Δύσκολοι καιροί για business στη Ρωσία…

Δύσκολοι καιροί για business στη Ρωσία…

Παρά τις πολιτικές εξαγγελίες, το κλίμα σκιαγραφείται αρνητικό για τους επενδυτές.

Ήταν αρχές Ιουνίου όταν από το βήμα του συνεδρίου του κινήματος «Πανρωσικό Λαϊκό Μέτωπο» -που δημιουργήθηκε το 2011 δια… χειρός του Βλαντιμίρ Πούτιν– ο Ρώρος πρόεδρος ανακοίνωσε έναν ακόμη φιλόδοξο νέο στόχο. Μία από τις εφεξής προτεραιότητές του, τόνισε, είναι η απαρχή μίας νέας εποχής βιομηχανοποίησης στην αχανή του χώρα.

Στην ίδια συνάντηση, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Αντρέι Μπελούσοφ, διακήρυξε ότι, μέχρι τα τέλη αυτού του έτους, η Ρωσία θα εκτιναχθεί από την 112η στην 50η θέση της λίστας της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις χώρες με τις καλύτερες επιχερηματικές συνθήκες. Αυτό που βέβαια αποσιώπησε είναι η απαραίτηση προϋπόθεση να γίνουν… τα λόγια, έργα!

«Ούτε το ίδιο το Κρεμλίνο δεν δείχνει να πιστεύει αυτά που λέει», σχολιάζει η  Kommersant. Από τα 520 μέτρα, που περιλαμβάνονται στους συνολικά εννέα «οδικούς χάρτες» της Υπηρεσίας Στρατηγικών Πρωτοβουλιών, μόνον τα 126 έχουν χρονοδιάγραμμα για την επίτευξή τους. Κι από αυτά, μόλις τα 58 έχουν ολοκληρωθεί, τα 39 βρίσκονται σε εξέλιξη και 29 δεν έχουν κάνει αρχίσει να εφαρμόζονται στη χώρα.

Διαβάστε: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «πετά» με ρωσικά φτερά

Έτσι, σήμερα η Ρωσία βρίσκεται στον πάτο αρκετών κατηγοριών της διεθνούς λίστας της Παγκόσμιας Τράπεζας. Κατέχει την 184η στην «παροχή ηλεκτρισμού» και πέφτει ακόμη πιο κάτω, στην 178η στη «διαχείριση αδειών για κατασκευαστικά έργα». Στους νέους στόχους είναι η άνοδος στη 17η θέση στις εισαγωγές και εξαγωγές, παρά το γεγονός ότι είναι 162η στην κατάταξη για το «διασυνοριακό εμπόριο».

Στα τελωνεία, όπου σήμερα μόνον το 38% από τους εξυπηρετούμενους δηλώνουν ικανοποιημένοι, οι αρχές θέλουν να ανεβάσουν τον πήχυ στο 80%! Απτόητος από τα χαοτικά κενά, ο Πούτιν επιμένει ότι το ρωσικό κοινό θα πρέπει να δηλώνει τουλάχιστον σε ποσοστό 90% ικανοποιημένο με τις κρατικές υπηρεσίες, μέχρι το 2018.

«Αυτού του είδους οι στόχοι ακούγονται περισσότερο με παιδικό παραμύθι, παρά με μέρος της αλήθειας», καυτηριάζει η ρωσική εφημερίδα. «Ούτε ο απολυταρχικός έλεγχος των media και του Ίντερνετ δεν μπορούν να φέρουν τέτοια ποσοστά αποδοχής»!

Διαβάστε: Συμφωνία Μόσχας – ΠΓΔΜ για τον «South Stream»

Πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου Gallup, αντίθετα, κατέδειξε ότι, ενώ στον επιχειρηματικό κόσμο ενισχύεται μία συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, στη Ρωσία οι επιχειρηματίες δεν πιστεύουν πια σε καλύτερες ημέρες. Το αρνητικό κλίμα αποτυπώνεται πιο γλαφυρά στην 117η θέση που η Μόσχα έχει στην κατηγορία της ασφάλειας των επενδυτών -την ίδια με την αφρικανική Ερυθραία!

Στην ρωσική οικονομία υπάρχουν άλλωστε πολλές γρίζες ζώνες. «Οι απειλές κατά επιχειρηματιών πυκνώνουν», λέει η Kommersant. Και τελικά δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που αναγκάζονται να πληρώνουν προστασία στο οργανωμένο έγκλημα, σαν «καπέλο» δηλαδή στους φόρους».