχές σε ελληνικά προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, κτηνοτροφίας και γαλακτοκομίας το περασμένο καλοκαίρι. Αν και οι κατηγορίες αυτές καλύπτουν μόνο το 3% των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, δεν παύει να είναι ένα «αγκάθι» στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς δεν έχει αρθεί ακόμη και ούτε φαίνεται αυτό να γίνεται άμεσα μιας και δεν έχει ορισθεί ημερομηνία για τον νέο έλεγχο.

Ένας νέος έλεγχος ο οποίος θα βρει πολύ λιγότερες ελληνικές εταιρείες να συνεχίζουν να έχουν ενδιαφέρον, μιας και κατάλαβαν ότι οι εξαγωγές προς τη Ρωσία είναι πολύ πιο αυστηρές και δαπανηρές σε σχέση με την ευρωπαϊκή αγορά. Για παράδειγμα, οι «καμμένοι» από τη ραδιενέργεια Ρώσοι απαιτούν το κάθε προϊόν να μετράται πριν εξαχθεί προς τη χώρα του, όταν εδώ και στην Ε.Ε. αρκεί η μέτρηση των επιπέδων ραδιενέργειας που έχουν γίνει στην περιοχή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όπως ανέφερε η κα. Διονυσία Μίντζα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τις 47 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα ιχθυρά, μόνο 20 να συνεχίζουν να έχουν ενδιαφέρον, ενώ στο κρέας αντίστοιχα έχουν πέσει σε 6 από 16.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί η «αραβική άνοιξη» «ανθίζει» τις ελληνικές εξαγωγές;